copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Audio

Eerder heb ik de standaard VDO radio al vervangen door een nieuwer model, inclusief een 6 CD wisselaar, mp3 mogelijkheid en een nieuwe set speakers. I heb de Alpine SPS-171a gekozen.

img

De tweeters passen netjes voor naast de A stijlen. Er is nog genoeg ruimte om ze te draaien richting de passagiers.

img

De lage/midden tonen speakers passen direct in het paneel achter de stoelen. De diepte van deze speakers is geen probleem.

img

Dit was een grote verbetering t.o.v. de standaard radio en speakers. Maar helaas was de kwaliteit van de VDO radio niet voldoende. De CD's bleven overslaan, de CD wilde niet meer uit de radio komen etc, etc. Feitelijk heeft de auto de radio kapot getrild.

Dus, tijd voor een nieuwe configuratie. Deze keer met zo min mogelijk bewegende onderdelen. Ik heb deze set gekocht.

img

Dit is:

  • Alpine CDA-9887R radio met volledige iPod kabel.
  • Alpine KCE-300BT handsfree bluetooth mobiele telefoon interface
  • Pioneer TS-WX11A subwoofer

Installatie

Heel wat werk te doen dus. Eerst het maken van een houder voor mijn iPod. Ik wil hem onder het dashboard monteren, zodat het makkelijk is om de iPod te plaatsen en verwijderen. Met wat aluminium profielen, schuimrubber, "chemical metal" lijm en wat epoxy een houder gemaakt. De stekker aan de kabel heb ik aangepast, zodat hij geen vergrendeling meer heeft. Uiteindelijk had ik deze houder.

img

Mijn iPod Nano schuift er netjes in en blijft goed op zijn plaats.

img

Nu kan de houder in de auto gemonteerd worden. Eerst heb ik het dashboard verwijderd zodat ik overal makkelijk bij kan.

img

Eerst moest ik zien uit te vinden hoe ik de kabel van de iPod houder het dashboard in kon krijgen zonder de connector eraf te knippen. Uiteindlijk heb een stuk rubberslang van 12mm genomen en die tussen de groter rubber houder gedrukt aan de achterkant van het dashboard. Daar past de stekker van de iPod kabel precies door en beschermt de kabel tegen het aluminium.

img

De houder heb ik voorzien van klitteband zodat ik het aan het dashboard kan bevestigen.

img

Nu past hij netjes onder het dashboard.

img

Het volgende punt is de stroomvoorziening. Met deze radio en subwoofer is de stroom die beschikbaar is op de ISO connector niet voldoende. Dus heb ik besloten twee extra kabels te trekken direct vanaf de accu. Ik heb hiervoor 2 10mm2 kabels voor gebruikt met een 50A zekering direct bij de accu. De klemmen van de accu verwijderen, de kabels van oogjes voorzien en aan de klemmen vastschroeven.

img

In het dashboard even gekeken waar de kabels het beste naar binnen kunnen. Naast de kabel voor de ventilatie regeling is nog ruimte.

img

Dus daar heb ik twee gaten geboord.

img

Om de kabels te beschermen heb ik wat plastic slang gebruikt waar de kabels doorheen geregen zitten.

img

De kabels op lengte geknipt en stekkers eraan bevestigd.

img

De volgede stap was om de 3 draden voo de subwoofer vanuit de voetenruimte het dashboard in te krijgen. Er was nog genoeg ruimte over om ze er doorheen te trekken.

img

Ik heb de bedrading van de radio veranderd zodat de draden niet langer direct aan de ISO connector vast zitten. Zowel de kabels van de radio als de subwoofer hebben nieuwe ringstekkers gekregen. Daarna heb ik met een M6 bout, wat ringen en een moertje het hele zaakje aan elkaar bevestigd. Dit lijkt een handige manier te zijn om alles goed vast te zetten en een goede verbinding tot stand te brengen.

img

Natuurlijk is alles voorzien van isolatie om kortsluiting te voorkomen.

De volgede stap was het solderen van de tulp stekker aan de subwoofer.

img

De subwoofer wordt direct aangesloten op de laagspannings uitgang op de radio.

De andere speakers worden nu direct aangesloten op de radio. Het externe frequentie filter komt hiermee te vervallen. De radio heeft de mogelijkheid om in 3-weg mode te wekren. De versterkte uitgang voor de voorspeakers wordt aangesloten op de middentonen luidsprekers en de aansluiting voor de achter luidsprekers wordt aangesloten op de tweeters. De radio zorgt nu voor de splitsing van de frequenties voordat het geluid naar de versterker gaat.

De volgende stap was het plaatsen van de subwoofer.

img

De standaard beugels die bij de subwoofer worden geleverd zijn te breed voor de ruimte bij de voeten van de passagier. Dus ik heb daar een stukje af moeten zagen.

img

Naast de beugels heb ik ook klitteband gebruikt om de subwoofer te bevestigen. Dit houdt hem niet alleen op z'n plaats maar zorgt ook nog voor wat isolatie tegen resonanties.

img

Ik heb in het paneel bij de voeten van de passagier twee gaten geboord voor de schroeven. Dit paneel wordt normaal gebruikt voor de recirculatie stand van auto's met airconditioning. Aangezien dat in de Speedster nooit geleverd is, kun je er zonder problemen gaten in boren. En natuurlijk heb ik ook daar een stuk klitteband geplakt.

img

Nu past de subwoofer prima op z'n plaats. Hij is nog net van van de voetensteun en zit goed vast. Het enige nadeel is dat de voetensteun niet meer op zijn achterste stand kan staan.

img

Het laatste punt was het plaatsen van de bluetooth unit. Ik heb deze aan de rechter kant van de radio. De iPod wordt op deze unit aangesloten en de unit heeft weer verbinding met de radio.

img

De microfoon heb ik net achter het stuur geplaatst.

img

Na het aansluiten van de laatste stekkers was het tijd om te kijken of alles zou werken. En zowaar, alles deed het! :)

img

Tijd om het dashboard terug te plaatsen. De uiteindelijke installatie ziet er zo uit.

img

Dan een stukje rijden met de auto. Alles lijkt goed te werken. Het geluid is erg goed, de subwoofer zorgt voor een veel voller geluid, zelfs met het dak eraf. De integratie met de iPod is erg goed gedaan. Je kunt alles vanaf de radio bedienen. De carkit werkt ook erg goed. Je kunt zonder dak met 120km/u prima een gesprek voeren :).

Imprint Calibratie

Deze radio heeft de Imprint optie. Dit betekend dat een Alpine dealer de radio kan calibreren zodat hij zich aanpast aan de specifieke omgeving van de auto. Het calibreert ook de tijd vertraging tusen de speakers. Net als met een woonkamer surround installatie krijgt je een perfect stereo geluid zonder het volume van 1 of meer speakers te hoeven aanpassen.

Het is probleem is echter om een dealer te vinden die de radio kan en wil calibreren. Uiteindelijk heb ik Menke Car&Telecom gevonden. Zij hadden juist de Imprint calibratie kit ontvangen en wilden wel een calibratie van mijn radio doen.

Na aankomst werd de kit in de auto geinstalleerd. Dit bestaat uit een (hoge kwaliteit) microfoon, een conversie kastje en een software pakket wat op een laptop geinstalleerd moet worden.

img

We hebben wat ducttape gebruikt om de microfoon op de verschillende plaatsen in de auto te bevestigen.

img

In de sofware hebben we gekozen voor calibratie rond de bestuurders stoel. Je kunt ook voor andere plaatsen kiezen. Daarna hebben we de calibratie gestart. Je moet wel heel erg stil zijn wanneer de software start met het sturen van geluiden door de verschillende speakers.

img

In totaal hebben we de microfoon op 6 verschillende posities gehad, waarbij de software elke keer een calibratie deed. Dit heeft ruim een uur geduurd.

img

Nadat alle metingen klaar waren heeft software een geluidsprofiel opgesteld. Dit compenseert voor de verschillende freqentie verliezen en tijd verschillen tussen speakers.

img

Het uiteindelijke resultaat wordt dan geupload naar de radio.

Het effect is erg goed! We hebben in de auto geluisterd met de calibratie aan en uit. Het verschil is ERG groot! Ook bij het rijden met de auto is het geluid een stuk beter. Normaal verliest het geluid een hoop diepte. Dit is nu vrijwel helemaal weg :). In de toekomst wil ik nog een calibratie doen. De radio heeft de mogelijkheid om 2 calibraties op te slaan, dus ik wil er nog een doen zonder dak. Maar dat moet dan gedaan worden op een ERG stille plaats om de meting niet te verstoren.