copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Info

Vermogens meting procedure

Het project is een hele tijd terug begonnen toen ik van Arno een keer zijn G-Tech Pro meter heb geleend.

Ik vond het interessant te zien dat de vermogens meting die je met zo'n apparaatje kan doen nog redelijk accuraat lijken te zijn.

De meting

Het basis idee van de meting is om te meten hoe snel je een object van een bepaalde massa (in dit geval de auto) kunt versnellen. Op basis hiervan kan bepaald worden hoeveel energie er voor nodig is geweest en dus kan het vermogen berekend worden.

De meting bestaat uit een aantal verschillende onderdelen:

  • Gewicht meten
  • Lucht- en rolweerstand meten
  • Relatie motortoerental en snelheid meten
  • Acceleratie meten
Hieronder worden de verschillende metingen toegelicht.

Gewicht

Voor het meten van het gewicht gebruik ik een set weegschalen van Longacre.

Dit is natuurlijk een vrij dure manier om het gewicht te bepalen (maar wel nauwkeurig). Een alternatief kan zijn om een caravan weger te gebruiken.

Lucht- en rolweerstand

Voor het bepalen van de rol- en luchtweerstand heeft Race Technology een coastdown procedure op hun website staan. Deze lijkt voldoende goed te werken.

Coastdown test

Met behulp van een stopwatch kunnen een aantal interval metingen worden verricht. De resultaten hiervan kunnen ingevuld worden op de pagina van Race Technology en de betreffende waardes worden berekend.

Relatie motortoerental en snelheid

Dit is een vrij simpele meting wanneer de auto beschikt over een toerenteller. Laat de auto in de versnelling rijden waarin de acceleratie meting wordt uitgevoerd. Noteer zo nauwkeurig mogelijk bij een aantal snelheden het motortoerental. De verhouding bij elke meting moet gelijk zijn.

Acceleratie

De Gtech-Pro waarmee dit hele project begonnen is, is niet geschikt voor het maken van grafieken. Origineel heb ik hiervoor een AP-22 van Race Technology gekocht. Deze kan een log maken van de acceleratie in het interne geheugen.

Later is de AP-22 geupgrade naar de DL1, ook van Race Technology. Deze is nog veel uitgebreider, met ingebouwde GPS (5Hz), versnellings sensoren en mogelijkheid om de data te loggen op een CF kaart.

Bij de acceleratie meting wordt de DL1 bevestigd in de auto. Daarna worden een aantal metingen gedaan waarbij de auto in de 2e of 3e versnelling van lage toeren (net boven stationair) wordt doorgetrokken tot aan de toerenbegrenzer.

Gegevens verwerken

De gegevens die zijn opgeslagen door de DL1 worden op de computer ingeladen in het (gratis) Analysis programma van Race Technology. Hierbij worden de andere meetwaarden (gewicht, lucht- en rolweerstand) ook ingevoerd. De software berekend op basis hiervan het vermogen wat nodig is geweest om de auto te versnellen.

Deze gegevens worden vervolgens uit de Analysis software geexporteerd naar een CSV bestand en verder bewerkt met een stuk software wat ik zelf heb geschreven. De bepaald aan de hand van de snelheid en de verhouding snelheid-motortoerental de toeren die de motor heeft gedraaid. Met het vermogen en het toerental bekend kan nu het koppel worden berekend. Met behulp van deze 3 variabelen wordt met GNUPlot een vermogensgrafiek getekend.