copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Starlet 1.3 XLI (P8) (Verkocht)

Instelbaar camber voorwielen

Mijn Starlet heeft altijd last gehad van onderstuur. Tijdens het uitlijnen van de auto was het me al opgevallen dat de voorwielen ook absoluut geen negatief camber hebben staan. Dat verklaard dus wel waarom er zoveel onderstuur is. Bij Dutch Power Trading zag ik van H&R toevallig een set bouten die het mogelijk moeten maken om het camber instelbaar te maken bij auto's met McPherson poten voor. Dus maar een setje besteld :-).

Ondanks het opschrift zitten er geen spacers in.

De maat van de bouten die ik heb besteld is M14x1.5. Dat lijkt er ook standaard op te zitten.
Voor montage eerst even auto opkrikken en het voorwiel verwijderen.

De veerpoot zit met twee bouten vast aan de wielnaaf. Beide bouten kunnen vervangen worden door het nieuwe type bout. Maar zoveel camber heb ik nu ook weer niet nodig op de auto, dus ik vervang aan elke kant de bovenste bout.

Beide bouten moeten wel worden los gedraaid, ander kan de de naaf niet kantelen. Eerst de bouten losdraaien, kan handig zijn om even voor te behandelen met roestschok, dan komt de bout makkelijker los.

De nieuwe bout heeft twee inkepingen. Daardoor is het mogelijk een instelbare hoek te maken tussen de veerpoot en de wielnaaf. Oftewel, je kunt het camber instellen :-).

De bovenste bout kan er nu uit gehaald worden. De nieuwe bout past in iedergeval prima, iets aan de lange kant maar dat levert geen problemen op.

Nu is het de bedoeling de bout goed in te stellen. Op de kop van de bout zit een punt. Als deze naar de auto is gedraaid zul je ongeveer op maximum camber zitten.

Ik wil in dit geval geen camber, aangezien de sporing van de auto meeveranderd. Wanneer de nieuwe bout goed staat, kan de onderste bout worden vastgedraaid en op moment worden gezet.

Daarna kan de bovenste bout worden vastgezet. Let op dat de kop van de bout in dezelfde stand blijft. Moment sleutel dus op de moer zetten.

De zaak zit nu vast.

Nu hetzelfde aan de andere kant van de auto uitvoeren en de auto is klaar om uitgelijnd te worden.

Ik heb de auto meegenomen naar Roline, daar laat ik al m'n uitlijn werk doen. Na even te hebben uitgelegd wat ik heb veranderd hebben ze de auto op de brug gezet. Eerst het camber naar maximum gedraaid en daarna de sporing weer goed gezet. Was wel duidelijk dat dat nodig was, er moest veel gedraaid worden aan de spoorstangen.

Het uiteindelijke resultaat was:

Links voorRechts voor
Sporing0°0'0°05'
Camber-2°01'-1°43'

Het resultaat is direct merkbaar tijdens het rijden. Er is VEEL meer grip in de bochten. Rotondes gaan ook stukken beter nu. Je merkt ook dat de auto zich even moet zetten, maar zodra de auto voldoende gerold is merk je dat de banden meer rubber op de weg kunnen krijgen.