copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

2Bular uitlaat systeem

Ik ben al een hele tijd (sinds ik de auto heb) opzoek naar een goede vervanging voor de standaard uitlaat. Het ging me daarbij om een aantal punten:
  • Meest optimale flow, zo min mogelijk weerstand
  • Grote pijp diameter, zodat de uitlaat bij verder tunen geen restrictie is
  • Aansluiting op het standaard spruitstuk
  • Geen pre-kat
  • Goed functionerende hoofdkat die zonder problemen de uitlaatgas test haalt
  • Zo min mogelijk geluid
Dit zijn punten die vrij lastig zijn om te vinden in een uitlaat. Vooral het punt over niet te veel geluid is lastig. Maar op een gegeven moment ben ik in cotact gekomen met Jim Valentine van 2Bular. Zijn bedrijf maakt uitlaten voor Elises. Hij specialiseerd zich in het maken van uitlaten die een goede flow hebben en het geluid zoveel mogelijk inperken. Na wat heen en weer gemail kreeg ik het idee dat Jim goed weet wat hij aan het doen is (heeft jaren ervaring in het ontwerpen van uitlaten). Hij had wel idee om mee te werken aan het ontwikkelen van een uitlaat voor de Speedster.

Ik heb als voorbeeld een originele downpipe en einddemper naar hem gestuurd, zodat hij met die als basis het nieuwe systeem kon ontwikkelen (zonder beschikking te hebben over een auto dus!).

Een van de punten waar ik geen duidelijkheid over kon krijgen was het effect van een andere uitlaat op de motor. Overal lees je de meest onduidelijke claims, zonder een goede rollenbank test of andere informatie. Een van mijn doelen was om een goede voor en na meting te doen. Hieronder de bevindingen met de standaard uitlaat.

Vermogen/koppel

De manier waarop ik de metingen doe voor vermogen en koppel zijn elders op mijn website beschreven. De resultaten zijn reproduceerbaar, en hoewel mischien niet zo betrouwbaar als sommige rollenbanken, komen ze meer dan genoeg in de buurt om mij een idee te geven over hoe de motor zijn vermogen levert. De standaard motor (met open luchtfilter) levert onderstaand plaatje op. Alle getallen zijn natuurlijk aan de wielen.

img

Emissies

Om een idee te krijgen van de emissies heb ik een 4-gas test laten doen met de standaard motor. De uitkomst is als volgt.

Stationair toerental

Origineel
Lambda1.075
CO0.004%
CO214.21%
HC2ppm
O21.56%

Verhoogd toerental

Origineel
Lambda1.007
CO0.007%
CO214.92%
HC2ppm
O20.15%

Met dank aan Cor Roos voor de kostenloze meting!

Prima waardes dus, echt meer dan ruim binnen de gestelde APK marges.

Geluidsniveau

Voor het geluids niveau heb ik 2 metingen gedaan, 1 bij stationair en 1 bij 3000 toeren. Hierbij stond de meter steeds op 1 meter afstand van de uitlaat, onder een hoek van 45 graden en op dezelfde hoogte als de uitlaat. Ik heb twee metingen kunnen doen. De eerste is van een compleet standaard systeem op mijn auto. De tweede is van een Milltek einddemper op de standaard downpipe en katalysator.

Standaard systeemMilltek einddemper
Stationair62dBA65dBA
3000 toeren78dDA85dBA

De nieuwe uitlaat

In totaal heeft Jim twee maal een uitlaat gestuurd. Zonder een auto om het systeem op te ontwikkelen is het vrijwel onmogelijk om in 1 keer een perfect passend systeem te maken. Alles is goed verpakt in een grote doos verstuurd.

img

Alle onderdelen zijn gemaakt van RVS, inclusief de klemmen. De demper glimt nu nog mooi en dat moet ook zo blijven. Door het gebruikte dempingsmateriaal (speciaal gewoven glasvezel vulling) wordt de buitenkant van de demper veel minder warm.

img

Alle onderdelen van de uitlaat hebben een minimale diameter van 2.5". De uitlaatdemper is een 100% absorptie demper. Deze dempers zijn moeilijker zo te maken dat ze het geluid goed tegenhouden, maar zorgen wel voor een zeer goede doorstroming.
De demper is de grootste die past in een Speedster. Met een lengte van 26" (ruim 66cm) en een dikte van 7" (bijna 18cm) is het een fors object. Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een kleinere demper. Dit maakt het uitlaat systeem lichter en produceerd meer geluid. Mijn doel was het om voor maximale demping te gaan.

img

In totaal heeft Jim twee verschillende bochten gemaakt voor tusssen de katalysator en de einddemper. De ingepakte bocht is krapper mocht er onvoldoende ruimte zijn naar het achterwiel. Gelukkig bleek de tweede, ruimere bocht prima te passen, dus we hebben deze gebruikt.

img

Demontage

De demontage en montage van de uitlaat is bij mij in de garage gebeurd. De achterkant even op bruggetjes zetten, kleed eronder en klaar om te beginnen.

img

Daarna diffuser en onderplaat onder de auto vandaan.

img

Dan eerst het kleine hitteschild bij het spruitstuk verwijderen. Drie boutjes die lastig te bereiken zijn.

img

img

Daarna de moeren verwijderen waarmee de downpipe vast zit aan het spruitstuk. Speciaal voor deze gelegenheid een keer Roestschok gekocht. Een soort kruipolie die hetgene waar je het op spuit sterk afkoeld. Hierdoor komt de kruipolie er makkelijker tussen. Dit bleek een zeer goede zet te zijn. Het spul werkt geweldig om lastige moeren en bouten lost te krijgen.

img

Moeren even goed inspuiten.

img

Daarna gingen ze inderdaad prima los. Hetzelfde geintje ook bij de moeren die na de kat zitten, aan de bocht naar de demper.

img

Daarna boven even de stekkers losmaken van de twee lambda sondes.

img

img

Daarna kon de downpipe met kat er onderuit.

img

Hier kun je goed zien hoe dicht de pre-kat is die standaard in de uitlaat zit. En dan te bedenken dat deze alleen maar iets nuttigs doet voor de eerst paar minuten dat de motor draait. Daarna zit hij alleen maar in de weg en moet de motor extra moeite doen om de gassen er doorheen te krijgen. Minder uitstoot bij koude motor mag wat benzine kosten blijkbaar.

img

Voor het verwijderen van de lambda sondes had Arno een speciale dop meegenomen.

img

img

Ook hier hebben we weer de spray gebruikt. Gelukkig zijn de lambda sondes er zonder enig probleem uitgekomen. Dat scheelt dus weer een veel geld.

De bocht tussen katalystor en einddemper ging er ook vrij vlot onderuit. Daarna was het tijd voor de einddemper. Helaas wilde aan een kant de boutjes niet los waarmee de ophangbeugels aan demper zitten. De enige manier om de uitlaat er onderuit te krijgen was om aan 1 kant de beugel door te slijpen.

img

img

Oud naast nieuw

Met de oude uitlaat onder de auto vandaan kan deze mooi naast de nieuwe worden gezet zodat het verschil wat beter te zien is.

Als eerste de twee katalysatoren naast elkaar. Allereerst is duidelijk dat de voorkatalysator mist, wat een hoop in doorstroming verbeterd. Verder is de in- en uistroming van de katalysator veel beter dan de standaard versie.

img

Bij de downpipe zit ook een aardig verschil. De vernauwing die bij de standaard downpipe na de voorkatalysator zit is verdwenen. Pas net voor de bocht gaat de nieuwe downpipe terug naar 2.5", tot die tijd is hij de diameter van het spruitstuk.

img

Dan nog even de twee dempers naast elkaar. Hier is duidelijk te zien hoe groot de 2Bular demper is in vergelijking met de standaard demper.

img

Montage

Voor de montage bij Opel eerst een nieuwe pakking besteld voor tussen het spruitstuk en de downpipe.

img

Van het spruitstuk zoveel mogelijk de resten van de oude pakking verwijderd. Dit lijkt trouwens een ander type te zijn geweest dan de nieuwe pakking.

img

Eerst de eindpijpjes in elkaar gezet met daar tussen pasta om te zorgen voor een goede afdichting.

img

Daarna de eindpijpjes, met klemmen aan de einddemper bevestigd. Ook hier is weer de pasta gebruikt.

img

Op de plaats waar de demper moet komen te hangen zitten links en rechts hitteschilden. Deze hebben we voor het gemak ingeknipt zodat ze uit de weg te buigen zijn. De bochten aan beide kanten van de uitlaat zijn breder dan bij de originele uitlaat. Later kunnen de schilden weer wat meer terug gebogen worden.

img

Daarna kon de einddemper op zijn plaats gehangen worden.

img

Aan beide kanten kunnen natuurlijk weer gewoon de standaard ophang rubbers worden gebruikt.

img

Daarna kunnen de lambda sondes worden gemonteerd. Om te zorgen dat ze later weer los te krijgen zijn, is er een speciaal vet verkrijgbaar wat geen effect heeft op de sonde. Normaal kopervet mag NIET gebruikt worden hier.

img

Daarna kan de eerste lambda sonde in de downpipe gezet worden.

img

En dan kan de downpipe aan het spruitstuk worden geschroefd.

img

Dan kan de tweede lambda sensor in de kat worden geschroefd en kan de bocht naar de demper erop worden geschoven. Alles natuurlijk even voorzien van pasta.

img

Daarna was het systeem klaar. Eerst natuurlijk even een start gedaan met de auto nog op de bruggetjes. Dit vertoonde geen vreemde problemen. Daarna de diffuser en bodemplaat teruggeplaatst. Nog even wat foto's van de zijkanten. Er is nog steeds redelijk veel ruimte tussen de katalysator en de einddemper.

img

De bocht tussen de katalysator en einddemper komt minder ver naar buiten dan het origineel.

img

En natuurlijk nog even een plaatje van de 2 3" eindpijpjes.

img

Resultaten

De proefrit hebben we gemaakt met een OBD2 lezer aan het motormanagement. De eerste 30km is rustig aan gereden om te zorgen dat het motormanagement in "closed loop" blijft draaien. Daarmee worden de metingen van de lambda sondes gebruikt om het mengel bij te stellen. Dit bleek niet voor niets te zijn. Op een gegeven moment kwamen er waardes voorbij, waarbij het motormanagement de hoeveelheid brandstof die ingespoten moest worden met 18% aan het verhogen was. Dit was in de lange termijn bijstelling dus dat is blijvend. Dit was het eerste teken dat er wel degelijk iets significant veranderd is.

Hier zijn de resultaten te vinden van de verschillende metingen.

Gewicht

Van beide uitlaatsystemen heb ik de kat (met downpipe) en de einddemper gewogen. Hieronder de resultaten.

Origineel2BularVerschil
Einddemper11.5Kg6.0Kg-5.5Kg
Katalysator6.2Kg4.5Kg-1.7Kg
Totaal17.7Kg10.5Kg-7.2Kg

Voor een dergelijke grote demper dus een aanzienlijke besparing in gewicht. Wanneer een kleinere demper wordt besteld zal het gewicht natuurlijk nog verder afnemen.

Geluidsniveau

Het geluid van de uitlaat is typisch dat van een absorptie demper. Vrijwel alle hoge tonen worden door de demper weg gefilterd. Wat overblijft zijn de grote pulsen die uit de motor door de uitlaat komen. Een lage bas toon dus. In de tabel de waardes toegevoegd voor de nieuwe uitlaat.

Standaard systeemMilltek einddemper2Bular systeem
Stationair62dBA65dBA66dBA
3000 toeren78dBA85dBA86dBA

Het is te zien dat het 2Bular uitlaatsysteem meer geluid produceerd dan het standaard systeem. Gezien de pijpdiameter, het ontbreken van een voorkatalysator en het type demper zijn het nog steeds erg nette waardes, en zeer vergelijkbaar met een van de meest gebruikte systemen op de speedster.

Emissies

Na montage van de uitlaat is weer een 4-gas meting gedaan. Hieronder de waardes van het originele en nieuwe systeem naast elkaar. Let wel dat de tweede meting op een ander testapparaat is gedaan dan de eerste.

Stationair toerental

Origineel2Bular systeem
Lambda1.0751.008
CO0.004%0.005%
CO214.21%15.28%
HC2ppm5ppm
O21.56%0.20%

Verhoogd toerental

Origineel2Bular systeem
Lambda1.0070.997
CO0.007%0.011%
CO214.92%15.38%
HC2ppm6ppm
O20.15%0.04%

De resultaten zijn dus vergelijkbaar met de originele uitlaat, en nog steeds zeer ruim binnen de gestelde grenzen.

Vermogen/koppel

Hieronder is een plaatje te vinden van het vermogen en koppel met de originele en de 2Bular uitlaat. Er is dus een duidelijk meetbaar verschil. Let op dat het hier weer om waardes aan de wielen gaat, niet aan de krukas.

img

Geluid

Een van de meest persoonlijke dingen aan een uitlaat is het geluid. Bij een 2Bular uitlaat is het type geluid kenmerkend voor een absorptie demper. Vooral de lage tonen komen door. Het mooie bij een 2Bular demper is dat je wel zelf kan kiezen hoe hard het geluid moet zijn. Zachter dan de setup die ik nu heb zal moeilijk worden, een grotere demper past niet. Maar harder kan natuurlijk wel. 2Bular levert dempers in verschillende groottes.

Hier volgen een aantal opnames die van de auto gemaakt zijn met het nieuwe systeem om een indruk te krijgen van het soort geluid.

Auto rijdt langs op lagere snelheid.


Auto rijdt langs op hogere snelheid.


Geluid binnen in de auto.


Geluid van achter de auto bij stilstand.


Geluid achter de auto bij wegrijden.


Geluid achter de auto bij vlotter wegrijden.


Met de demper die op mijn auto gebruikt is, lijkt het geluid binnen in de auto harder dan buiten. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de warmte isolatie schilden waar de uitlaat in hangt. De schilden zijn alleen open richting het interieur, wat waarschijnlijk helpt om het geluid te weerkaatsen.

Conclusie

De kwaliteit van het uitlaatsysteem is echt super. Alles is even netjes afgewerkt, lasnaden zijn mooi etc.
Het geluid is precies wat ik wilde hebben. Een relatief stille uitlaat maar wel met een zeer goede flow. Ook het typische absorptie geluid vind ik zelf erg mooi, ik ben wat minder van de hoge tonen en meer van de lage bas.
Het effect van de uitlaat op de motor is zeer duidelijk. De motor loopt soepeler en pakt beter op. Niet alleen bij hoge toeren, maar juist ook bij lage toeren. Dit is ook terug te zien in de koppel grafiek. Verder is het goed te merken dat de motor minder moeite hoeft te doen om zijn uitlaatgassen kwijt te raken. Hij loopt beter door in de toeren, het voelt vele malen minder moeizaam aan dan met het standaard uitlaatsysteem.