copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Opel Speedster 2.2 16v

Short shifter

Op Arno z'n Elise was de short shifter een grote vooruitgang, dus ik wilde er ook een. Na wat zoeken heb ik een goede gevonden die niet te duur is en alleen de voor/achter beweging verkort en niet links/rechts. Hij wordt gemaakt door Gema Motorsport en kost EUR 79,00 exclusief verzendkosten.
Na 1,5 week kwam hij binnen met een Duitse gebruiksaanwijzing.

img

Gelukkig was Arno beschikbaar om te helpen met de installatie, anders was het waarschijnlijk niet gelukt. Achteraf gezien was het eingelijk niet erg moeilijk, je moet alleen net even weten hoeveel kracht je mag gebruiken.
Voordat we begonnen met het uitbouwen heb ik nog een kleine opname gemaakt van het schakelmechanise met de originele armpjes. Het deel wat beweegt is de arm die vervangen gaat worden.


Eerst moeten de twee kabels losgamaakt worden die naar de versnellingspook gaan. Hiervoor moet je wel een hefboom hebben, een of twee steeksleutels werken goed.

img

De arm die vervangen moet worden wordt op z'n plaats gehouden door een pen. Deze pen was echt problematisch om te verwijderen. Na verschillende manieren te hebben geprobeerd zijn we uitgekomen op de optie "meer kracht gebruiken". Met een drevel, een dop 10 en wat extenties was het mogelijk om genoeg kracht over te brengen met de hamer om hem eruit te slaan. Het is wat makkelijker als je het koelvloeistofreservoir uit de weg haalt.

img
Zet de drevel op de pen..
img
Neem een GROTE hamer en sla hem eruit.
img
Dit is het irritante pennetje.
img
Het pennetje veert uit, waardoor het nogal klem kan komen te zitten.

En andere tip is om wat kruipolie te gebruiken op de pen. Geef het wel genoeg tijd om ertussen te kruipen.

Vervolgens moet de volgende arm van de versnellingsbakas verwijderd worden. Deze wordt op z'n plaats gehouden door een metalen klemring en een plastic ringetje. Het is erg handig om een spiegeltje bij de hand te hebben, dan kan je tenminste zien wat je doet.

img

Na lang rommelen heb je dan de volgende onderdelen:

img
Een metalen ring...
img
en een plastic ring.

Nu is het mogelijk om het eerste armpje te verwijderen.

img
Het eerste armpje wordt straks weer gebruikt.
img
Het wordt al leger.

Nu kan het tweede armpje eruit, inclusief de rubber huls. Bewaar deze zuls, hij moet straks in het vervangings armpje!

img
Het tweede armpje...
img
en een lege as.

Wanneer je de twee armpjes naast elkaar legt, zie je het grote verschil. De nieuwe is niet alleen korter, maar hij is ook een stuk lichter. De extra "vleugels" zijn waarschijnlijk voor het dempen van vibraties wanneer de versnellingsbak op een Astra of Zafira wordt gerbuikt. Het lijkt niet echt nodig te zijn bij de Speedster, ik heb in iedergeval geen verschil gemerkt.

img
Hij is maar een beetje kleiner :)
img
Het verschil in lengte voor het schakelen (35%).

Voordat alles terug wordt geplaatst, moet het eerste worden ingevet.

img
img

En dan kunnen de armpjes weer terug.

img
Zet het nieuwe armpje goed vast met de bout (het irritant pennetje is niet meer nodig).
img
Zet het tweede armpje terug met de twee ringetjes.

Als laatste moeten dan de twee kabels weer vast en dan kan er gereden worden! Zo zien de bewegingen eruit met 35% reductie.


Het resultaat is erg goed. De beweging van de versnellingspook is korter, maar niet te kort. Het schakelen heeft meer gevoel is is sneller. De shortshifter past veel beter bij de auto dan de standaard setup.