copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Corbeau stoelen

Na veel zoeken en vergelijken heb ik een set Corbeau LE-PRO stoelen besteld (via Elise Shop). De stoelen lijken precies op die in de 340R en de Exige, maar dan niet voor een Lotus prijskaartje. Er zitten gaten in voor een harnas inclusief een gat in de zitting voor een 5 of 6 punts harnas.

De stoelen zagen er goed uit toen ze aankwamen, netjes verpakt.

img

Samen met de stoelen heb ik 340R stoel frames besteld. Deze frames hebben een "double shear" montage voor de gordel. Wanneer er in de toekomst een harnas gemonteerd wordt zijn de frames sterk genoeg voor de belasting.

img

De stoelen zijn nou niet echt ligt gewicht (geen carbon). Ze wegen ongeveer 6.5kg per stuk (zonder frame). De originele stoel is 7.4kg.

img

Het verstelbare bestuurder frame is een aardige klomp metaal die redelijk wat weegt vergeleken met de stoel, 3.2kg. Het originele frame is 3.1kg.

img

Aangezien de stoel frames double shear zijn, kunnen de standaard bouten niet meer gebruikt worden. Er zijn langere nodig. Dus heb ik een set 340R bouten besteld die langer zijn.

img

Met deze bouten lijkt het allemaal prima te werken. Zet de stoel in de auto (nog niet vast geschroefd) om te kijken of er problemen zouden zijn met de plaatsing.

img

En ja, er waren problemen! De stoelen stonden veel meer achterover dan de originele en ze komen tegen de bodem van de auto. Nadat we de stoel er weer uitgehaald hadden vonden we een aantal problemen. Het grootste probleem was dat de gaten in de stoelen te laag zaten. Bij de passagier stoel was het hierdoor niet eens mogelijk om de stoel op het frame te monteren. Het tweede probleem was de moeren die in de stoel verwerkt zitten. Deze liggen een stuk dieper in de stoel dan bij de Lotus stoelen. Wanneer je de eerste keer de stoel op het frame zet en de bout aandraait lijkt alles in orde. Maar bij de tweede keer kom je er achter dat de bout helemaal de moer niet bereikt en alleen maar vast zat in het fiberglass. Ik zou niet graag een ongeluk hebben met een stoel die op zo'n manier vast zit.

Samen met wat andere probelem heeft Yvo Tuk van Elise Shop heeft de stoelen terug genomen en contact opgenomen met Corbeau over de problemen. Het kostte veel tijd maar Yvo heeft volgehouden en Corbeau zo ver gekregen dat ze de problemen gingen fixen. Dus een nieuwe set stoelen! Dit zijn overigens geen stoelen die eenmalig zijn aangepast. Corbeau heeft het maken van de stoelen aangepast, dus alle uitgeleverde stoelen hebben nu deze modificaties.

De nieuwe set zag er een stuk beter uit. Er waren nog wel een aantal problemen. De hoek waaronder de moeren in de stoel worden gezet was niet erg consistent. Waarschijnlijk is dat geen porbleem bij standaard stoel frames, maar bij de double shear versie van de 340R moet je even een vijl erbij pakken om het passend te krijgen.

img

Daarnaast heb je bouten nodig met een totale lengte van ongever 56mm. Deze zijn lang genoeg om de moeren in de stoel te bereiken de de stoel goed op het frame te bevestigen.

img

Bij het plaatsen moeten nog wat meer aanpassingen worden gedaan. Maar om dat te doen moeten eerst de originele stoelen eruit. Gebruik hiervoor een ratel met voldoende verlengstukken. Dit is voldoende voor de bestuurdersstoel en voor de meeste bouten van de passagierstoel.

img

Voor 1 bout aan de passagie rkant heb je iets korts nodig. Bij mijn stoelen zaten de frames vast mat 12.9 inbus bouten, dus ik heb mijn verkorte inbus sleutel gebruikt.

img

Hij past precies onder de stoel :)

img

Met de stoelen uit de auto is er ineens heel veel ruimte!

img

De gordel van de originele stoel moet worden over gezet op de nieuwe.

img

Aan de bestuurder kant moeten er extra ringen worden toegevoegd. Dit komt omdat de stoelen te smal zijn voor de frames. Als je geen ringen gebruikt trekken de frames krom en wil het frame aan de bestuurder kant niet meer bewegen.
Bij mijn stoelen hebben we bij de bestuurder stoel aan de linker kant 3 ringen gberuikt.

img

En 1 ring aan de rechter kant. Zet de stoel in de auto en kijk of ie beweegt. Natuurlijk niet vergeten er zelf in te gaan zitten.

img

Aan de passagier kant is hetzelfde probleem met de ringen. Hierbij moet je rekening houden om de stoel zoveel mogelijk naar het midden van de auto te plaatsen. Dit is nodig omdat de stoel anders te dicht op de gordel zit. Aan de linker kant van de stoel moeten geen ringen gebruikt worden. De stoel komt erg dicht bij tunnel in het midden van de auto. Daarom moet er een 340R bout gebruikt worden, zodat de kopt van de bout niet uitsteekt. Doordat er geen ringen worden gebruikt haalt de bout precies de moer.

img

Aan de andere kant moeten een hele stapel ringen om te zorgen dat het frame niet vervormt.

img

Aan deze kant past wel een van de lange nieuwe bouten.

img

Ook de bovenste bout moet voorzien worden van ringen.

img

En wanneer je dan de stoel in de auto zet zie je het probleem met de gordel.

img

We hebben twee dingen gedaan om het probleem op te lossen. Ten eerste hebben we de plastig kap die om het oog zit waar de gordel doorheen loopt verwijderd. Ten tweede hebben we de gordel door de stoel laten lopen.

img

Dat was het laatste probleem. De stoelen passen nu goe din de auto en werken prima met de standaard veiligheidsgordels. Met alles op z'n plek wordt het nu tijd voor een harnas.

img

Update 2010/09/14

Na ruim 7000km gereden te hebben met de nieuwe stoelen (inclusief circuit) ben ik redelijk tevreden. Ze zijn prima comfortabel maar je moet wel de standaard zit kussen verwijderen, die zijn te dik. Een nadeel is dat de stoelen meer achterover staan, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om het dak achter de stoelen op te slaan. Ik moet nog kijken of ik hier een oplossing voor kan vinden.