copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Shift light

Nadat ik de auto op het circuit heb gereden ben ik eens gaan kijken naar een shift light, zoals de turbo standaard heeft. Na wat zoeken heb ik er een gevonden die wat meer opties heeft dan standaard. Alhoewel ze normaal verkocht wordt voor op motorfietsen, werken ze erg goed op een Speedster.

img

Dit is de Datatool RevLight. De hoofd kenmerken zijn:

 • 11 leds (groen, geel, rood)
 • Dimt automatisch (licht sensor)
 • Flexibele behuizing (buigbaar)
 • 3 modes
 • programmeerbaar toerental bereik

Aangezien ik vandaag toch bezig was met de electronica in de Speedster ben ik gelijk aan de gang gegaan met inde installatie van de RevLight. Het dashboard lag er toch al uit. De RevLight heeft 4 verbindingen:

 • +12V
 • Massa
 • Toerental puls
 • Drukknop
De voeding was simpel. Aangezien ik toch al voeding van mijn stereo aansluiting af heb getapt voor andere doeleinden, kon ik die gebruik voor de RevLight.
Voor de toerental puls kon ik gebruik maken van de stekker die naar de stack loopt. Je moet daar de witte draad met zwarte streep hebben. Ik heb daar een deel van de isolatie afgestrip en een draad er parallel aan gesoldeerd.

img

img

img

img

Daarna heb ik alle draded weer met tape bij elkaar gebonden zodat het weer een nette bundel is.

img

Nu de laatste verbinding. Aangezien ik eerder al een aantal knoppen op de hendels bij het stuur heb gemonteerd (zie het verplaatsen claxonhorn project) heb ik er daar een van gebruikt om de RevLight the bedienen.
De connectoren heb ik bij plaatsing van de hendels al aangebracht, dus ik hoefde alleen maar een connector op de kabel van de RevLight te krimpen en deze aan te sluiten op de onderste knop van de richtingaanwijzer hendel.

img

Toen uiteindelijk het dashboard weer terug de auto in is gegaan heb ik de RevLight boven op de kap van de Stack geplaatst met dubbelzijdig plakband. Daarna even wat ductape er overheen, zodat het plakband de kans krijgt om te hechten. Het mooie is dat de RevLight een flexibele behuizing heeft en dus de vorm van de kap volgt.

img

Nadat alles geinstalleerd is kan de RevLight gecalibreerd worden. Eerst moet de knop van de RevLight ingedrukt worden bij stationair toerental en daarna bij 4000 toeren.
Daarna kan je instellen wanneer het einde is van elke zone (groen, geel en rood) in stappen van 500 toeren. Je kunt dus zelf instellen hoe de verdeling is over de leds.

Natuurlijk kun je de RevLight ook voor de gek houden door hem te caliberen op een andere waarde dan de 4000 toeren die in de handleiding staat en zo kleinere of grotere stappen tussen de leds te krijgen.

Wanneer je aan het rijden bent kun je door middel van de knop 3 verschillende modes selecteren:

 • 1. cummulatief. Hoe meer toeren je maakt, hoe meer leds er gaan branden. Wanneer je het ingestelde maximum toerental bereikt gaan alle leds knipperen.
 • 2. sequentieel. 1 led gaat tegelijkertijd branden, en loopt dus mee met het toerental. Wanneer je het ingestelde maximum toerental bereikt gaan alle leds knipperen.
 • 3. shift light mode. Geen enkele led brand, totdat je het ingstelde maximum toerental bereikt. Dan gaan alle leds knipperen.
Tijdens het rijden vind ik de sequentiele mode het best werken. Het geeft je een goed idee hoevel toeren de motor draait zonder naar de teller te kijken en de unit geeft zo niet veel licht.

Bij het rijden in het donker werkt de automatische dimmer uitstekend. De leds geven precies genoeg licht, zonder irritant te zijn. En het blijft nog steeds erg duidelijk wanneer je moet schakelen.