copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

3" uitlaat

Nadat ik de eerste 2Bular uitlaat heb geplaatts in 2007, heb ik hun gevraagd om ook een spruitstuk voor mijn auto te maken. Ik heb ze verschillende onderdelen gestuurd (die ik nooit terug heb ontvangen) voor de maatgeving. Ik heb een aantal prototypes ontvangen om te proberen, maar helaas pasten deze nooit, ze kwamen altijd tegen de waterpijp.

Na 5 jaar heen en weer, heb ik de laatste versie van het spruitstuk ontvangen in augustus 2012. Dit was niet alleen een spruitstuk, maar een compleet 3" systeem, inclusief een katalysator en demper.

Het complete systeem ziet er erg mooi uit!

De demper is interessant. Het is een grote demper (8" bij 24") an het is een absorptie demper, net als de vorige. Met het verschil dat bij deze demper de geperforeerde buis niet aanwezig is aan het begin en einde van de demper. Daar zitten lege ruimtes, wat zou moeten helpen met het verminderen van het geluid, met minimaal verlies van de doorstorming.

Alhoewel het te doen zou moeten zijn om het spruitstuk op z'n plaats te krijgen met de achterkant op de auto, bleek dat niet mogelijk. Dus we hebben de achterkant eraf gehaald.

We hebben het spruitstuk op z'n plek gezet.

En, verrassing, hij past niet! Dit het wederom hetzelfde probleem, het spruitstuk komt tegen de waterpijp.

De flens aan de onderkant zou ook nog een keer tegen het hitteschild zijn gekomen als hij niet tegen de waterpijp aankwam.

Alhoewel ik heb geprobeerd de passende onderdelen te krijgen van 2Bular, geef ik het na 5 jaar proberen op.. Ik heb een bestelling geplaatst voor een 3" Tullen spruitstuk met een downpipe. Na maarliefst 7 dagen wachten (ja, dagen, geen jaren), waren de onderdelen binnen!

Ik heb het spruitstuk op de auto gezet, en deze past.

Het volgende punt was het modificeren van de Tullen downpipe, zodat deze kon aansluiten op de katalysator van 2Bular. Dit laatste deel pastte gelijk de eerste keer!

Tullet heeft ook een extra aansluiting voor een lamda sensor en EGT sensor in de pijp gezet. Dus naast de standaard lambda sensor kan er nu ook een wideband bij.

Aangezien de nieuwe uitlaat het flexibele deel na de het standaard ophangpunt heeft zitten, is er geen mogelijkheid meer om de uitlaat daar te ondersteunen.

De ruimte tussen de demper en katalysator is minimaal, maar het past precies.

De nieuwe 180 graden bocht is deze keer gemaakt van 2 90 graden stukken om zo een bredere bocht te maken, zonder dat deze te ver naar buiten komt.

In de vorige configuratie had ik geen ophangpunt tussen de katalysator en de 180 graden bocht. Maar aangezien het voorgaande ophangpunt nu niet gebruikt kan worden, heb ik een uitlaatklem laten modificeren zodat deze kan gebruikt worden om de uitlaat te ondersteunen.

Het wordt een beetje druk met beide lambda sensors op hun plaats :)

En ook de EGT sensor zit op z'n plek.

Nu met de demper ook op z'n plaats is het systeem compleet!

En met de achterkant op de auto is er niet veel meer van te zien.

De enkele uitlaatpijp is ene beetje lang, maar het scheelt wel weer iets in het geluid.

De demper lijkt niet veel meer geluid te maken dan mijn vorige 2.5" demper.