copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Ruitenwisser relais

Het is mogelijk het ruitenwisser relais van de Speedster te vervangen door een ander type. Hiermee wordt het gedrag van de ruitenwisser als volgt gewijzigd:
  • Bij het kort sproeien van de ruit wordt er maar 1 keer gewist in plaats van 4 keer.
  • Bij het langer sproeien van de ruite wordt er 2 keer gewist in plaats van 4 keer.
  • De tijd van het interval is instelbaar. Zet het pookje op interval en weer terug. Wacht nu de tijd die je op het interval wilt hebben. Zet het pookje op interval.
Het relais wat standaard in de Speedster zit van hetzelfde type als door Volkswagen geleverd wordt in de Golf type III. Ik heb zelf het relais gehaald bij de dealer, maar je kunt natuurlijk ook wat geld besparen en op een sloop opzoek gaan naar een Golf III.
Het onderdeelnummer wat op het relais staat is:

357 955 531 (manufacturor Doduco)

Er blijken nog andere onderdeel nummers te zijn, maar dit was degene voor mijn relais.

Het nieuwe relais is iets kleine als het oude relais. Let overigens op dat je het juiste relais krijgt. Ik kreeg dus netjes het relais voor de achterruit wisser en dat gaat niet werken.

img
Het nieuwe relais links.
img
Controleer of de pennen hetzelfde zijn.

Het plaatsen van het relais is simpel, maar je moet geen moeite hebben om even op z'n kop in de Speedster te hangen. Er bevinden zich twee relais in de voetruimte bij de passagier. Het relais wat je moet vervangen is degene die het dichtst bij de buitenkant van de auto zit. Om het te controleren kan je de ruitenwisser aanzetten en voelen aan het relais welke tikt.
Je kunt het relais eruit wrikken met een kleine schroevendraaier of een mesje. Bij mij zat hij redelijk vast, maar na wat overtuigen ging hij er wel uit.

img
De hier lege plug is waar het relais in moet.
img
De houder is geschroefd in het aluminium.

Dat is het, meer hoeft er niet te gebeuren :).