copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Camber aanpassen

Bij het uitlijnen van de auto na het plaatsen van de nieuwe ophanging werd het duidelijk dat het camber aan de bestuurderskant niet goed stond. Deze moest dus nog goed gezet worden.

Dus eerst auto op de krik.

img

Wielbouten eraf halen.

img

Daarna kan het wiel eraf.

img

Dan is het eerst kijken hoeveel plaatjes er nog tussen zitten. Een dun plaatje (1mm) is 0.25 graden camber, een dik plaatje is 0.75 graden camber. Bij mij zaten er nog 2 plaatjes van 1mm tussen plus het bracket waar de kabel richting de ABS sensor aan vast zit, ook 1mm. Ik wil 0.5 graden negatiever camber hebben, dus moeten er 2 plaatjes van 1mm weg.

Daarvoor moeten de twee bouten waar de naaf mee vast zit eerst los. Deze zitten goed vast met threadlock, dus het kan even wacht kracht kosten.

img

Het is handig om niet beide bouten er tegelijk uit te halen. Dan komt de naaf namelijk helemaal los en die is best zwaar.
De plaatjes hebben maar aan 1 kant een gat en aan de andere kant een sleuf. Dus maak eerst de bout los met het gat en je kunt in iedergeval de plaatjes er tussenuit halen.

img

Op dat moment kan de bout er weer terug in. Wel van te voren even insmeren met locktite.

img

De bout kan gelijk handvast worden gezet. Daarna kan de andere bout eruit, locktite erop en kan de bout weer terug.

Rest nog het zaakje op moment te zetten. In mijn geval met 60Nm in verband met de sterkere bouten, maar standaard met 45Nm.

img

Daarna kan het wiel er weer op en is het karwei klaar.

img

En natuurlijk niet vergeten de wielbouten op het goede moment te zetten :)