me="robots" content="index,follow"> Dubbel DIN Android radio
copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Citroen C1 1.0 12v

Dubbel DIN Android radio

Alhoewel de standaard radio voor mij prima werkt, heb ik in de loop van de jaren toch heel wat toevoegingen gedaan. Onder andere een parrot carkit, een los Tomtom navigatie systeem en een bluetooth audio uitbreiding voor het afsprelen van mp3's.

Er komen steeds meer relatief goedkope Android autoradio's beschikbaar, waarmee het mogelijk is om al deze functies te integereren. Voor mij is het daarbij belangrijk dat het een radio is die echt Android draaid (en niet WinCE met Android erop gehcked), een draaiknop voor het volume (ik vind drukknoppen onhandig), een capacitatief touchscreen en externe USB aansluitingen. Na veel zoeken heb ik uiteindelijk gekozen voor de Xtrons TD620A.

img

De TD620A heeft de volgende kenmerken:

 • Native Android 2.3.7
 • 6.2" capacitatief multi-touch scherm, 800x480
 • Freescale i.mx535d cortex a8 CPU op 1GHz met 512MB DD3 RAM
 • 8GB intern flash geheugen met de optie om dit uit te breiden d.m.v. een ingebouwd micro SD slot en/of USB opslag.
 • 4 x 45Watt versterker
 • Video uitgang met twee zones
 • Ingang voor een achteruitrij camera
 • Ingebouwde CD/DVD speler
 • Ingebouwde AM/FM radio met RDS en Android applicatie
 • Ondersteuning voor integeratie met stuurbediening
 • Ipod aansluiting
 • USB aansluiting aan de voorkant en aan de achterkant
 • Ingebouwde analoge TV ontvanger
 • Voor geinstalleerde Sygic navigatie software
 • Bluetooth carkit (met beperkte contact toegang)
De radio heeft de meeste mogelijkheden die ik zoek en komt voorgeinstalleerd met Sygic navigatie software. Toen de radio was aangekomen heb ik een simpele test gedaan op m'n werkbank om te kijken of alles goed werkt.

img

Aangezien de radio Android draaid, moet hij opstarten. Het kost ongeveer 30-40 seconden (waarschijnlijk afhankelijk van welke software allemaal geinstalleerd is) voordat de radio helemaal is opgestart.

Voor het monteren van de radio in het dashboard heb ik een dubbele din adapter gekocht op ebay.

img

Toe alles binnen was heb ik de radio geprobeerd te monteren in de C1. Helaas zaten er een paar stukkken plastic in de weg, waardoor er onvoldoende diepte beschikbaar is voor de radio. De horizontale plastic balk zit in de weg.

img

Met de dubbele din adapter is het goed te zien welk deel in de weg zit.

img

Dus met help van de dremel even wat ruimte gemaakt zodat de radio wel past.

img

De dubbele din adapter is geleverd met een adapter raam. De adapter zelf is helaas net iets groter dan dubbel din en het adapter raam is net wat kleiner. Ik heb helaas geen mooie mogelijkheid kunnen vinden om het raam aan te passen. Uiteindelijk heb ik besloten de radio te monteren met boven en onder een kleine kier. Je ziet hier niet heel veel van het helpt in iedergeval nog iets met de koeling.

Er zijn geen bouten en schroeven meegeleverd, dus hier heb ik zelf het e.e.a. voor uitgezocht om de TD620A te monteren op de adapter.

img

Voordat ik de radio in de auto heb geplaatst heb ik nog een kleine aanpassing gemaakt aan de draadboom. Ik heb de rem draad aan de aarde gekoppeld om te voorkomen dat er berichten op het scherm komen dat je alleen video kunt afspelen wanneer de auto stil staat.

img

Ik heb ook de losse licht draad verbonden met de ISO connector, zodat de knoppen op de radio verlicht worden wanneer de verlichting van de auto wordt aangezet.

img

Bij het monteren van de radio heb ik een ISO verlengkabel gebruikt, zodat het makkelijker is om de 12v permanent en geschakeld om te wisselen (zonder aan de origineel kabelboom te zitten) en mijn sub aansluitingen aan te koppelen (deze was aangesloten in de parrot kabelboom). connected in the parrot wire loom).

Nadat alles op z'n plek zit ziet het er netjes uit.

img

Via de achterkant van de radio heb ik een USB hub (4 poorten) gekoppeld aan de USB connector. Aan de hub heb ik een ELM327 OBD2 lezer gekoppeld. Daarnaast heb ik ook de originele wireless dongle (die bij de radio zat) en een draadloze toetsenbord adapter aangesloten.

img

Ik heb nog niet heel veel applicaties geinstalleerd op de radio op dit moment. De belangrijkste zijn:

Radio applicatie (zit bij de radio)

img

MP3 speler applicatie (zit bij de radio)

img

Sygic navigatie (zit bij de radio, hiermee vervang ik mijn tomtom)

img

Torque Pro (om mijn scangauge te vervangen)

img

Na wat afregelen lijkt alles goed te werken. Ik heb de houder voor mijn mobiele telefoon ook weer gemonteerd. Wanneer de telefoon via bluetooth verbonden is met de radio (voor handenvrij bellen), start tasker automatisch de wireless tether mode op de telefoon, waardoor de radio ook internet toegang heeft.