copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Rotrex ECU calibratie

Na de installatie van de Rotrex compressor moet het motormanagement opnieuw worden gecalibreerd. Als basis heb ik een calibratie van Peter gekregen die hij op zijn auto heeft gebruikt toen de Rotrex gemonteerd was.
Aangezien zijn motor configuratie anders is dan die van mij, moest ik wat afregeling doen. Met behulp van de standaard procedure in ObdTuner heb ik de afregeling netjes op orde kunnen krijgen.

Met de afregeling helemaal compleet heb ik wat vermogensmetingen gedaan. De resultaten zijn hieronder te zien.

De resultaten zijn volgende grafiek:

  • 245pk bij 6443 toeren
  • 288Nm bij 5641 toeren
Dat is een redelijk verschil t.o.v. de atmosferische setup die ik eerst had :)

Hou er rekening mee dat deze resultaten zijn met de 32mm verkleinring aan de inlaat kant van de Rotrex. De inlaat diametern van de Rotrex zelf is 61mm. Er is dus nog ruimte voor verbetering.

Om deze nieuwe setup te vergelijken met mijn vorige atmosferische setup heb ik de vermogengsgrafiek toegevoegd aan de resultaten van de Rotrex.

In de grafiek is goed te zien dat de vorm van de grafieken vergelijkbaar is, maar die van de Rotrex is wat steiler. Dit is ook precies hoe de Rotrex setup aanvoelt. Het voelt als een atmosferische setup maar dan een stuk sneller :)

Om het verschil met een eaton compressor wat duidelijker te maken, heb ik in de onderstaande grafiek de resultaten van een vergelijkare eaton compressor toegevoegd aan de resultaten van de Rotrex.

Hier zie je duidelijk dat de eaton veel meer koppel levert bij lage toeren, maar er wordt minder koppel geleverd bij hoge toeren.

Als laatste heb ik een vergelijking gemaakt met de standaard 2.2 zoals deze in de Speedster wordt geleverd. Het verschil is vrij significant :)

Ik ben erg blij met de huidige configuratie. Ik blijf hier nu een tijdje mee rijden voordat ik wijzigingen ga maken. Even kijken of alles goed blijft werken.