copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Citroen C1 1.0 12v

Xenon verlichting

Aangezien mijn auto van oktober 2005 is, mag ik nog steeds legaal een xenon kit plaatsen zonder noodzaak voor niveauregeling of wasinstallatie. Dus ik ben gaan shoppen op ebay en heb de goedkoopste H4 bi-xenon kit gekocht die ik kon vinden.

img

Wanneer de normale verlichting in deze auto wordt vervangen door xenon, moet er rekening mee worden gehouden dat er H4 lampen worden gebruikt. Deze hebben dim en groot licht geintegreerd in 1 lamp. Om dit zo te houden moet een H4 bi-xenon kit worden geplaatst.

De kit bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 2 ballast units met geintegreerde starters
  • 1 groot/dim licht unit met stroomverdeling
  • 2 H4 lampen (4300K)
Ik heb gekozen voor 4300K lampen, aangezien deze het dichts in de buurt komen van wit licht. Hoe hoger de kleur temperatuur des te meer blauw het licht wordt en hoe lager de lichtopbrengst.

Om de lampjes te plaatsen, verwijder eerste de originele lampjes. Verwijder dan het xenon lampje uit z'n houder door de lampjes te draaien.

img

img

img

Plaats de houder in de koplampen en plaats daarna de lampjes in de houders.

De twee ballast units komen met beugels.

img

Ik heb wat tape aan de binnenkant geplakt om te zorgen dat de ballast strak in de beugel zit.

img

Zet dan de beugel vast om de ballast.

img

Plak ook een stuk tape aan de achterkant van de beugel.

img

De beugel moet een beetje gebogen worden, zodat hij netjes past. Aan de linker kant kan hij bevestigd worden aan het reeds bestaande draadeind.

img

Aan de rechter kant moet de massa aansluiting worden verwijderd, zodat de beugel op dezelfde plaats kan worden bevestigd.

img

img

Nu kan het laatste onderdeel geplaatst worden, de unit voor dim/groot licht. Ik heb gekozen deze naast de accu te plaatsen. Boor hiervoor een gat van 5mm en zet de unit met een bout en moer vast.

img

Nu kan de unit worden aangesloten op de accu.

img

img

Trek dan de draad voor stroom en dim/groot licht signalering naar de linker kant van de auto.

img

img

Als laatste stap moeten alle stekkers worden aangesloten. Vergeet hierbij niet de originele stekker voor de halogeen verlichting aan te sluiten op de unit voor dim/groot licht. Dit hoeft alleen aan de rechter kant te gebeuren, links wordt deze connector niet meer gebruikt.

Ik heb wat foto's gemaakt van de muur met de standaard en xenon verlichting met gelijke camera instellingen. Onder kun je het verschil in licht intensiteit en patroon zien.

img

img

Alhoewel niet goed zichtbaar op de foto's is het licht patroon prima. Dit mag geen problemen geven op de openbare weg. De licht intensiteit is duidelijk hoger dan met de standaard verlichting.