copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Info

Vakantie in Scandinavië

Vorige dag - Volgende dag

Jokkmokk (S) naar Kautokeino (N)

Donderdag 28 juli 2005

Vanmorgen vroeg wakker, al om 06:30. De regen is vrijwel de gehele nacht doorgegaan. Toen het iets minder werd 's ochtends hebben we gelijk onze kans genomen en zijn we gaan opbreken. Natuurlijk zelfde verhaal als gister, dus later op de dag maar zoeken naar een plekje om de tent te laten drogen.

Na het inpakken zijn we even gaan ontbijten. Gelukkig heeft de camping in de keuken ook nog een tafeltje met wat stoelen, dus we konden gelukkig droog ontbijten. Daarna even douchen, waarna we om ongeveer 08:00 van de camping wegreden. Eerst even getanked en daar richting Porjus gereden. Bij Porjus wilden we graag de waterkrachtcentrale bezoeken. Gelukkig bleek dat mogelijk te zijn, dagelijks rondleidingen van 10:00 tot 17:00. Het nadeel was wel dat we reeds om 08:45 aanwezig waren. Dus maar alvast wat rondgekeken op het terrein.

Net voor 10:00 kwamen de mensen binnen voor de rondleiding. We kregen onze eigen gids, die prima engels sprak en ontzettend veel bleek te weten van de centrale, inclusief allerlei technische details.


DC generator voor centrale zelf (in totaal 2)

Waterschacht voor aanvoer van het water naar een van de turbine's.

Opengewerkte turbine van een van de eerste turbines (4 in totaal).

Turbine behuizing, met variabele spoedverstelling.

AC generator.

Kleine DC generator voor het opstarten van de AC generator.

Lager op (massieve +/- 30 ton) as tussen turbine en generator.

En zo werkt het.

Twee nieuwste turbines, voorste is voor opleidingen, achterte voor research.

De service tunnel naar opvang grot om turbulentie uit water te halen.

Een van de nieuwe, vertikaal geplaatste turbines.

Uitgaande, vertikale as van de nieuwe turbine (turbine onder, generator boven).

Overzicht van electriciteitscentrales in Zweden.

Na het bezoek aan de centrale was het buiten droog en hebben we gelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de tenten en grondzeilen te drogen. Daarna even snel een hapje gegeten (het was al na 12:00) en toen zijn we verder gegaan op onze route.


Helaas was het droge weer van korte duur, en begon het al snel weer te regenen.
Zo tegen 15:45 waren we in Karesuando (S) (Kaaresuvanto (F)) bij de grensovergang van Zweden naar Finland.


Wat wel heel opvallend is, is hoe de begroeiing verandert. De grote bomen worden steeds kleiner, tot er alleen maar kleine bomen en struiken overblijven.


Nadat we de grens tussen Finland en Noorwegen over zijn gegaan, zijn we doorgeren naar Kautokeino. Daar hebben we eerst even wat geld gepind (natuurlijk Noorse Kronen), en hebben we wat boodschappen gedaan bij de Coop. Daarna een stukje terug gereden, opzoek naar een plek om te overnachten. Het is uiteindelijk bij een motel een kamer geworden. We hebben geen zin om in de regen (en ondertussen ook forse wind) met de tenten aan de slag te gaan.

's Avonds eerst even gegeten, route uitgewerkt (wordt steeds simpeler door gebrek aan wegen :) ), website bijgewerkt en naar bed!

Vorige dag - Volgende dag