copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Inlaat temperatuur

Met de conversie naar de Rotrex compressor is de locatie van de lucht inlaat temperatuur sensor niet veranderd. Deze zit net na het luchtfilter. Dit is geen groot probleem, aangezien de Rotrex vrij goed koelt. Maar om wat veiliger te zijn zou bet beter zijn om de temperatuur te meten net voor de gasklep.

Het meten van de temperatuur op deze locatie heeft het voordeel dat de extra mogelijkheden in ObdTuner kunnen worden gebruikt om de ontsteking en brandstof toevoer te regelen aan de hand van de temperatuur. Dit geeft wat extra veiligheid.

Een sensor die hier erg goed voor geschikt is, is de GM25036751.

Deze sensor heeft het voordeel dat de stekker dezelfde is als op de standaard sensor. Daarnaast is het een open sensor, wat ervoor zorgt dat deze snel reageert op wijzigingen in temperatuur. Dit is belangrijk, aangezien de ECU snel moet kunnen reageren bij grote wijzigingen.

Er is niet veel keuze voor het monteren van de sensor. Het beste zou zijn in de silicone slang die naar de gasklep gaat. Ik heb een adapter gevonden van QSP die geadverteerd wordt met een 3/8 NPT schroefdraad, precies goed voor deze sensor.

Helaas bleek dat bij aankomst dat het schroefdraad niet klopte. Wat blijkt, QSP maakt geen adapter met 3/8 NPT schroefdraad :(. Maar, met wat afdichting zou het mogelijk moeten zijn om deze adapter toch te gebruiken met de sensor.

De kit is vrij compleet.

Om te zorgen dat de sensor ver genoeg uit de apater steekt heb ik wat van het schroefdraad aan de binnenkant van de adapter weg moeten halen op de draaibank.

Nu steekt de sensor voldoende ver uit om in de luchtstroom te zitten.

In de auto heb ik op de silicone slang gemarkeerd waar de sensor moet komen.

Vervolgens het bij de kit geleverde gereedschap gebruikt om een gat te mkane in de slang.

De adapter past hier netjes doorheen.

Ik heb de bevestigingsring vast gezet met wat locktite.

Dit begint er goed uit te zien.

Ook aan de binnenkant lijkt alles goed te passen.

En wederom met hulp van wat locktite de sensor in de adapter geschroefd.

En ook de binnenkant lijkt er goed uit te zien.

De slang weer terug in de auto gezet. De positie van de sensor lijkt goed uit te komen.

De fabrieksbedrading is te kort. Deze heb ik iets moeten verlengen om bij de nieuwe sensor te kunnen komen. Aangezien de connector hetzelfd is, is het geen probleem om terug te gaan naar de originele sensor als dat nodig zou zijn. Met alles bedraad ziet het er als volgt uit.

Na de montage heb ik een testrit gemaakt terwijl ObdTuner aan het loggen was. Zoals te zien is op onderstaand screenshot lijkt de sensor prima te reageren wanneer de Rotrex werk moet verzetten :)