copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Speakerpaneel aanpassing

Voor het verwijderen van de achterkant moet je twee moeren en twee bouten verwijderen die verstopt zitten achter het speakerpaneel. Om het speakerpaneel te verwijderen moet je de stoelen verwijderen. Dat is best wel wat werk en het zou schelen als je de stoelen niet meer hoeft te verwijderen. Dus ik heb besloten een poging te doen om het speakerpaneel aan te passen.

Nadat het speakerpaneel verwijderd was (na het verwijderen van de acherkant van de auto) heb ik de zaag in het paneel gezet en het paneel in drie stukken verdeeld: 2 delen voor de speakers en een midden deel met de alarm interieur detectie.

De rechter speaker houder heb ik even in de auto geplaatst om te zien wat ik allemaal moet aanpassen om het goed passend te krijgen.

Voor voor en rechter zijkant zien er goed uit en hoeven niet aangepast te worden. De zij- en onderkant moeten wel aangepast worden om het gat weg te werken.

Ik heb een ABS paneel gekocht en ben een beetje creatief aan het snijden gegaan met de dremel, met de verfstripper (om het ABS te buigen) en de plastic lasser. Op die manier heb ik alle gaten opgevuld.

Daarna heb ik hetzelfde gedaan met de linker speakerhouder.

Het middenstuk had hetzelfde probleem. Daar ook dus stukken ABS op gelast om de gaten te vullen.

Met alle aangepaste stukken op hun plek ziet het er nu zo uit.

De kale firewall ziet er zo niet echt heel netjes uit. Ik heb een stencil gemaakt van papier en dat overgezet op een stuk neopreen. Daarna met wat klitteband het zaakje vastzetten en dan ziet het er een stuk beter uit.

Om de onderdelen er een beetje netjes uit te laten zien en niet moeilijk te hoeven gaan doen met stoffen bekleding heb ik geprobeerd om ze te flocken. Daarvoor heb ik eerst de oppervlakte geschuurd.

Dan een basis laag lijm aanbrengen. Deze lijm is in dezelfde kleur als de vezels die later worden aangebracht.

Met de lijm erop zien de onderdelen er al een stuk beter uit.

Dan neem je het spuit flesje en die vul je voor 3/4 met zwarte vezels. Door in de fles te knijpen vliegen de vezels richting het ingelijmde deel en blijft (een deel) plakken en vormt zo de buitenlaag.

Zoals hieronder te zien valt er best veel naast het object :). Maar dat kan gewoon weer hergebruikt worden de volgende keer.

En met alle onderdelen geflocked en gemonteerd in de auto ziet het er nu zo uit.

De panelen zijn bevestigd met de plastic schroeven bovenaan en klitteband onderaan. Met de stoelen op hun plek kunnen de panelen nu losgemaakt worden en verschoven om zo bij de bouten en moeren te komen om de achterkant los te maken.