copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Rollenbank test

Voordat ik iets aan de motor ga veranderen, wil ik eerst weten hoe hij presteert zonder wijzigingen. Na wat zoeken heb ik een rollenbank gevonden die goed aangeschreven staat, Tovami in Goes. Ze geven alleen waardes af aan de wielen, dus geen suffe conversies terug naar krukas waarden.

De rollenbank is niets meer dan twee rollen in de vloer waar de aangedreven wielen op worden geplaast.

img
Speedster op de rollen.

Om te zorgen dat de auto er niet af rijdt tijdens de test moet deze verankerd worden. Met de Speedster moet er goed opgelet worden dat de auto hierbij niet beschadigd wordt. Aan de voorkant is de auto vastgezet aan de velgen.

img
Gefixeerd door de voorwielen.

De achterkant is moeilijker. Normaal worden de haken aan de ophanging bevestigd. Maar bij de Speedster (en ook met de Elise) kan dat beschadigingen opleveren aan de wishbones. Er zijn twee opties, of de haken worden vastgemaakt aan het subframe achter, of de haken worden aan de wishbones vastgemaakt maar dan ERG dicht bij de wielen, zodat de belasting hetzelfde is als datgene dat die wielen op de ophanging uitoeferen. Je moet overigens wel de diffuser hiervoor verwijderen.

img
De achterkant is gefixeerd aan de wishbones, dicht bij de wielen.

Daarna wordt een grote ventilator voor de auto gezet om hem te koelen en wordt er een afzuigsysteem bij de uitlaat geplaatst. De computer krijgt een verbinding met de ontsteking zodat deze het toerental kan meten en een sensor wordt geplaatst in de uitlaat om een meting te krijgen van de brandstof-lucht verhouding. De auto is daarna klaar om gemeten te worden.

img
Klaar voor de meeting.

Na wat kleine calibraties en controles was het tijd om de test te doen.


De test zelf

Ik heb een print gekregen van de test en ze hebben me een digitale versie gestuurd via de email.

img

Dus de waardes zijn:
126pk bij ongeveer 5500tpm (fabriek 147pk bij 5800tpm)
183NM bij ongeveer 4000tpm (fabriek 203NM bij 4000tpm)

Dat vertaald zich dus ongeveer 15% verlies in de aandrijving, wat vrij acceptabel is. Als je het vergelijkt met de richtlijnen in het document van Puma Racing dan vertaald het zich naar ongeveer 151p, wat wel geloofwaardig is.

De volgende dag heb ik een meer interessant experiment gedaan. Hoe vergelijken mijn eigen meetingen met die van de rollenbank. Ik verwacht niet dat de waardes exact hetzelfde zullen zijn, maar wel dat de vorm van de grafiek vergelijkbaar is. De resultaten waren erg bemoedigend:

img

Dus zelfs de waardes komen goed in de buurt van de rollebank test. Het probleem is dat het toerental niet helemaal correct is, wat komt door de manier van meten. Maar nu ik weet dat de vorm van de grafiek goed is kan ik proberen deze manier van testen te verbeteren. Het is een stuk goedkoper en ook makkelijker dan een rollenbank test na elke wijziging.