copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Starlet 1.3 XLI (P8) (Verkocht)

Tellerunit verlichting

Een van de eerste dingen die kapot ging aan mijn starlet was de tellerunit. Gelukkig had ik op dat moment al een vraagbaak en, nog belangrijker iemand die me wat pointers kon geven hoe ik de unit eruit kon krijgen.

Volgens de tekeningen zou je het stuur eruit moeten halen. Maar daar had ik geen zin in (ja, ik ben eigenwijs). Dus proberen hoe ver ik kon komen.

Eerst de binnen kap verwijderen. Twee schroefjes eruit draaien:

Daarna proberen de kap te verwijderen. Even een beetje rommelen met de hendels en de stand van het stuur en je kunt hem zonder geweld eruit krijgen.

Op de tellerunit zit een doorzichtige plastic kap geklikt. Deze kan je losklikken en ook verwijderen (gaat een stuk makkelijker dan de binnenkap).

Daarna kan de teller unit los worden gemaakt. Hij zit vast met 3 schroeven, 1 boven, 1 links onder en 1 rechts onder.

Aan de bovenkant, achterop de teller unit zitten 3 stekkers vast geklikt. Voel even voorzichtig en met wat rommelen kun je ze losklikken. Dit is het simpele deel. Er zit ook nog een kabel naar de versnellingsbak voor de snelheid. Deze is een beetje erg stug en zit vast met een vage sluiting. Het beste is om in de motorruimte de kabel wat naar binnen te duwen zodat je je hand midden achter de unit kan krijgen. Hiervoor moet je de kabel meestal even losklikken van z'n ophang punt, dan heb je wat meer ruimte.

Daarna is het gewoon prutsen om de kabel los te krijgen. Kost even wat tijd, maar is wel te doen.

Hier zie je de "stekker" die aan de kabel zit. Hij klemt om een randje wat aan de teller unit zit, het is dus geen bajonet sluiing.

Nu is de tellerunit helemaal los. Je kunt hun ook de andere connectoren zien die achterop de unit zitten (op de foto de twee rechter).

De tellerunit kan er niet uit zonder het stuur te verwijderen (is mij iig niet gelukt). Maar dat is niet nodig als je alleen de verlichting wilt vervangen. Achterop zie je links en rechts van het midden de twee fittingen zitten (met blauw puntje). Dit zijn bajonet sluitingen en kun je eruit draaien.

Lampjes zijn voor weinig te koop (met keus voor andere kleur hoesjes als je wilt). Ik heb gewoon de standaard groene hoesjes erbij genomen.

Als je de lampjes vervangen hebt is het een kwestie van de hele procedure achterste voren uitvoeren en dan ben je klaar.

Het is slim om eerst even de 3 connectors aan te sluiten en te controleren of je verlichting goed werkt. Daarna kun je de kabel naar de versnellingsbak aansluiten.

Wees verstandig en controleer zodra je de kabel naar de versnellingsbak hebt aangesloten of ie ook echt GOED vast zit. Even trekken aan de kabel in de motorruimte om het te controleren (als ie goed vast zit, zet de kabel dan ook gelijk weer vast ;).
Als de kabel vast zit, sluit dan de rest van de stekkers aan en rij even een kort stukje om te zien of je teller ook nog snelheid aangeeft (altijd handig in Nederland).
Laatste tip, maak de doorzichtige beschermingskap gelijk even schoon nu je hem er toch uit hebt.