copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Winterbanden

Aangezien ik het hele jaar met de speedster wil rijden, wil ik winterbanden monteren. Dat is niet echt een optie met de standaard velgen. Natuurlijk zou ik de officiele Opel wielen kunnen komen, maar die zijn waarschijnlijk erg duur. Arno had juist nieuwe velgen gekocht voor zijn zomerbanden van Compomotive. Ze zien er goed uit, zijn netjes afgewerkt, sterk en niet erg duur.

Eerst moest ik gaan uitzoeken welke afmetingen ik zou gaan gebruiken. Ik wil uiteindelijk dezelfde afmetingen gebruiken als de Elise, dus 15" voor en 16" achter. Maar ik wil de hoogte van het totale wiel nog niet veranderen, aangezien ik nog geen op hoogte instelbare vering heb. Na wat rekenwerk kwamen de volgende maten eruit:

Voor:

 • 15"
 • 6,0J
 • ET26
Achter:
 • 16"
 • 7,0J
 • ET36
De MO range van Compomotive is het meest uitgebreid. Maar helaas is die niet in ET26 te krijgen, dus werd het ET25. Maar dat is goed genoeg.

De uiteindelijke bestelling zag er als volgt uit:

 • 2 x MO 6,0x15 ET25
 • 2 x MO 7,0x16 ET36
 • PCD: 5x110
 • Center borde: 65.1mm
 • Kleur: Zwart

Er zijn niet veel distributeurs in Nederland voor Compomotive. Arno had een goede gevonden, eentje die tenminste wat moeite wil steken in het uitzoeken van dingen en het achterna zitten van de leveranciers. Het bedrijfje heet Dutch Power Trading.

Nadat ik de wielen besteld had onstond er wat verwarring bij Compomotive. Ze waren bang dat de wielen niet zouden passen door de remklauwen. Dus stuurden ze een tabel op met maten die ingevuld moesten worden.
Een week alter kreeg ik antwoord terug dat er achter geen probleem moest zijn, maar dat voor veranderd moest worden naar ET20. Ik ben daar niet mee akkoord gegaan heb heb alsnog ET25 besteld. Mochten ze echt niet passen zet ik er liever een spacer op dan dat het de velg zelf moet aanpassen.

Na vier weken waren die velgen binnen en kon ik ze op komen halen.

img
Dozen uitpaken

Ik had de speedster voor de zekerheid meegenomen, zodat we gelijk konden controleren was langere wielbouten te gebruiken. Gelukkig was dat niet nodig. Maar, Compomotive had wel een poedercoating gezet aan de binnenkant van de velg, waardoor het niet mogelijk was de voorwielen op de naaf te plaatsen. Gelukkig was het voldoende om de poedercoating weg te schuren. Arno heeft niet hetzelfde probleem gehad met de Elise, maar voor die velgen had Compomotive de boring 0.1mm groter gemaakt, en dat hebben ze bij mijn wielen niet gedaan.

img
Wegschuren van de poedercoating
img
De bouten er terug in
img
Een passend wiel

Dus het wiel past, maar 15" is wel het kleinste wat je kan gebruiken. En ET25 laat ook niet veel ruimte over, maar het is voldoende. Als je hetzelfde wilt doen als ik kan je waarschijnlijk beter voor ET24 gaan (of misschien nog lager), maar ik denk dat het zelf zo laat, of er moeten problemen komen.

img
15" is het kleinste wat je kan gebruiken met de standaard remmen
img
Er is niet veel ruimte over

Gelukkig gingen de achterwielen een stuk makkelijker. Die pasten "out of the box". Daar is ook meer dan voldoende ruimte over, maar dat was van te voren al duidelijk

img
Geen problemen achter

Na het schuren van het andere wiel was alles ok. Ziet er een stuk beter uit in het zwart :)

img
Opgekrikt, wielen plaatsen

img
Zwart ziet er beter uit IMHO

Nadat we de velgen hadden ingepakt, zijn we langs Roline gereden om te kijken of we de velgen konden afgeven zodat ze de banden konden plaatsen en we gelijk een afspraak konden maken voor het plaatsen van de wielen. Gelukkig waren ze er nog (we waren een beetje laat), en ik kon gelijk de volgende ochtend langskomen om de wielen te plaatsen.

De banden die ik had besteld zijn de Dunlop SP Winter Sport M3. Eigenlijk wilde ik Toyo's, maar daar was het niet mogelijk uit dezelfde serie voor- en achterbanden te krijgen. De afmetingen die ik besteld heb zijn:

 • voor: 185/65R15 88T
 • achter: 205/55R16 91T
Ze zijn vrijwel geljik aan de originele badnen (beiden zijn 0.4% kleiner).

img
Nieuwe banden

Ik ben erg blij met de manier waarop Roline de banden monteert. Ze nemen er de tijd voor om de banden goed te plaatsen. Bij het balanceren van twee van de wielen vonden ze dat er teveel gewicht geplaatst moest worden. Dus werd de band weer van de velg gehaald en een stukje gedraaid om het gewichtverschil te reduceren.

img
Band op de velg plaatsen
img
Teveel gewicht nodig, dus plaatsen ze de band opnieuw op de velg
img
en natuurlijk perfect gebalanceerd op 00.
img
en het wiel is gereed

Om zeker te zijn dat de voorwielen zonder al te veel problemen weer van de naaf afkomen, had Arno wat Mobyleen vet aan de binnenkant gesmeerd zodat ze minder snel vast komen te zitten.

img
Wat vet aan de binnenkant van de voorwielen

De auto ziet er netjes uit met de nieuwe wielen en banden. Ik denk dat het zwart redelijk verbergt dat de banden nu wat hoger zijn en dat het ook netjes staat bij het geel.

img
Met de originele velgen en banden

img
Met die winter velgen en banden

Ik heb de banden nu op 1.6bar voor en 1.7bar achter. Dat lijkt goed te werken. Grip is erg goed. De grip limiet voel je veel duidelijker aankomen en de auto is ook stabieler tijdens de bochten, optrekken en afremmen. Wel is er veel meer flexibiliteit in de band waardoor het gevoel wat vager is. Dat komt hoofdzakelijk door het hoge profiel en de zachte wang. Niet storend, je moet er alleen even aan wennen.