copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Ruitensproeier

Al meer had ik gehoor dat een bepaald model Citroen (en zoals later bleek ook andere auto's) gebruik maken van een ander ruitensproeisysteem, namelijk sproeiers die op de wisser arm zitten.

Op Seloc was er een thread waar iemand het Citroen BX onderdeel nummer had gevonden:

95 495 714

Kosten maarliefst € 12,27 incl. BTW, dus daar kon ik het niet voor laten.

img

Dan even kijken naar de aansluiting van de pomp in het reservoir.

img

Deze bleek een andere afmeting te zijn dan het kleine stukje wat bij de arm wordt geleverd. Dus bij Rijsbergen eerst maar even een slang gehaald met dezelfde diameter als het kleine stukje. Aangezien het spul niet duur is heb ik gelijk maar 2 meter meegenomen, dan heb ik nog wat reserve mocht het nodig zijn.

img

Om dit stukje slang aan te kunnen sluiten op de pomp heb ik een klein stukje van de originele slang geknipt (deze is toch ruim lang genoeg). Hierin past de nieuwe slang goed en zo te merken ook waterdicht.

img

Dan eerst even voorbereiden dat de slang van onder de neus bij de wisser arm kan komen. Ik heb gekozen het gat een beetje links te houden van de arm om te zorgen dat de slang een redelijk flauwe bocht kan maken om stress op de slang zoveel mogelijk te voorkomen.

img

Dan de slang met het verloopstukje aansluiten op de pomp.

img

Dan de slang door het gat heen voeren.

img

Dan eerst de sproeier monteren op de wisser arm. Ik heb een de wisser eraf gehaald, dat was iets makkelijk monteren.

img

En daarna het wisserblad er weer op.

img

Dan even de slang op maat knippen en aansluiten op de sproeier. Let bij het op maat knippen dat er voldoende ruimte is voor de wisser om naar rechts te komen.

img

Naast de twee clips die bij de sproeier worden geleverd, heb ik nog even twee kabelbinders gebruikt om alls goed vast te zetten.

img

Daarna kan de neus weer dicht.

img

En natuurlijk even testen (klik voor een filmpje).


Na een tijdje te hebebn gereden met deze sproeier merk je duidelijk dat vrijwel al het water ook echt op het raam komt. Ik kan goed merken dat ik daardoor een stuk minder ruitensproeivloeistof verbruik. Verder is de verdeling van het water over de ruit ook een stuk beter, waardoor de ruit beter schoon wordt.