copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Starlet 1.3 XLI (P8) (Verkocht)

Luchtfilter

Het plaatsen van een ander luchtfilter levert meestal wel een aardig geluid op en bij sommige motoren zelf vermogenswinst. Maar vaak zijn gesloten luchtfilters nogal duur. Gelukkig maakt Sparco tegenwoordig een zeer goed betaalbaar luchtfilter. De afmetingen zijn niet geweldig groot, maar meer dan genoeg voor de 1.3 in mijn Starlet.

Samen met wat kleine onderdelen moet het wel lukken om dit luchtfilter te plaatsen in de Starlet. Eerst het oude inlaat systeem helemaal verwijderen.

Om te beginnen eerst de aansluiting op de gasklep maken. De diameter is ongeveer 60mm. Dus een Samco 60mm 90 graden slang genomen. Een poot hiervan moet ingekort worden, zodat de bocht gemaakt kan worden zonder het kleppendeksel te raken.

Het stukje wat van de bocht af komt ga ik hergebruiken voor koppeling met het luchtfilter.

Voor het volgende stuk heb ik een stuk 60mm PVC pijp gehaald bij de bouwmarkt. Ik heb een vergelijkbare constructie op mijn andere auto zitten, die al vele tienduizenden km's goed werkt, dus het lijkt me dat het op de starlet ook moet kunnen. Op het stuk waar de pijp tegen de haak komt heb ik een stuk klitteband geplakt tegen bescherming. Dit is vergelijkbaar met het schuimrubber wat op de standaard pijp zit.

In de buis heb ik een gat gemaakt van ongeveer 19mm om daar de temperatuur sensor te kunnen plaatsen. Het rubbertje past hier netjes in.

Voor gemak met plaatsen heb ik het filter even uit elkaar gehaald. Het stukje Samco slang wat van de bocht af is gekomen heb ik met wat moeite om de uitgang van het filter gekregen. Dit wil niet vanzelf. Ik heb de slang in wat kokend water gedaan. Voordeel is wel dat de slang er niet zomaar af zal komen :-). Voorts heb ik van een stukje aluminium strip een beugeltje gebogen om het filter ondersteuning te geven.

Bij de bouwmarkt heb ik 5 RVS slang klemmen gehaald. Voor de zekerheid heb ik aan de filter uitgang toch maar 2 klemmen gezet.

Daarna kan het filter weer dicht.

Het filter kan nu aan de buis gekoppeld worden.

De beugel heb ik met een van de originele bouten vast gezet.

Zo te zien ziet alles netjes vrij en heeft de beugel nog wat veerweg.

En de temperatuur sensor kan in de buis geschoven worden.

Van de installatie van het luchtfilter in mijn andere auto had ik nog een stuk aanzuigslang liggen.

Met wat prutsen lukt het precies om de slang naar de originele plaats te leiden.

Als laatste alle slangklemmen even vastdraaien en de installatie is klaar.

Alles lijkt prima te werken. Motor reageerd prima en bij wat maar gasgeven hoor je nu het inlaat geluid van de motor. Of er vermogens winst is weet ik niet, daarvoor zou ik een keer een test moeten doen.