copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Nitron ophanging

Mijn set nitrons zijn binnen!

img

De set bestaat uit:

  • 4 instelbare schokdempers
  • 4 veren
  • 4 stelringen
  • 1 ABS bracket
  • montage materiaal

img img

Voordat ik de kit besteld heb is er wel wat rekenwerk aan te pas gekomen. Arno rijdt al een tijd rond op een set nitrons en heeft recent sterkere veren gemonteerd. Het resultaat is dat je de schokdempers op een lagere sterkte kan rijden terwijl de auto nog steeds netjes onder controle blijft en minder in de veren duikt.
Ik wilde hetzelfde effect bereiken, maar het gewicht van de Speedster is anders dan dat van de Elise. Hieronder even een kleine tabel met wat waardes. Alle waardes van de veren zijn in lbs/inch (pond per inch). De laatste kolom geeft de verhouding van de veersterkte tussen voor en achter aan.

AutoMerk verenVoorAchterVerhouding voorVerhouding achter
Lotus Elise S2 (standaard)Eibach22828544%56%
Lotus Elise S2 (nitron)Nitron32540045%55%
Lotus Elise S2 (Arno)Eibach40050044%56%
Speedser (standaard)Eibach23426847%53%
Speedster (nitron)Nitron37545045%55%
Speedster (Mark)Nitron45055045%55%

Ik ben uiteindelijk uitgekomen op de laatste regel, dus 450 voor, 550 achter. Op die manier compenseer ik een beetje voor het hogere gewicht van de auto en ik zorg voor een relatief lagere veersterkte voor wat (hopelijk) weer scheelt tegen onderstuur.

Voor het monteren van de dempers en veren heb ik eerst de veren in de tectyl gezet, om het zaakje wat beter te beschermen.

img

Na alles te hebben voorbereid was het tijd om de auto op te krikken en de wielen eraf te halen.

img

Bij het linker voorwiel moet het bracket vervangen worden waar de bovenkant van de demper aan bevestigd zit en waar ook de ABS unit op zit bevestigd.

img

Als je na het verwijderen van het bracket de nieuwe en oude naast elkaar legt kun je zien dat de nieuwe iets meer ruimte heeft voor de breedte van de demper. Met het originele bracket past de demper namelijk niet.

img

Daarna kan het nieuwe bracket worden gemonteerd.

img

Na het plaatsen van het bracket kunnen de nieuwe dempers eronder. Op de foto kun je goe dhet verschil zien tussen de nieuwe en oude dempers.

img

Voor het plaatsen van de demper hebben we gelijk de bouten vervangen waarmee de naaf vast zit. Dit zijn standaard 8.8 bouten en er zijn gevallen bekend waarbij deze gaan buigen (bij Arno op de Elise is dit ook gebeurd). We hebben ze vervangen door 12.9 bouten, zowel voor als achter. Eigenlijk is dit iets te hard staal, maar 10.9 is vrijwel niet te vinden. Om te compenseren hebben we de bouten met een iets hoger koppel vast gezet, 60Nm in plaats van 45Nm.

img

Voor het plaatsen van de dempers hebben we de wishbones schoongemaakt en ook deze in de tectyl gezet ter bescherming.

Daarna de dempers weer terug op hun plek gezet en de bouten met 45Nm aangedraaid.

img img

Toen de auto omgedraaid was om de andere kant te doen, kon je goed zien dat de auto iets lager komt te staan. Let wel, op dit moment staan de veren vrijwel zonder voorspanning. Later komt de auto iets hoger te staan.

img

De andere kant is iets makkerlijker aangezien hier het bracket voor niet vervangen hoeft te worden.

Nadat alle dempers waren vervangen hebben we de rijhoogte opgemeten (natuurlijk met 75KG in elke stoel) en daarna de voorspanning op de dempers gewijzigd. Met ongeveer 20mm voorspanning (gemeten op het schroefdraad van de demper) kwam de rijhoogte op ongeveer 120mm voor en 120mm achter. De rijhoogte is niet percies afgesteld, aangezien wanneer de nieuwe wielen binnen komen het toch weer overnieuw moet.

De instellingen van de nitrons heb ik gezet op 18 kliks van hard voor en 16 kliks van hard achter.

De auto ziet er nu zo uit:

img

In de praktijk is er erg goed te rijden met deze setup. Doordat de dempers vrij zacht staan (door de hardere veren) is de auto ook nog comfortabel bij slechter wegdek. Daarnaast heb je vrij weinig last van dempels (natuurlijk nog steeds opletten) doordat de auto niet ver inveert.