copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Verplaatsen claxon

Zoals veel Speedster rijders heb ik nogal wat ruzie gehad met de plaats waar de knopjes voor de claxon zitten. Bij wat meer enthousiast rijden gebeurd het regelmatig dat de er ongewenst gebruik gemaakt wordt van de claxon. Tijd om daar een oplossing voor te verzinnen.

Mijn idee was om de claxon te verplaatsen naar de hendel waar de ruitenwisserbediening op zit. Ik ben opzoek gegaan naar andere Opel modellen die evt. deze hendels gebruiken maar dan met meer knopjes. En zowaar heb ik voor beide hendels (ook van de richtingaanwijzer) een vervanging gevonden. De richtingaanwijzerhendel heeft bediening voor een cruise control en de ruitenwisserhendel heeft bediening voor een boordcomputer. Gelijk 5 knoppen erbij waar ik dus nog meer onder kan zetten dan alleen de claxon.

Deze hendels heb ik nog wel gemodificeerd. De knoppen zijn nu allemaal individueel geschakeld met hun eigen aarde. Dat betekend dat ze elk een willekeurig signaal kunnen schakelen zonder elkaar te beinvloeden.

img

Tijd om ze te plaatsen in de auto. Eerst de kappen van het stuur verwijderen (bij mij gaat dit vrij makkelijk, aangezien ik de twee schroefjes die onder het stuur zitten heb laten verwijderen).

img

De oude hendels kunnen gewoon los geschoven worden. Als ze naast elkaar liggen kun je het verschil zien in dikte.

img

Dan moet de airbag eruit om bij de originele bekabeling te komen van de claxon. Eerst de accu loskoppelen en 15 minuten wachten. Daarna kan de airbag verwijderd worden (twee bouten links en rechts van het stuur losdraaien).

img

Dan de stekker los trekken die naar de knopjes op het stuur gaat.

img

Dan even bij het contactslot de kabelbescherming opensnijden zodat je bij de losse draden kan komen.

img

Op deze bedrading gaat de schakelaar worden aangesloten. Door de twee kabels niet door te snijden maar ze af te tappen is het mogelijk de originele knoppen op het stuur weer te kunnen gebruiken door de stekker weer aan te sluiten.

img

Dan de draden van de schakelaar solderen aan de twee gestripte draden.

img

Nu kan alles weer worden terug gebouwd. De knop aan de kant van het stuur op de ruitenwisserhendel is nu de claxon.

img