copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Info

Vakantie in Scandinavië

Vorige dag - Volgende dag

Rovaniemi (F) naar Sangis (S)

Maandag 1 augustus 2005

Afgelopen nacht is het helaas toch weer gaan regenen, na het mooie weer van gisteravond. 's Ochtends eerst maar ontbeten, toen douchen en daarna met de Elise opzoek naar nieuwe banden. We hebben twee tips gekregen van de receptie van de camping voor bedrijven. Na even rondgereden te hebben op een industrie terrein vol met auto gerelateerde bedrijven, zijn we maar langs gegaan bij Lapin Kumi, aangezien die net als Roline zijn aangesloten bij Bandag :).

Binnen zag het er allemaal netjes uit, een echte banden toko zo te zien.

Even geinformeerd welk merk banden ze hebben in 225/45R17. Ze hebben een aantal merken, maar geen Toyo. Dus dan maar de goedkoopste genomen, wat Pirelli's P-Zero Rosso Asymetrico's waren.
Daarna kon de Elise naar binnen in garage 4.

Natuurlijk even duidelijk maken dat de Elise niet op de brug mag, maar op de krik moet. Gelukkig hadden ze een garage krik die onder de auto kon, was ook hetzelfde merk als de krik die we zelf hebben. Stukje rubber tussen de krik en het chassis en omhoog met de auto.

Je kunt wel duidelijk zien dat de banden aan vervanging toe waren. De bovenste twee zijn de oude Toyo's. Vooral de onderste is echt bijna slick.

Wat ook leuk is om te zien, is dat het negatieve camber (bijna -3 graden) en de sporing (50 minuten toespoor) waarmee de auto achter draait, niet eens zo'n bizar effect heeft op de slijtage van de banden. Hier zie je het profiel na meer dan 20000km.

Montage en balanceren werd allemaal verder netjes gedaan.

En natuurlijk alles nog even netjes op moment zetten.

Al met al waren we snel klaar, om 09:30 lokale tijd reden we al weer weg, richting de supermarkt om de voorraad weer een beetje aan te vullen. Op het parkeerterrein de bandenspanning nog even gecontroleerd. Alhoewel de monteur de spanning van de oude banden nog had gemeten, was ie blijkbaar van mening dat dat toch wel erg laag was. Hij had er in iedergeval 2.7 Bar in gezet (wel netjes aan twee kanten gelijk). Dus dat maar even af laten lopen naar 1.8 Bar.

Na de supermarkt nog even wat inkopen gedaan bij de kerstman, aangezien we daar toch weer in de buurt waren. Toen terug naar de camping.
Gelukkig was het ondertussen al gestopt met regenen. We konden dus even op ons gemak de tenten droog maken en alles droog inpakken.
Daarna even afrekenen en onderweg naar Ranua, naar de Arctic Zoo. Helaas was het mooie weer van korte duur. Onderweg hadden we al snel weer regen te pakken.

Gelukkig begon het een stuk minder te regenen toen we in Ranua aankwamen. Dus we konden met hier een daar wat spetters even lekker door de dierentuin wandelen.

Gelijk na de dierentuin maar even gelunched op het pakeerterrein. Daarna maar weer onderweg. De timing was werkelijk geweldig, want we waren nog geen 10 minuten onderweg en we hadden een ware wolkbreuk te pakken.

Zo rond 15:30 reden we op de E75 richting Kemi, toen ineens het verkeer stil ging staan. We stonden gewoon in de file in Lapland! En geen kleintje ook, pas om 16:15 begonnen we weer te rijden. Het bleek om wegwerkzaamheden te gaan, opnieuw asfalteren van de weg.

Daarna was het nog een half uurtje rijden, en toen gingen we de grens met Zweden al weer over.

Het weer begon al wat op te klaren, en we zijn maar opzoek gegaan naar een camping. In Sangis kwamen we er een tegen die geen tenten doet, maar aangezien we beiden wel zin hadden om even relaxed in een huisje te zitten hebben we maar een huisje genomen.

Na eerst eten te hebben gemaakt, hebben we lekker buiten in de zon gezeten om even de route voor morgen te bekijken en van het weer te genieten.

Daarna binnen nog even gekeken voor tv ontvangst, of we nog iets van nieuws of het weer konden vinden.

En zo waar hebben we eindelijk gevonden dat op stv 2 zo rond 21:15 het weer wordt uitgezonden! Het goede nieuws is dat het morgen mooi weer wordt, maar dat het daarna redelijk slecht moet gaan worden. Nouja, morgen maar weer even in de gaten houden.

Daarna even aan het website sleutelen, wat relaxen en naar bed.

Vorige dag - Volgende dag