copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Starlet 1.3 XLI (P8) (Verkocht)

Remmen vervangen

Sinds een aantal weken had ik last dat het pedaal en het stuur begonnen te trillen tijdens het remmen. Aangezien de auto natuurlijk niet echt meer nieuw is, maar het zekere voor het onzekere genomen en de schijfremmen voor en de remvloeistof vervangen. De trommels achter lijken prima in orde, waarschijnlijk zijn die recent nog vervangen geweest.

Na eerst de lokale Rijsbergen en Brezan te hebben bestormd gingen de voorwielen eraf en kon de remklauw eraf worden gehaald (twee bouten).

De remklauw daarna ff ophangen, is niet verstandig om hem aan de remleiding te laten bungelen (ding is best zwaar).

De remblokjes worden op hun plaats gehouden met veertjes, kwestie van eruit schuiven en ze zijn los. Daarna eerst met remmenreiniger de naaf, klauw en veertjes schoonmaken, dat was wel nodig.
Om te zorgen dat de klauw straks weer om de nieuwe blokjes en schijf past moet de zuiger eerst worden terug geduwd. Arno had hiervoor een handig schroef-tooltje meegenomen, daarmee was het vrij vlot geklaard. Wel even in de gaten houden dat het remvloeistofreservoir niet overstroomd :).

Om de remblokjes wat makkelijker te laten inlopen op de schijf is het handig om de scherpe randjes van de blokjes even met een vijl wat schuin te maken.

Daarna de schijven voorbereiden. Eerst schoonmaken met remmenreiniger om de vetlaag eraf te krijgen. Daarna even met schuurpapier ruw maken. Dat laatste was bij deze schijven eigenlijk niet nodig, aangezien het oppervlak al ruw was gemaakt.

Voordat de schijf en de blokjes geplaatst worden eerst even de delen waarover de blokjes gaan schuiven invetten met kopervet. Dat voorkomt dat ze na een tijd vast gaan zitten.

Daarna eerst achterste blokje erop, dan de schijf, voorste blokje, en de klauw er weer op. Even opletten dat je niet net als ik kopervet op de blokjes krijgt, dat remt wat minder :/

Daarna boutjes er weer in, even vastdraaien en dan zou ie weer ok moeten zijn.

Na een paar keer met het rempedaal gepompt te hebben zit de zuiger weer tegen de blokjes en werkt de rem.

Na beide kanten vervnagen te hebben was het tijd voor deel twee, het vervangen van de remvloeistof. Van te voren had ik de ontluchtingsnippels ingespoten met kruipolie aangezien deze nog wel eens vast willen gaan zitten. Gelukkig bleek het geen probleem om ze los te draaien.
Voor het vervangen van de remvloeistof had Arno z'n powerbleeder meegenomen.
Dat werkt wel erg handig, kapje monteren op het remvloeistofreservoir, pomp aansluiten, remvloeistof erin en op druk brengen. Wel even eerst controleren of alles idd niet lekt.

Daarna het slangtje op de nippel, flesje eronder, steeksleutel om open te draaien en eruit laten lopen.

Alles natuurlijk even goed controleren op lekken, maar dat was geen probleem.

Als laatste natuurlijk de proefrit. Echt een wereld van verschil. Blijkbaar heeft er ook nog wat lucht in de leidingen gezeten. Het pedaal voelt nu veel harder aan. Het trillen is ook helemaal weg. Nu even een paar 100km rustig aan remmen om de blokjes en schijven op elkaar in te laten slijten.