copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

65mm gasklep

Een (lange) tijd geleden toen ik het 2.4 inlaat spruitstuk op de speedster heb gemonteerd, heb ik ook de 65mm gasklep van de 2.4 motor geprobeerd. Dit bleek niet te werken, het motormanagement gaf continue P1514 foutmeldingen.

Aangezien de elektronische gasklep een zeer belangrijke rol speelt voor de ECU zijn er bergen beschermingen in de ECU om te bewaken tegen fouten. Er zijn niet alleen dubbel uitgevoerde verbindingen voor de positie van de gasklep, maar ook de aansturing van de gasklep is dubbel uitgevoerd. In de ECU zijn ook software beveiligingen die er voor waken dat de gasklep zich zo gedraagt als gemodelleerd is in de ECU. Hierdoor is het niet mogelijk om zomaar een andere gasklep te plaatsen zonder wijzigingen te maken aan de ECU.

Vandaag zijn we dus begonnen met het installeren van de laatste software voor de ECU geschreven door Peter.

img

Deze nieuwe versie voegt functionaliteit toe om een andere gasklep te modelleren dan de standaard 58mm versie. Maar eerst dan ook de gasklep vervangen door de 65mm versie (GM onderdeel nummer 12580195).

img

img

Eerst de samco slang vervangen.

img

En de gasklep verwijderen.

img

Daarna de nieuwe gasklpe plaatsen en weer aansluiten :).

img

Nu de calibratie. Binnen de OBDTuner software zijn er nu twee voorkeur instellingen, een voor de 58mm en een voor e 65mm gasklep karakteristieken. Deze instellingen modelleren de gasklep, maar houden alle beveiligingen in stand. De kalibratie van een gasklep is niet triviaal, daarom is het alleen beschikbaar als een voorkeur instelling.

img

Zoals veel mensen weten opent de standaard gasklep vrij langzaam (ruim 2 seconden om volledig open te gaan).

Gelukkig is dit iets wat door de software in de ECU geregeld wordt. Boven in het onderstaande scherm kan de snelheid van de gasklep geregeld worden.

img

Deze nieuwe instelling is veel sneller dan de standaard instelling in de ECU. De gasklep gaat nu vrijwel direct open.

Maar natuurlijk heeft dat wel gevolgen. Als de gasklep zo snel wordt geopend komt er natuurlijk een grote hoeveelheid lucht ineens de motor in. Net als met een carburateur zit er een acceleratie verrijking in de ECU. Deze voegt extra brandstof toe wanneer de gasklep wordt geopend. Maar de standaard tabellen in de ECU kunnen niet compenseren voor de hoge openingssnelheden die nu geconfigureerd zijn. Peter heeft een aanpassing gemaakt in de schaal van de tabellen in de ECU en heeft ze programmeerbaar gemaakt. Deze tabellen staan in het midden en onderaan het scherm. In basis is het een tabel gebaseerd in de wijziging in luchtdruk in het inlaatspruitstuk en de andere op basis van de snelheid van de opening van de gasklep.

Ik zal niet in detail gaan hoe deze tabellen moeten worden gekalibreerd, dit is niet simpel. Maar wanneer de tabellen correct zijn ingesteld is de gas reactie geweldig! Bij heel & toe of gewoon even snel gas geven reageert de motor direct!

De laatste grote wijziging in de nieuwe software is de mogelijkheid om de relatie in te stellen tussen het gaspedaal en de gasklep. Dit is nu volledig te configureren. In basis is het nu dus mogelijk om in te stellen hoe de motor reageert op het gaspedaal. Van langzaam, tot heel, HEEL snel.

img

In het bovenstaande scherm is de standaard grafiek te zien. Deze is al vrij snel, maar kan nog steeds sneller of langzamer worden gemaakt. De software heeft zelfs een aantal voorkeuze instellingen.

img

Dit is de standaard instelling vergeleken met de sport voorkeur instelling. Ik zou deze zelf niet willen proberen met de 65mm gasklep. De standaard instelling is al vrij snel naar mijn smaak. Maar met de 58mm zou de sport instelling wel eens erg interessant kunnen zijn.

Als laatste is nog de vraag van vermogen. Is de standaard 58mm gasklep een beperking in het inlaat traject? Ik heb zelf geen vergelijking gedaan, maar Peter heeft dit wel gedaan op zijn auto. Hier onder is een grafiek te vinden met een vergelijking van de 58mm en 65mm gasklep op zijn auto (2.4 inlaatspruitstuk, 70mm inlaat pijp, k&n filter, volledige Tullet uitlaat inclusief spruitstuk).

img

Zoals te zien is in de grafiek lijkt er een beperking te zijn vanaf ongeveer 5400 toeren. Als piek is er een verschil van ongeveer 4pk.

Als conclusie kan ik wel zeggen dat de 65mm gasklep met de nieuwe software een grote verbetering is. Het transformeert de reactie van de motor naar heel erg sportief :).