copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

BMC luchtfilter

Al een tijdje ben ik bezig geweest met het onderzoeken van verschillende luchterfilter opties. Er is veel keus, maar ook veel rommel. Uiteindelijk is mijn keuse uitgekomen op een BMC luchtfilter:

img

Natuurlijk wilde ik niet alleen het luchtfilter vervangen, maar ook de buis die insluit op de gasklep. Deze is namelijk nogal vreemd in elkaar gezet, hij heeft nogal een plat geslagen vorm en is in twee losse kanalen verdeeld. Waarschijnlijk is dit om voldoende ruimte te houden tot de motorkap wanneer deze motor voorin geplaatst wordt.

img img

Het zoeken was nog naar een geschikte pijp en een manier om daar aansluitingen op te maken voor de twee slangen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een aantal aluminium aansluitingen, wat Samco en BMC slangen en een pijp van PVC bij de bouwmarkt vandaan :). Origineel was ik opzoek naar iets van aluminium en ik had een pijp gevonden die inderdaad de juiste diameter was.

De onderdelen bij elkaar op een rijtje:

img

Uiteindelijk bleek deze aluminium pijp toch niet sterk genoeg. Bij de bouwmarkt uiteindelijk een PVC pijp gevonden (staal zou ook een optie zijn, maar dat vind ik te zwaar).

Natuurlijk moest dit alles nog helemaal op maat gemaakt worden en passen in de auto. Dus eerst maar even wat gereedschap bij elkaar halen en de originele pijp uit de auto halen.

img

De pijp eerst even op maat zagen. Daarna aan de linkerkant een gat boren voor de luchttemperatuur sensor. De twee aansluitingen voor de slangen konden nu mooi geborgd worden met twee componentenlijm. Dat bleek een zeer stevig geheel te vormen.

img img

Om de BMC te kunnen plaatsen (en ook het originele luchtfilter te verwijderen) was het nodig om het achterwiel te verwijderen en het spatscherm. Daarna was het even zoeken naar een geschikte plaats om de beugel aan te bevestigen om de BMC vast te zetten. Uiteindelijk best wel een nette plaats voor gevonden. Wel even een kwestie van de bijgeleverde montage strip wat in vorm buigen, maar dan zit het wel netjes.

img

Daarna de 90 graden bocht op de pijp gezet en het achterste slangetje vast gezet.

img

Dan de bocht aansluiten op het gasklephuis en even kijken hoe de locatie nu uitkomt.

img

Dan de 45 graden bocht koppelen aan het luchfilter.

img

Nu alles goed op z'n plaats zit kan de slang voor het aanzuigen van koele lucht op het filter worden aangesloten. In iedergeval zuigt het filter nu aan in de buurt van het rooster in de zijkant, en staat de buis en het filter onder een redelijke hoek zodat grotere "rommel" er makkelijk uit kan vallen.

img img

Uiteindelijk heb ik de zwarte BMC 90 graden bocht vervangen door de Samco bocht zodat het er wat netter uit ziet. De uiteindelijke setup zit er nu zo uit.

img

Na het plaatsen van het filter heb ik nog een vermogensmeting gedaan. Met de motor verder geheel standaard heb ik geen meetbaar verschil kunnen vinden ten opzichte van het standaard filter.

Wat wel anders is geworden is het geluid van de motor. Ik heb geprobeerd een opname hiervan te maken. Onderstaand mp3 bestand is een opname gemaakt in de auto. Het geeft een klein beetje een idee van wat de auto nu doet. Let wel dat de uitlaat bij deze opname verder geheel standaard is.