copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Verwarmingspaneel verlichting

Alhoewel je uiteindelijk wel leert welke knop wat doet op het verwarmingspaneel in het donker, heb ik altijd het idee gehad dat het wel aardig zou zijn als het paneel verlicht zou zijn. Geinspireerd door een bericht op het VX forum van Niel ben ik aan dit project gestart.

Bij de dealer heb ik een nieuw paneel besteld. Ik verwacht niet dat ik dit project snel af zal hebben en wil in de tussentijd toch een manier hebben om de verwarming te bedienen.
Ik heb de sticker van het aluminium af gehaald en alle lijmresten verwijderd. Daarna de sticker op een glazen tafel gelegd met een lamp er onder.

img

Wat zwarte verf gepakt en een fijn penseel om zo alles te omlijnen wat ik verlicht wil hebben.

img

img

Nu moet het aluminium worden uitgezaagd waar het paneel verlicht moet worden. Ik heb hier eerst in papier een sjabloon voor gemaakt.

img

en daarna overgetrokken op het aluminium

img

Toen was het tijd voor het zagen. Geen leuke job (3mm aluminium met een figuurzaag), maar het is het wel gelukt. Hier het oude en nieuwe paneel naast elkaar.

img

Ik heb wat leds besteld bij conrad. Het zijn 5mm witte leds die 10000mcd geven (onderdeelnummer 176724). Ik heb ook twee constate stroombron prints besteld (onderdeelnummer 191192).

Eerst heb ik een test opstelling gemaakt met mijn labvoeding en de leds losjes onder het paneel.

img

Toen ik de juiste posities had gevonden voor de leds heb ik ze met plakband vast gezet.

img

Nadat alles goed leek te werken heb ik het tape verwijderd en alle leds op hun plek gesoldeerd met de juiste lengte kabel en isolatie. Daarna alles vast gezet met zwart plakband om te voorkomen dat het licht er aan de achterkant uit komt.

img

Na een volgende test heb ik alles afgemaakt, twee kabels voor de spanningsvoorziening en het paneel was klaar.

img

Nu was het tijd om het paneel in de auto te zetten. Paneel op z'n plek zetten, bouten erdoor en de knoppen op hun plek.

img

Aan de achterkant van het paneel leek alles ook mooi uit te komen, geen componenten die elkaar raken.

img

Spanning aangesloten en het dashboard weer terug ingebouwd.
Het is vrij moeilijk om een foto te maken van iets wat verlicht is. De foto geeft het idee dat er veel meer licht is dan er in werkelijkheid is. Maar je krijgt in iedergeval een idee.

img