copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

HID Xenon

Op Seloc is er in december een group-buy geweest voor een HID Xenon kit via Elise shop. Dit is een High Intensity Discharge Xenon verlichting kit, oftewel een vervanging voor de standaard halogeen dimlichten. Deze lampen hebben een veel hogere lichtopbrengst dan de standaard halogeen verlichting.

De kit ziet er als volgt uit.

img
De kit netjes in doos.
img
En alle onderdelen.

Dit kit is voor een Elise S2 maar kan ook gebruikt worden op de Speedster. De kit bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1 x inbouwhandleiding voor de Elise S2
  • 2 x Ballast en starter
  • 2 x Xenon lamp
  • 1 x set tiewraps
  • 1 x setje zelftap schroeven
Het idee achter al deze componenten is dat de starter (kleine zwarte doosje) zorgt voor een hoge spanning om te zorgen dat er een vonkboog kan ontstaan in het gas in de lamp. De ballast zorgt er vervolgens voor dat er een continue spanning komt die de lamp laat branden. De starter zorgt voor een erg hoge spanning (ballast ook, maar stukken lager) dus wees voorzichtig met deze onderdelen.

De inbouw van de kit gaat eigenlijk in twee stappen. Eerst moeten de lampunits worden voorzien van de juiste bedrading en daarna moeten de ballast en de starter worden ingebouwd in de auto.
We beginnen met de koplampunits. Deze moeten uit de auto gebouwd worden. Het is erg handig als je hiervoor een ring-ratel sleutel 13 hebt. Dat scheelt veel gerommel om de moer los te krijgen (het is een nylon borg moer, dus deze blijft zwaar draaien tot het einde van het schroefdraad). Koppel alle draden los en neem de units mee naar een plaats waar je op je gemak kunt werken.

img
Lampen uit de auto.
img
En de achterkant waar het allemaal moet gebeuren.

Het dimlicht moet worden vervangen door de xenon lamp. Dit is de lamp die achter de kap zit bij de H1 sticker.

img

Haal het kapje eraf.

img

Verwijder de 12V stroom stekkertjes van de lamp.

img

Haal de clip los die het lampje op z'n plaats houdt.

img

Haal het halogeen lampje uit de fitting. Let op dat je het lampglas zelf niet aanraakt, dat verkort de levensduur van het lampje aanzienlijk (als je ze tenminste nog wil bewaren voor later gebruik).

img

Ik wil ervoor zorgen dat ik zonder speciaal gereedschap de xenon lampjes weer kan vervangen voor halogeen. Mocht er een keer een kapot gaan en ik heb geen mogelijkheid om snel een nieuwe lamp te regelen kan ik in iedergeval zorgen voor verlichting op de auto. Daarom heb ik ervoor gekozen om een verlengkabel te gebruiken die aansluit op de originele 12V stekkers. Het nadeel hiervan is wel dat er een extra set stekkers gebruikt wordt, wat theoretisch de kans op storingen kan verhogen.

Zorg dat je wat draad hebt (liefst in twee kleuren) voor het maken van een verlengkabel.

img

Om het draad naar buiten te brengen voor aansluiting op de ballast gebruiken we het ontluchtingspijpje (met dank aan Stev6 voor het idee). Haal dit van de unit af.

img

Voer twee draden door het pijpje.

img

Haal de draden door de lamp heen.

img

Zet het pijpje terug op de lamp.

img

Strip de uiteinden van de twee draden.

img

Kript aan elk draad een contra plug.

img img

Verbind de connectors met de connectors die aangesloten zaten op het lampje.

img

Isoleer de connectors met isolatietape.

img

Werk de kabels en connectors weg in de lamp. Deze heb je niet mee nodig tot het moment waarop je weer een halogeen lampje zou willen gebruiken.

img

Haal het xenon lampje uit de verpakking. Let ook hier weer op dat je het lampglas zelf niet aanraakt i.v.m. de levensduur.

img

Plaats het lampje in de fitting.

img

Haak de clip weer terug op zijn plaats. Doordat de voet van het lampje dikker is gaat dit vrij lastig. Het beste lijkt het te werken om het uiteinde van de clips in elkaar te haken zodat ze blijven zitten.

img

Zet de clips aan elkaar vast met een tiewrap zodat ze niet los kunnen schieten. En knip de tiewrap af.

img img

Nu moet er een gat gemaakt worden in het afdekkapje, zodat de draden van de lamp hierdoor gevoerd kunnen worden. Hiervoor heb ik een speedboor 12 en 14 gebruikt. Begin met 12 en boor op naar 14.

img img
img img

Voer de stekkers van de lamp door de kap.

img

Duw het afdek kapje wat aan de draden zit in de kap.

img

En de unit is nu klaar.

img

Doe de andere unit op dezelfde manier.

img

Nu kan deel twee beginnen van de instalatie, het stuk aan de auto zelf.
Verwijder het voorwiel.

img

Verwijder de schroeven en plugjes in de bekleding van de wielkast en verwijder de bekleding.

img img
img img

Op het paneel wat achter de bekleding zit kun je nu passen waar je de ballast en de starter wil hebben.

img

Voor de starter kun je gebruik maken van een gat wat al in het paneel zit. Voor de ballast zul je drie gaten moeten boren.

img

Gebruik RVS bouten en moeren om te voorkomen dat het zaakje gaat roesten. Gebruik aan beide kanten van het paneel een sluitringetje. Hang de starter en ballast op aan de schroeven.

img

Als je geen nyloc moeren gerbuikt, smeer de bouten dan in met een threadlock zodat de moeren niet zomaar los kunnen trillen.

img

Draai de moeren op de bouten.

img

Boor onderaan het paneel nog twee extra gaten voor een tiewrap om de kabels netjes op hun plek te houden.

img

Alles zit nu op z'n plek en zit goed vast.

img

Plaats nu de koplampunit terug in de auto.

img img

Ik heb meteen de standaard moer waarmee de unit wordt vast gezet vervangen door een vleugelmoer met nylon ring en veerring. Daarmee is het een stuk makkelijker en sneller om de koplampunit te verwijderen.

img img

Maak nu de hoogspanningskabels vast aan de ballast.

img

Knip de 12V kabels die uit de koplampunit komen op maat (ik heb ze erg kort gebouden), krimp er stekkers aan en maak ze vast aan de aansluiting van de ballast.

img

Isoleer de stekkers.

img

De intallatie is nu klaar.

img

De lampjes gebruiken minder vermogen dan de originele halogeenlampjes. Echter, wanneer de lampjes warm zijn en gestart moeten worden kan het zijn dat de starterunit erg veel stroom gebruikt omdat het starten in deze situatie erg moeilijk kan zijn. Daarom wordt er aanbevolen dat het per lamp mogelijk is om 15A te trekken. Helaas is het bij de Speedster erg onduidelijk welke zekering hiervoor gebruikt wordt. In mijn nederlandse handleiding wordt niet gesproken over een zekering voor de verlichting, in de engelse wordt de 25A zekering op positie 14 aangemerkt als head lamps. Waarschijnlijk is 25A hiervoor wel voldoende, maar ik ga dit nog navragen bij de dealer.

img

De lamp lijkt prima te werken. Het effect van de verlichting is erg lastig vast te leggen op de foto.

img

Na het testen van de verlichting kan de bekleding weer terug op z'n plaats. Smeer de schroeven even in met kopervet voor je ze terug draait. Mocht je ze er later nog een keer uit moeten halen weet je tenminste dat ze niet vast gaan roesten.

img

Na het plaatsen van de bekleding kan het wiel weer terug.
De andere kant is vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is dat op de bovenkant van de bekleding een relais en zekeringdoos is gemonteerd. Deze moet je eest losmaken voordat je de bekleding kan verwijderen.

img

De eerste indruk van de kit is dat het een significant verschil oplevert t.o.v. de standaard halogeen verlichting. Het is lastig dit echt op foto vast te leggen. Maar het is zeker een aanrader om dit uit te voeren bij de Speedster.