copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Uitlijnen

Vandaag langs geweest bij Roline voor het uitlijnen van de Speedster. Ik heb de rijhoogte van de auto veranderd en dat betekend dat de sporing van de auto ook weer anders is komen te staan.

Na het oprijden van de uitlijnbrug (ging net met de nieuwe rijhoogte) eerst de diffuser en de onderplaat verwijderd. Daarna gewicht op de bestuurder en bijrijderstoel geplaatst, 75kg per stoel. En natuurlijk ongeveer een half volle tank benzine.
Daarna wordt er per wiel een meetapparaat gemonteerd.

img

img

Daarna kan de brug verder omhoog.

img

Dan moeten de achterwielen worden opgekrikt met de krik die op de uitlijn brug zit. Dit is ook de reden dat de onderplaat met diffuser verwijderd moet worden.

img

De wielen moeten opgekrikt worden zo dicht mogelijk bij het punt waar de schokdemper zit gemonteerd op de onderste draagarm. Krik niet op een ander punt op, dat kan de draagarm beschadigen. Vooral met een verlaagde auto is het erg lastig om het zaakje op te krikken. Wees voorzichtig dat de krik het carter niet raakt.
Bij mijn auto ging het nog net met de standaard houders die bij de krik zitten.

img

img

Als de achterwielen los zijn kunnen de meters waterpas gehangen worden.

img

img

Daarna worden de beweegbare platen onder de achterwielen gelegd en kan de auto zakken. Deze platen zijn ervoor om te zorgen dat de wielen kunnen bewegen wanneer er wijzigingen worden gemaakt aan de instellingen.

img

Daarna kan de zelfde actie worden uitgevoerd aan de vooras.

img

Een goed punt om op te letten is dat de armen aan de voorste meetapparaten voldoende laag zitten om onder de neus van de auto door te kijken, maar niet zo laag dat ze de uitlijnbank raken. Bij een verlaagde Speedster kan dit lastig zijn.

img

Dan wordt het stuur heen en weer gedraaid om het caster te bepalen.

img

Dan geeft de computer het scherm met de gemeten waarden aan de achteras van de auto.

img

De sporing kan nu aangepast worden.

img

img

Wanneer de waardes goed staan kan verder gegaan worden met de vooras. Hiervoor wordt eerst het stuur recht gezet en vergrendeld met een stuurklem. De apparatuur kan ook zonder stuurklem werken, maar mijn ervaring is dat het bij de Speedster beter werkt om met een stuurklem te werken.

img

Dan kan de sporing voor worden afgesteld.

img

En wanneer klaar geeft de computer nog even het overzicht van de gemeten waardes.

img

Als alles goed staat wordt nog even een uitdraai gemaakt van alle voor en na waardes die op de auto staan.