copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Rollbar hoofdsteun verwijderen

Als enige auto in de reeks Elise S1, Speedster/VX220, Elise S2 heeft de Speedster een rollbar met daaraan uitsteeksels die achter de hoofsteun van de stoelen zitten. Ze bellemeren het zicht naar achter, hebben na navraag geen duidelijk veiligheidsfunctie en zijn gevaarlijk wanneer andere stoelen worden geplaatst in de auto.

Aangezien mijn "andere stoelen" project voor deze auto is gestart, werd het tijd deze uitsteeksels te verwijderen:

img

Aangezien het slijpen nogal wat vonken zou veroorzaken en stank, wilde ik het niet doen in mijn eigen garage. Gelukkig kon ik bij Cor terecht in zijn garage om de slijptol in de Speedster te zetten.

Als voorwerk had ik de bijrijdersstoel al verwijderd, en de bekleding van de hoofdstuenen. Eenmaal aangekomen bij Cor moest alleen de bestuurderstoel er nog uit. Dan de auto goed inpakken met dekens zodat het intereur heel blijft.

img

Daarna was het overal aan, veiligheidsbril op en slijptol erbij.


Met wat geduld gaat het prima, steunen gaan er vrij gemakkelijk uit.

img

Na het slijpen de bestuurderstoel er weer ingezet en terug gereden naar huis. Daar weer bestuurderstoel eruit en interieur helemaal schoon gemaakt.

Dan tijd voor de afwerking. Met grove vijl eerst de bramen verwijderd, dan met fijne vijl en later schuurmachine afgewerkt.

Als laatste wat hammerite opgebracht op de kale delen tegen roest.

img

Resultaat is best netjes geworden. Hier een beetje fel doordat de foto met flits is, maar valt verder eigenlijk niet erg op.

img

Daarna de originele stoelen weer terug in de auto (nieuwe stoelen project gaat nog niet zo soepel). En natuurlijk mijn vertrouwde geluksrendir weer terug op de rolbar :)

img

De rolbar is dus nu eigenlijk hetzelfde als in de Elise. Doordat er alleen stukken zijn verwijderd onder de las is de sterkte van de rolbar niet aangetast.
Voor de mensen die het interessant vinden, alle onderdelen die zijn verwijderd wegen bij elkaar 2KG.

Update 2009/07/03

Er is een mogelijkheid om een nieuwe rollbar cover te kopen die lichter is en geen gaten meer heeft voor de hoofdsteunen. Zie:

Lightweight and modified rollbar cover<