copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

LSJ Injectoren

Als voorbereiding voor het plaatsen van nieuwe nokkenassen moet ik ook een nieuwe set injectoren selecteren. Met de motor in de huidige toestand werken de injectoren al redelijk op de limiet. Vorig jaar hebben we een test gedaan en kwamen we uit op een bedrijfs cyclus van 93% ( Speedster injector test).

De meest logisch keuze zijn de injectoren die gebruikt worden op de LSJ motor. Deze hebben significant meer opbrengst dan de originele injectoren en moeten daarmee geschikt zijn voor grotere vermogens.
Een tijdje terug heb ik een set van 16 van deze injectoren gekocht via ebay. Ik heb een eigen test bank gebouwd om een poging te doen 4 injectoren te vinden die het meest op elkaar lijken. Aangezien de injectoren niet nieuw zijn is een dergelijke test erg nuttig. Maar zo'n test kan ook nuttig zijn met nieuwe injectoren om de exacte eigenschappen van een injector te weten.

De testbank bestaat uit:

  • Een voeding van 13.8V met een stroomopbrengst van meer dan 20A
  • Elektronica kast met een USB ingang, versterker voor het injector signaal, uitgangen voor een camera en flits en controle voor de brandstofpomp
  • Netbook, met koppeling naar het FTDI board in de electronica kast, voor het genereren van de test signalen
  • Brandstof galerij van een Speedster
  • 4 meet cilinders (100ml)
  • Kleine brandstof tank met pomp en instelbare drukregelaar

img

Het idee is om 2 verschillende tests te doen. De eerste test wordt uitgevoerd bij verschillende toerentallen en bedrijf cycli waarbij de opbrengst van de injectors wordt gemeten. De tweede test is om foto's te nemen van het openen en sluiten van de injectoren om zo het sproeipatroon te beoordelen.

Voor de eerste test zijn een aantal test programma's gemaakt, variërend van laag toerental en bedrijfs cyclus naar volledig geopende injectoren. Hieronder is een korte film te zien van de start van de test op 800 toeren met een 2% bedrijfs cyclus.


En de test bij 6400 toeren met een 72% bedrijfs cyclus.


De resultaten van de geselecteerde set injectoren zijn als volgt:

TestInjector 1Injector 2Injector 3Injector 4
800 toeren, 2% bedrijfs cyclus, 10 minuten71ml71ml70ml71ml
800 toeren, 4% bedrijfs cyclus, 10 minuten73ml73ml73.5ml74ml
3200 toeren, 4% bedrijfs cyclus, 5 minuten53ml52ml52ml53ml
6400 toeren, 25% bedrijfs cyclus, 50 seconden72.5ml72ml72ml73ml
6400 toeren, 72% bedrijfs cyclus, 17 seconden74.5ml75ml75.5ml75.5ml
100% bedrijfs cyclus, 10 seconden64ml64.565ml64.5ml

Zoals te zien is in de tabel liggen de verschillende waardes voor de injectoren erg dicht bij elkaar.

De volgende test is voor het beoordelen van het sproei patroon. Om dergelijke foto's te kunnen maken zijn er twee uitgangen beschikbaar op de elektronica kast. De eerste gaat naar mijn Canon 50D camera en de ander naar de Canon Speedlite 430EX flitser. De software verzorgt het aansturen hiervan. Als eerste wordt de sluiter van de camera geopend, hierna worden kort na elkaar de flitser en de injector aangezet met verschillende tijd intervallen.

img

Hieronder is een korte (en donkere) film te zien van het nemen van een foto.


Met deze opstelling kunnen interessante foto's genomen worden. Hieronder zijn foto's te vinden van alle 4 de injectoren net nadat ze beginnen te openen.

img
Injector 1

img
Injector 2

img
Injector 3

img
Injector 4

Het is duidelijk te zien op de foto's dat de injectoren twee uitgangen hebben, elk gericht op 1 van de kleppen. De sproei patronen van de injectoren zijn vrijwel gelijk. Er zijn geen grote afwijkingen zoals sommige andere injectoren vertoonden die ik op de testbank heb gehad.

Dit zijn de resultaten van de set injectoren die op de motor worden gemonteerd.
Het plaatsen van de injectoren kan soms een lastig werkje zijn. In de foto's hieronder is het kleppendeksel verwijderd. Het is niet nodig het deksel te verwijderen om de injectoren te vervangen. Verwijder eerst de luchtinlaat om ruimte te maken

img

Laat de druk van de brandstof galerij af.

img

Maak de brandstof leidingen los die naar de galerij gaan.

img

Verwijder de brandstof leidingen.

img

Verwijder de schroeven die de galerij vastmaken aan de cilinderkop. Indien gewenst kunnen de stekker van de ECU verwijderd worden om meer ruimte te maken. Probeer hierna de stekkers van de injectoren af te krijgen en verwijder dan de brandstofgalerij met injectoren uit de kop.
Je zou nu een brandstofgalerij met injectoren moeten hebben.

img

Verwijder de oude injectoren, plaats de nieuwe en vergeet de borging clips niet terug te plaatsen.

img

Doe een klein beetje olie op de rubber ringen van de injectoren. Daardoor wordt installeren een stuk gemakkelijker.

img

Aangezien de origienel injectoren een hele tijd op de auto dienst hebben gedaan (7 jaar, meer dan 120.000km) was het nodig om de poorten zoveel mogelijk schoon te maken, zelfs met behulp van een stofzuiger.

img

Nu kan de branstofgalerij weer terug op z'n plek.

img

En plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.

Na een teleurstellende eerste startpoging, bedachten we dat we de ECU nog moesten aanpassen aan de hogere capaciteit injectoren. Gelukkig is dat een kwestie van de laptop met OBDTuner even aansluiten, de optie voor LSJ injectoren selecteren, de nieuwe waardes naar de ECU schrijven en starten. Deze keer zonder enige probleem.