copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Battery brain

De meeste mensen die een Speedster hebben kennen het probleem van de lege accu als je de auto een tijdje niet gebruikt. Ik vergeet vaak de accu los te koppelen. Of, als ik hem los koppel, dat ik daarna toch weer wil gaan rijden, wat onhandig is.

Een tijdje terug kwam ik de Battery Brain tegen, een apparaat wat de accu in de gaten houdt. Wanneer het voltage van de accu onder een bepaalde grens komt (11.8V) wordt de accu automatisch loskoppeld. Dit klinkt interessant, dus ik heb er een besteld.

Voordat ik hem ga proberen te plaatsen in de Speedster, heb ik besloten eerst een test setup te bouwen.

In de onderstaande video is te zien dat de blauwe Watt meter de spanning meet die geleverd wordt aan de Battery Brain. Ik verlaag de spanning naar onder de 11.8V. De Battery Brain wacht een tijdje en wanneer de spanning echt zo laag blijft wordt de spanning afgekoppeld, zoals te zien is op de voltmeter. Na het ressetten van de Battery Brain komt de spanning weer terug.


Om te voorkomen dat de Battery Brain de spanning afschakeld tijdens het rijden, heeft het een ingang die gekoppeld kan worden aan een geschakelde 12V bron. Ik heb hiervoor een signaal gebruikt van de zekering kast, van zekering 7. Dit lijkt goed te werken.

Na het verplaatsen van wat onderdelen, en het proberen van verschillende posities ben ik uitgekomen op de onderstaande configuratie.

Tijdens de testrit heb ik geen vreemde dingen gemerkt, alles lijkt prima te werken. Nu kijken wat er gebeurd wanneer ik de auto een paar weken laat staan :)