copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Nieuwe ABS unit

Als eerste stap in het wijzigen van het onderstel ben ik begonnen met de ABS unit. Aangezien ik 16" voorwielen wil gaan gebruiken zit ik met de standaard ABS unit op het randje. Volgens een van de makers van de originele ABS unit heeft deze een tolerantie van ongeveer 5% op de weelafmeting. Het is dus verstandig om bij het plaatsen van 16" wielen over te gaan naar een andere unit.
Deze unit wordt gebruikt op de VXR en op de nieuwe Elise 111R. Naast de ondersteuning voor kleinere wielen laat deze unit ook meer blokkering van de wielen toe.

Helaas was het bij Opel niet 100% duidelijk of deze unit zomaar op een Speedster zou passen. Dus ik heb de gok maar genomen en de unit besteld. Tot mijn verbazing was hij binnen 2 dagen binnen.

img img

In het pakje zit:

  • 1 ABS Unit
  • set nieuwe schoerfjes
  • rubberen afdicht ring

Grappig detail is dat op het label op de ABS unit de verkeerde maat banden staat vermeld van de voorwielen van de VXR. Op de unit staat 195/45/R16 en dit moet 195/50/R16 zijn.

img

Montage van de unit is erg simpel. Stekker van de unit afhalen.

img

Trek de computer unit van de hydraulische unit af.

img

Daarna kan de nieuwe computer met de rubberen afdichtringen op de hyrdaulische unit worden geplaatst en de stekker worden teruggezet.

img

Na het aanzetten van het contact blijft het ABS lampje niet branden, zoals normaal wel het geval is bij een upgrade van een normale unit. We hebben daarna nog geprobeerd de unit met de Tech 2 uit te lezen.

img

Maar dat lijkt niet te werken. De Tech 2 kan niet met deze unit communiceren.

Bij een testrit met de nieuwe unit (nog op de originele wielen en banden) blijkt de ABS unit prima te werken. Geen problemen, geen ABS lampjes, langer blokkeren van de wielen en sneller niet meer ingrijpen. Uiteindelijk heb ik meer dan een maand met deze unit gereden op de originele wielen zonder problemen.

Navraag bij Opel heeft opgeleverd dat het inderdaad klopt dat deze unit niet door de Tech 2 kan worden uitgelezen. Er wordt wel overwogen om software aan de Tech 2 toe te voegen in Engeland om zo de VXR's die standaard met deze unit worden geleverd te kunnen uitlezen. Of deze software ook ooit in Nederland beschikbaar komt is onwaarschijnlijk. Maar het is waarschijnlijk wel mogelijk dat een Lotus dealer met hun computer deze unit kunnen uitlezen.