|
Piper nokkenassenEen van de dingen die ik wil proberen op de auto zijn andere nokkenassen. Het probleem is welke nokkenassen te kiezen. Er zijn niet heel veel voor/na tests van nokkenassen voor de Speedster, en ik heb wat interessante problemen gezien met sommige merken. Uiteindelijk heb ik besloten te gaan voor een setje regrinds. Waarom? Omdat het de enige manier is een redelijke garantie te krijgen dat de tandwielen in dezelfde stand worden gemonteerd zoals bedoeld door de fabriek. Het zorgt ervoor dat er weer een onzekerheidsfactor weg is. Bovendien zijn regrinds niet echt een probleem bij een motor met roltuimelaars.Dus ik heb een reserve setje originele nokkenassen gepakt en verstuurd naar Piper om behandeld te worden. Ik had ze na ongeveer 1,5 week weer terug, netjes verpakt in doosjes.
Voor de montage van de nokkenassen heb ik eerst wat metingen gedaan. Ik heb een reserve motor die ik hiervoor heb gebruikt. Ik heb geprobeerd een meetopstelling te maken die reproduceerbare resultaten oplevert. Ik heb twee van de lagerkappen gebruikt om een meter en een aanwijzer op te bouwen.
Beiden worden dan op de motor geplaatst.
Ik heb een gradenboog geprint, uitgesneden en op het tandwiel geplakt. Met het tandwiel op zijn plek geeft de aanwijzer de rotatie positie aan van de nokkenas.
Na het uitvoeren van een paar metingen heb ik de nokkenas verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Daarna heb ik dezelfde metingen weer verricht, waarbij de resultaten binnen 0.01mm van elkaar zaten. De reproduceerbaarheid lijkt dus in orde. Toen begon de interessante taak:
Van alle nokkenassen heb ik ook de basis cirkel gemeten. De Piper nokkenassen hebben een
kleinere basis cirkel, waardoor het hoogte verschil tussen de basis cirkel en het hoogste punt
van de nok groter wordt. Doordat de motor beschikt over hydraulische lifters wordt er automatisch
gecompenseerd voor de kleinere basis cirkel.
In de tekeningen is het duidelijk te zien dat de Piper nokkenassen een kleinere basis cirkel hebben. Maar de tekeningen geven slecht inzicht in het verschil in nok hoogte en duur. Dus ik heb een tweede set tekeningen gemaakt waarbij de basis cirkel hetzelfde is.
Gebaseerd op dezelfde informatie heb ik een tekening gemaakt van de nok hoogte t.o.v. de draaiing van de motor voor beide typen nokkenassen.
Uit de tekening is duidelijk op te maken dat er een redelijk verschil zit in de nokkenassen. Op basis van de gegevens uit het spreadsheet heb ik ook een aantal basis karakteristieken kunnen berekenen van de nokkenassen. Deze zijn:
De maximale snelheid en versnellings gegevens van de Piper nokkenassen zijn dus wat beter, er is minder stress op de hele klep aandrijving.
Dan is er nog de meting van de duur. Dit is lastig, aangezien verschillende leveranciers dit
meten bij verschillende nok hoogtes. De duur wordt natuurlijk korter wanneer je begint te meten
bij 0.08mm nok hoogte dan bij 0.02mm nok hoogte.
Gebaseerd op al deze metingen zou je verwachten dat de nokkenassen wel een meetbaar verschil zouden moeten geven in het vermogen van de motor. Nu het plaatsen van de nokkenassen op de motor. Begin met het verwijderen van de stekker en de bouten van de ontsteking, waarna deze verwijderd kan worden.
Verwijder de bouten zodat het kleppendeksel verwijderd kan worden.
Inspecteer de pakking om te zien of deze nog hergebruikt kan worden.
Draai de krukas zodat de markeringen op de trillingsdemper en het blok tegenover elkaar staan.
Verwijder de ketting geleider.
Breek de bouten van de nokkenassen los.
Plaats het nokkenas vergrendelingsgereeedschap, en als je wilt, een stukje goed passend hout tussen de tandwielen. Wij hebben ook de tandwielen met tiewraps vast gezet aan de ketting.
Maak de kettingspanner los.
Verwijder de kettingspanner.
Maak de bouten los van de lagerkappen in een cirkel beweging, van de buitenkant naar de binnenkant. Draai steeds elke bout een klein stukje verder los. Verwijder de lagerkappen.
Verwijder de bout van de uitlaat nokkenas en verwijder de nokkenas.
Pak de nieuwe uitlaat nokkenas en doe er wat motor olie op.
Plaats de nieuwe uitlaat nokkenas in de motor. Let op dat de tuimelaars recht liggen! Ze worden anders vermorzeld (met kans op motorschade) als ze niet goed liggen.
Plaats de lagerkappen.
Zet de bouten van de lagerkappen vast, wederom in een cirkel beweging van de binnenkant naar de buitenkant. Zet elke bout steeds wat meer vast.
Voor de inlaat nokkenas geldt in basis dezelfde procedure. Er is alleen een extra lagerkap die verwijderd moet worden. Dit kan wat lastiger gaan, omdat bij deze kap paspennen worden gebruikt.
Na het verwijderen van de bouten kan er met een zachte hamer tikjes tegen de lagerkap worden gegeven. Hierbij moet steeds gewisseld worden van kant.
Zodra er wat ruimte ontstaat kan er een platte schroevendraaier in de ruimte worden gezet, om te voorkomen dat de kap weer naar beneden gaat. Blijf daarna door tikken met de hamer tegen de lagerkap.
Na veel tikken kan de kap verwijderd worden.
Nu kunnen dezelfde handelingen worden uitgevoerd als voor de uitlaat nokkenas.
Zet de bouten vast van de lagerkappen.
Gebruik nieuwe nokkenas bouten (dit zijn rek bouten, de oude mogen dus niet hergebruikt worden).
En zet de bouten vast (85Nm, 15°, 30°).
Het speciale nokkenas gereedschap en het stukje hout kunnen nu verwijderd worden.
Pak de nieuwe keerringen uit voor de kettingspanner
Pers de ketting spanner samen zodat hij vergrendeld is in de onderste positie.
Plaats de ketting spanner terug in de motor.
De ketting spanner moet nu samengeduwd worden, zodat hij kan uitveren en kracht kan overbrengen op de ketting.
Verwijder de tiewraps. Het is nu verstandig om de rotatie en positie van de nokkenassen te controleren. Roteer de krukas een paarslagen (met een ratel) en verifieer de timing. Plaats de ketting geleider terug.
Plaat het kleppendeksel.
En plaats de ontsteking. De installatie is nu klaar. Na alles grondig te controleren kan de motor gestart worden. Alhoewel er roltuimelaars gebruikt worden in de motor kan het toch verstandig zijn om de motor na het starten naar ongeveer 2000 toeren te brengen en deze hier een tijdje te houden. Dit verlaagd de krachten in de klep aandrijving. |