copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

ScanGauge II

Ik hou deze meter al een tijdje in de gaten. Recent hebben ze een nieuwe firmware uigebracht met de interessante xgauge optie en er is een europeese dealer, wat veel scheelt in verzend- en importkosten. Binnen een week na het plaatsen van de bestelling via Ebay was hij aangekomen:

img

Het idee is dat je deze meter verbind met de OBD connector (onder het dashboard). De meter werkt als:

  • Fout code lezer + ECU lampje resetten
  • Meter voor verschillende OBD PID's
  • Brandstof verbruik meter
Ik wil de meter in het midden van het dashboard monteren, net onder de de afdekplaat. Hiervoor moest ik eerst een beugel maken. Hiervoor heb ik aluminium gekozen. Na het maken van een mal uit karton, wat figuurzagen en vijlen had ik een beugeltje.

img

Ik heb een gat in de beugel gemaakt zodat ik nog steeds de RJ45 connector aan de achterkant kan gebruiken.

Om de beugel aan het dashboard te bevestigen heb ik gebruik gemaakt van klitteband. Op die manier is het ook makkelijk om hem te verwijderen. Dus eerst wat "heavy duty" klitteband op de beugel.

img

En daarna op de achterkant van de ScanGauge.

img

Nu past alles aan elkaar EN is er ruimte voor de connector :).

img

Na nog een stuk klitteband op het dashboard te hebben geplakt zat alles goed op z'n plek.

img

De meter wordt geleverd met een mooie kabel. Maar de OBD connector in de Speedster zit dicht bij de plaats waar ik de meter heb geplaatst. De standaard kabel is dus veel te lang. Dus ik heb een kortere kabel gemaakt. Daarvoor moest ik eerst een OBD conenctor hebben. Terug naar Ebay en twee goedkope OBD connectoren gekocht (2 was maar iets duurder met verzendkosten vanuit Hong Kong :) ). De connector ziet er redelijk uit.

img

De volgende stap was uitzoeken hoe de kabel bedraad was. Dus de vertrouwde multimeter te voorschijn gehaald en de bedrading uitgezocht. In de tabel staan pin nummers. Deze verwijzen naar de nummers in de plaatjes van de connectoren.

img

img

RJ45 OBD2Functie
14CGND
15SGND
26Can high
314Can low
42Bus+ J1850
510Bus- J1850
67ISO9141 K-Line
715ISO9141 L-Line
816Battery voltage

Ik heb een netwerk patchkabel gebruikt die ik nog had liggen. Deze heb ik in tweeen geknipt, op de lengte die ik wilde hebben. Ik heb de draden gestript en de connector eraan gesoldeerd.

img

Uiteindelijk had ik een mooie korte kabel.

img

Bij montage in de auto bleek de kabel nog steeds iets te lang. Maar ik moest de kabel toch nog vastzetten met een tiewrap, dus het ziet er wel redelijk ok uit.

img

img

Alles past netjes aan de achterkant van de meter.

img

Even een stukje wezen rijden om te kijken hoe het werkt. Ik heb een basis meter beeld geconfigureerd. De verversing van de getallen is redelijk. OBD is niet erg snel en hoe meer variabelen je uitvraagt des te langzamer het wordt. Met al de informatie die de meter standaard al uitleest voor het bijhouden van het brandstof verbruik en het meter scherm krijg je ongeveer elke 1.5 seconden nieuwe waardes te zien. De configuratie die ik heb gebruikt ziet er als volgt uit:

img

Even een beetje toelichting (de foto is genomen met stilstaande auto):

  • Links boven: Of de motor in open of closed loop werkt (closed loop in de foto)
  • Rechts boven: Gas stand (7% gas in de foto)
  • Links onder: Inlaatspruitstuk luchtdruk (30Kpa in de foto)
  • Rechts onder: Huidig brandstof verbruik (9999 Liter per 100Km in de foto, doordat ik stil stond :)).

Dat is de meter mode. Er is ook een trip mode met de huidige trip, de trip van gister en de huidige brandstof status. Het lijkt allemaal redelijk accuraat, maar dat is pas goed te zeggen wanneer ik er meer km's mee heb gereden. Eerst een paar foto's. Eerst de display met heoveel km's je nog zou moeten kunnen halen op de huidige tank gebaseerd op het huidige brandstof verbruik.

img

Hoeveel liter benzine er nog in de tank zou moeten zitten.

img

En voor de trip van vandaag het maximum toerental van de motor.

img

Als laatste is het mogelijk om foutcodes van de ECU uit te lezen. Op dit moment heeft de ECU geen foutcodes.

img

Op de tweede regel van het scherm staat "ready". Dat betekend dat de ECU alle lange termijntesten succesvol heeft afgerond (O2 sensor, katalysator en EGR test op de Speedster).

Het is goed mogelijk me de ECU in de Speedster om de ScanGauge op zijn snelste instelling te zetten. Dit levert bij mij goede resultaten op.

Ik heb nog wat uitzoek werk gedaan voor de XGauge optie. Deze pagina update ik wanneer ik nieuwe waardes vind. De informatie is te vinden op:

XGauge