copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Motor informatie

Deze pagina bevat informatie die ik in de loop van de tijd heb kunnen vinden over de motor in mijn Speedster. Hou er rekening mee dat de informatie niet perse correct hoeft te zijn.

Algemeen

De 2.2L in de Speedster is de eerste motor uit de nieuwe Ecotec lijn die General Motors heeft geintroduceerd. De motor is ontworpen samen met Lotus. De basis architectuur heeft als code L850. Op dit moment zijn er 3 varianten van deze basis architectuur: Deze motoren worden vooral veel gebruikt in VS, maar je ziet ze zo nu en dan ook in europa opduiken. Vooral de 2.2L wordt redelijk gebruikt door Opel en wordt ook in nieuewe modellen van Alfa toegepast (2.2 JTS).

De motor is bekend onder verschillende namen. In de VS staat deze motor bekend als de L61 en in europa als de Z22SE (zie hier voor uitleg afkorting).

Kenmerken

Inhoud2.2L, 2189cc, 134ci
Boring x slag86.00mm x 94.60mm
Compressie10.0:1
Ontsteek volgorde1 - 3 - 4 - 2
InjectieSequentieel
Emmissie controleVoorkatalysator
Hoofdkatalysator
Positieve carterontluchting
Uitlaatgas recirculatie
GasklepElectronisch of mechanisch
Carter oliecapaciteit5L
Gewicht132.5KG

De motor wordt gebouwd in:

  • Tonawanda, NY, US
  • Kaiserslautern, DE
  • Spring Hill, TN, US

Motormanagement

Het gebruikte motormanagement op de Z22SE is een Delco GMPT-E15 (in Canada een Delco GMPT-E16). GMPT staat voor General Motors Power Train en E15/E16 waarschijnlijk voor een intern type nummer. Er lijkt erg weinig informatie te vinden te zijn over dit management.

Schema's

Blok
Kop
Inlaat
Uitlaat
Timing
Accesoires

Blok specificaties
Kop specificaties