copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Stuurhuis

Het stuurhuis op mijn auto maakt al een tijd irritante tik geluiden. Na verder onderzoek blijkt dat er wat speling zit op het rechter scharnierpunt. Tijd om het stuurhuis te vervangen dus. Het is mogelijk om een nieuwe normale variant terug te zetten, of een snellere versie. Ik heb gekozen voor de snellere versie met een 8 tands tandwiel.

img

Voor het plaatsen van het stuurhuis, is het belangrijk om de voorbelasting te controleren (en indien nodig af te stellen). Anders kan het sturen te licht of of juist te zwaar gaan. Om de voorbelasting te controleren moet de kracht worden gemeten die nodig is om het stuurhuis van de ene naar de andere maximale stand te bewegen. De kracht die hiervoor nodig is moet tussen de 50 en de 70 Newton liggen.

Om dit te controleren kan gebruik worden gemaakt van een weegschaal om het aantal kilo's te meten die nodig zijn om het stuurhuis door z'n volledige bereik te trekken.

img

Initieel gaf de weegschaal meer dan 10Kg aan, wat uitkomt op rond de 98N (vermenigvuldigen met 9.8). De voorbelasting stond dus te hoog (dat was van te voren ook wel te voelen, het ging gewoon te zwaar). Om dit af te stellen moet de borgmoer worden losgemaakt met een 36mm dop.

img

Hierna kan de voorbelasting worden aangepast met een 5.5mm inbus sleutel.

img

Na elke aanpassing moet er opnieuw gemeten worden met de weegschaal tot de juiste instelling verkregen is.

Om het stuurhuis te monteren op de auto moet de auto op steunen worden gezet en de voorwielen moeten worden verwijderd.

img

Maak de borgmoeren los op de stuurarmen.

img

Verwijder de moeren die de stuurarmen aan de naven bevestigen.

img

De stuurarmen moeten nu vrij zijn.

img

Verwijder de 4 bouten die het stuurhuis op z'n plek houden.

img

En verwijder de bouten uit de kogelgewrichten in de stuurkolom.

img

Het onderste deel van de stuurkolom zou nu helemal vrij moeten zijn en loskomen van het stuurhuis.

img

Na het verwijderen van het rubben moet het mogelijk zijn om het asje van het stuurhuis terug te duwen (dit kan vrij lastig zijn). Het is nu mogelijk om het stuurhuis te verwijderen.

img

img

Het originele stuurhuis is bij mij nog onder garantie vervangen. Het lijkt erop dat het vervangen is door het nieuwe type stuurhuis wat Lotus gebruikt van Sona.

img

The design of the Sona rack is quite different then the ones from Titan.

img

Het nieuwe stuurhuis kan nu in de auto geplaatst worden.

img

Het kan erg moeilijk zijn om het asje van het stuurhuis door het gat in het chassis te krijgen. De simpelste oplossing is om met een vijl het gat iets groter te maken. Dit is geen probleem aangezien het rubber dit prima afdicht en het scheelt heel erg veel tijd.

De volgende stap is om de stuurkolom weer aan te sluiten op het stuurhuis. Het lastige is om dit zo voor elkaar te krijgen dat bij een recht stuur, het stuurhuis in het midden staat. Het heeft een aantal pogingen gekost, maar uiteindelijk is dit gelukt. Het is natuurlijk ook mogelijk om het stuur te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Nu kan alles vast gezet worden, de bouten in de stuurkolom koppelingen en de bouten die het stuurhuis op z'n plaats houden.

img

Zet de stuurarmen weer vast aan de naven en zet de wielen weer terug.

Ik zou de volgende dag de auto laten uitlijnen. Maar om de auto naar de garage te rijden is het natuurlijk wel nodig dat de wielen redelijk recht staan om te voorkomen dat de banden snel slijten. Hiervoor hebben we een Trakrite plaat gebruikt.

img

Het idee is om de auto over de plaat te rijden. Het midden van de plaat kan zijdelings bewegen. Dit deel van de plaat is verbonden met een wijzer die aangeeft in graden hoeveel de auto de plaat heeft bewogen. Hiermee kan dus de gecombineerde sporing van een as worden gemeten.

De eerste meting gaf net onder 2 graden toespoor aan.

img

De derde meting was bijna neutraal. Goed genoeg om de auto naar Roline te rijden de volgende dag.

img

Het uitlijnen de volgende dag ging zonder problemen. Het stuurwiel stond natuurlijk niet recht maar na het uitlijnen was dit weer helemaal verholpen. De auto rijdt weer fantastisch, het is even wennen aan het snellere stuurhuis. Maar het is zeker een verbetering t.o.v. het originele stuurhuis. Het is nu mogelijk om de wielen meer te kunnen draaien voordat je het stuur moet overpakken, oftewel, je kunt langer je handen aan het stuur houden. En dat is erg nuttig.

Achteraf heb ik het oude stuurhuis nog gesloopt om te zien hoe het scharnierpunt er van binnen uitziet. Eerst heb ik wat losse onderdelen verwijderd.

img

Daarna heb ik de zaag gepakt en het scharnierpunt open gezaagd. De houder waar de speling op is ontstaan is nu goed te zien.

img

Het is een simpel onderdeel, maar op de Sona stuurhuizen is het niet mogelijk om het te vervangen.