copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Inlaat spruitstuk

Waarschuwing: Voordat je deze wijziging uitvoert, lees eerst de volgende punten aandachtig door. Het kan zijn dat het niet even simpel is voor elke auto!

Het ljkt erop dat er twee types dynamo zijn gebruikt op deze motor! De 100A (zoals in mijn auto) heeft geen problemen. Maar het lijkt erop dat de 120A versies in sommige motoren problemen geven met het plaatsen van het spruitstuk, zelfs na het modificeren van de kap zoals hieronder wordt beschreven!

Zorg ervoor dat je een van de EGR wijzigingen hebt gedaan voordat je dit spruitstuk gaat plaatsen. Dit inlaatspruitstuk heeft GEEN aansluiting voor de EGR pijp. Er zijn twee mogelijkheden:

En nu de wijziging zelf :)

Na de eerste resultaten te hebben gezien van de individuele gaskleppen kit van TMS begon het bij mij duidlijk te worden dat het inlaatspruitstuk wel eens een beperkede factor zou kunnen zijn op een standaard Z22SE motor. Op het Z22SE forum waren wat berichten van Vocky over het aanpassen van een standaard spruitstuk. Naar aanleiding daarvan heb ik op Ebay een tweedehands inlaatspruitstuk en gasklep gekocht. Na het e.e.a. aan zaagwerk werd het wel duidelijk dat het standaard spruitstuk zeker niet optimaal is. Het eerste wat opvalt is de slang van de EGR (uitlaatgas recirculatie) die precies onder de gasklep zit en de doorstroming belemerd (om nog maar niet te spreken over de vervuiling van het spruitstuk en de gasklep).

img

Daarnaast is ook de binnenkant van het spruitstuk niet geweldig. Er is geen kamer van enig volume waar de kanalen naar de cylinders lucht uit kunnen halen. De kanalen maken bovendien een complete 180 graden bocht en zijn ook nog eens erg lang en vrij nauw.
Hieronder wat foto's van het spruitstuk en nadat het is doorgezaagd.

img

img

img

Net nadat ik was begonnen met het aanpassen van het spruitstuk werd het duidelijk dat het spruitstuk van de 2.4 motor die in de VS wordt geleverd zou passen op de 2.2 motor. Aangezien de 2.4 motor meer vermogen levert bij een hoger toerental zou het aannemelijk zijn dat dit spruitstuk een stuk beter zou moeten zijn.

Uiteindelijk dus ook een order in de VS geplaatst voor dit spruitstuk bij Autoparts people. Na een aantal weken kwam er een doos binnen met daarin het spruitstuk met de gasklep die wordt gebruikt op de 2.4 motor.

img

Het spruitstuk ziet er veel robuuster uit met grotere kanalen en een kamer waar de kanelen lucht uit kunnen halen.

img

img

De gasklep ziet er vrijwel hetzelfde uit (is ook dezelfde buiten diameter) maar heeft wel een 10mm grotere diameter (68mm in plaats van 58mm).

img

Toen was het tijd om het niewe spruitstuk met gasklep op de motor te plaatsen. Gewapend met een uitdraai van de aanwijzingen van Vocky zijn we begonnen met het loskoppelen van de accu. Daarna kan de inlaat pijp incl. alle daarop aangesloten slangen en sensoren worden verwijderd.

img

img

Daarna kan de gasklep verwijderd worden.

img

Koppel gelijk de slang los die op de vacuumaansluiting zit net bij de gasklep.
Dan kan de slang voor de uitlaatgasrecirculatie worden verwijderd van het motorblok.

img

Dan is het de beurt aan de ECU. De stekkers kun je helaas niet zomaar van de ECU afhalen. Er is een aluminium blok achter de stekkers gemonteerd wat voorkomt dat de stekkers eruit kunnen. Dit blok zit van met twee bouten. De eerste heeft een torx kop met een pin in het midden. De tweede heeft geen mogelijkheid om te verwijderen en moet uitgeboord worden.

img

img

img

Daarna kan het aluminium blok worden verwijderd en is het mogelijk om de stekkers los te koppelen.

img

Na het verwijderen van 4 boutjes kan de ECU van het spruitstuk worden verwijderd.

img

Als laatste kan nu het spruitstuk verwijderd worden. Hiervoor moet het montage punt van de oliepeilstok worden los gemaakt van het spruitstuk. Verwijder ook de vacuumslang voor de remkrachtiger.

Het spruitstuk zelf zit vast met een aantal bouten en twee moeren. Na het verwijderen hiervan moeten de twee draadeinden uit de kop worden gedraaid. Let op dat je hiervoor een torx dop nodig hebt. Bij mij gnig het prima om 1 draadeinde te verwijderen. De tweede lukte helaas niet. Als eerste brak het kopje af. Daarna hebben weg geprobeerd met twee moertjes het draadeinde te verwijderen, maar te vergeefs. Uiteindelijke hebben we met een hoop gevloek het toch voor elkaar gekregen het spruitstuk te verwijderen met het draadeinde nog steeds in de kop. Wel hebben we hiervoor de oliepeilbuis uit de motor moeten trekken om genoeg ruimte te krijgen.

img

Op het nieuwe spruitstuk zitten geen montage punten waar de ECU direct op geplaatst kan worden. Hier moet zelf een constructie voor worden gemaakt. Met behulp van wat aluminium profielen en boutjes hebben we een frame gemaakt waarop de ECU bevestigd kan worden.

img

Voordat het nieuwe spruitstuk geplaatst kan worden moet de dynamo gemodificeerd worden, aangezien deze anders tegen het spruitstuk aan komt. Hiervoor moeten de kabels verwijderd worden en de schoef.

img

Daarna kan de kap verwijderd worden. Nu past het spruitstuk wel, maar in de kap zit de ontstoringscondensator verwerkt. Na wat meten kwamen we uit op een capaciteit van 2.2&mirco; fahrad. Echter, aangezien we verder de specs van de condensator niet wisten hebben we de condensator los gesneden uit de kap voor hergebruik.

img

Daarna hebben we er twee draden aan gesoldeerd.

img

Vooral de plus hebben we extra goed geisoleerd. Eerst is deze kant in de epoxy gezet.

img

En daarna volledig ingetaped.

img

De draden zijn voorzien van krimpconnectoren en de condensator is boven de dynamo geplaatst waarna alle draden weer is aangesloten.

img

Daarna kon het nieuwe spruitstuk worden geplaatst. Ook dit paste maar net. Een hoop gefrommel, maar het is uiteindelijk gelukt om hem op z'n plaats te krijgen.

img

Daarna kunnen alle bouten weer worden geplaatst om het spruitstuk vast te zetten.

Voordat de ECU geplaatst kan worden moet eerst het frame worden geplaatst. Aangezien het spruitstuk met frame absoluut niet in 1 keer geplaatst kan worden kan dit pas wanneer het spruitstuk op z'n plaats zit. Ook dit is weer een priegel werkje. Maar het uiteindelijke resultaat is erg netjes. Vergeet hier overigens niet alle bouten in de loctite te zetten.

img

Daarna kan de ECU over de 4 bouten worden geplaatst en kunnen de 4 moeren erop worden gedraaid. Vergeet niet de aarde draad terug te plaatsen zodat de kast van de ECU geaard is.

img

En daarna kunnen de stekkers weer terug op de ECU (dit keer zonder het aluminium blok :) ).

img

Om de buis voor de oliepeilstok weer te kunnen monteren aan het spruitstuk moet een beugeltje worden gemaakt. Wij hebben dit uit aluminium gemaakt.

img

Verwijder nu de luchtklep dit in de vacuumleiding zit naar de rembekrachtiger. Vervang deze door de klep die in een Corsa wordt gebruikt. Deze is bijna hetzelfde, maar heeft twee dikke aansluitingen in plaats van een dikke en een dunne.
Het GM nummer voor dit onderdeel is: 564607

img

Sluit de luchtklep met een stuk nieuwe slang aan op de slang die naar de rembekrachtiger loopt.

img

Maak de slang op maat zodat hij netjes kan worden aangesloten op de vacuum aansluiting het op spruitstuk.

img

Dan kan de gasklep worden geplaatst, alle stekkers worden terug geplaatst en de inlaatbuis worden gemonteerd.

img

Nadat de accu weer is aangesloten is het tijd om de motor te starten. Dat ging in 1 keer. Echter, de ECU was wel duidelijk aan het zoeken naar de juiste gasklep stand om de motor stationair te laten draaien. De luchtvoorziening is wel zeer afwijkend door de grotere diameter van de gasklep.

Na de motor rustig warm te hebben gereden was het tijd om de motor wat meer werk te laten verrichten. Als voorzorg hadden we een PDA aangesloten met OBD Gauge waarmee we het e.e.a. in de gaten konden houden. Dat bleek nodig, want bij een beetje extra belasting ging het ECU lampje aan en ging de ECU in noodloop. Dit bleek reproduceerbaar te zijn waarbij de ECU telkens P1514 als code gaf.

P1514 wordt beschreven als volgt:

De code wordt gezet wanneer de gemeten luchtstroom niet overeen komt met de geschatte luchtstroom gebaseerd op de gasklep stand.

Er lijkt een tabel in de ECU te zijn waar in staat bij welke gasklep stand welke inlaat luchtdruk verwacht kan worden. De code wordt gezet wanneer:

(Gemeten inlaat luchtdruk) - (Verwachtte inlaat luchtdruk gebaseerd op gasklep stand) > 30kPa.

Het lijkt er dus op dat de 68mm gasklep een grote invloed heeft op de luchtdruk in de inlaat. De gasklep stroomt veel beter en zorgt voor een drukverschil wat groter is dan de toegestande 30kPa, waardoor de code wordt gezet.

Na veel gezoek en het controleren van alle bedrading besloten om de 68mm gasklep te verwijderen en de originele 58mm gasklep terug te plaatsen. Dat bleek het probleem op te lossen, de motor reageerde weer prima. Om een goede afdichting te krijgen heb ik de gasklep pakking gebruikt van het 2.2 spruitstuk en niet die van het 2.4 spruitstuk. De afdichting is zo beter.

Tijdens het rijden met de originele gasklep was wel duidelijk te zien dat de ECU druk was met het aanpassen van de brandstoftoevoer. De lange termijn brandstof aanpassen was de eerste 25km niet onder de 25%. Na ongeveer een week te hebben gereden was het tijd om een vermogensmeting te doen. De resultaten zijn erg netjes. Hieronder de grafiek van de standaard motor vergeleken met de motor met andere uitlaat en het nieuwe inlaatspruitstuk.

img

Het is dus wel erg duidelijk dat het standaard inlaatspruitstuk een beperkende factor is bij deze motor.
Bij elkaar zorgen deze wijzigingen ervoor dat de motor veel vrijer aanvoelt zonder dat de trekkracht bij lage toeren hieronder te leiden heeft. Daarnaast loopt de motor veel beter door in de toeren. Zeker nadat de ECU wat meer gewend was aan het spruitstuk is merkbaar dat de toerenbegrenzer te laag is ingesteld. In de lagere versnelling zit je nu regelmatig in de begrenzer.