copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Kofferbakslot snelkoppeling

Bij het verwijderen van de achterkant (en terugplaatsen) van de auto kost het best veel tijd om het slot weer terug te plaatsen en af te stellen. Als dit niet nodig zou zijn zou het redelijk wat tijd kunnen besparen. Het electrische deel (voor de alarm schakelaar) is simpel. Gewoon een stekker in de draad solderen en klaar. De kabel voor het slot is een ander verhaal.

Ik ben gaan zoeken naar een manier om de trekkabel te splitsen. Een aantal autobouwer (o.a. BMW) gebruiken hier onderdelen voor, maar deze zijn te groot voor in de speedster. Toen kwam ik een gaskabel splitter tegen, die wordt gebruikt op motorfietsen om de kabel van de gashendel te splitsen over twee carburateurs.

Ik heb er een besteld om er een "snelkoppeling" mee te maken voor de trekkabel.

Het eerste wat moet gebeuren is de kabel splitsen. Het beste kan hiervoor een dremel gebruikt worden met een slijpschijf.

Eerst door de buitenmantel heen.

En daarna door de staalkabel.

Dan hebben we een afstelmechanisme gemonteerd (uit een fietskabelset) aan een kant van de kabel en de eerste helft van de splitter erover geschoven.

Dan moet er een clip over het einde van de kabel worden gemonteerd en vast worden gezet met locktite.

Aan de andere kant heb ik de kabel gebruikt uit de fietskabelset (deze komt met een vaste eindstop aan de kabel). En we hebben het middendeel aan die kabel bevestigd.

Daarna kan ook de andere kabel aan het middenstuk bevestigd worden.

Nu kunnen beide delen van de behuizing aan elkaar worden gezet.

De afstelschroeven aan beide kanten kunnen gebruikt worden om de spanning af te stellen. Test dit door het slot te bedienen met de hendel.

De rest is allemaal standaard, je merkt niets bij het openen of sluiten van de klep. Maar als je de achterkant verwijderd hoef je alleen maar de behuizing uit elkaar te schroeven en je bent klaar :)