copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Stuurhuis verhogen

Wanneer de auto lager bij de grond is (rijhoogte is verlaagd), dan wordt de verhouding hoe het stuurhuis staat ten opzichte van de wielen anders. Het stuurhuis blijft gelijk, maar de spoorstangen gaan omhoog. Dit leidt op de speedster tot meer bumpsteer. Om dit wat te compenseren kan het stuurhuis omhoog worden gezet. Eerst moet de stuurkolom voldoende flex krijgen zodat het stuurhuis ook echt omhoog kan. Hiervoor draai je een van de bouten wat los. Een luchtdruk sleutel is dan erg handig. En je moet wat lenig zijn.

img

Krik daarna de kant van de auto op waar je het eerste het stuurhuis los gaat maken. Verwijder het wiel.

Daarna kunnen de boutjes worden los gedraaid waarmee het stuurhuis is vast gezet. Twee aan de bestuurderskant en twee aan de bijrijder kant. Het is handig om hiervoor een ratel te gebruiken met voldoende verlengstukken. Daardoor hoef je niet helemaal in de voetruimte te liggen.

img
img img
Het is handig om de bouten aan beide kanten los te "breken", maar er maar aan 1 kant tegelijkertijd uit te halen.

Om het plaatje waar de bouten door zitten los te halen moet je onderaan het plaatje een popnagel uitboren. Als dat gebeurd is kan je het plaatje verwijderen.

img

Hier zie je het oude en het nieuwe plaatje. Je ziet duidelijk dat bij het rechter plaatje (de nieuwe) de gaten waar de bouten door gaan hoger zitten. Ook zie je dat bij het originele plaatje de bouten met veel te veel moment zijn vast gezet.

Na het verwijderen van het oude plaatje moet het nieuwe plaatje met een popnagel worden vastgezet. Daarna kunnen de bouten er weer in, maar deze moeten nog niet volledig vast worden gezet. Dit kun je het beste met z'n tweeen doen. De een probeerd het de bout in het stuurhuis te draaien en de ander tilt het stuurhuis op.
Doe daarna hetzelfde aan de andere kant.

Nadat de plaatjes beiden vervangen zijn kunnen de bouten op moment worden gezet. De M10 op 45Nm en de M8 op 27Nm. Als laatste stap moet de bout op de stuurkolom weer worden vastgezet.