copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Citroen C1 1.0 12v

Zonnedak

Eigenlijk wilde ik op mijn vorige auto (Toyota Starlet) al een open dakje, maar daar is nooit iets van gekomen. Uiteindelijk nu met de C1 heb ik het wel gedaan. Het was even zoeken naar een geschikt bedrijf om het dak te laten inbouwen, maar ik had het e.e.a. gehoord over AutoRas. Daar maar es een mailtje naar gestuurd en die kwamen met een goede aanbieding, er was namelijk een voorjaarsaanbieding.

img

Maarja, deze aanbieding is voor de Webasto Hollandia 100. Dat is alleen een klap dakje, en eigenlijk wilde ik een spoiler dak. Maar ook dat was geen probleem, goede korting gekregen op de Webasto Hollandia 300 deluxe met zonnescherm.

Dus vandaag naar AutoRas gereden in Gouda voor de inbouw. Het was geen probleem als ik in de werkplaats kwam kijken, dus ik heb maar een paar kiekjes gemaakt van de inbouw. Het dakje nog in de doos.

img

Eerst de auto afplakken en hoezen om de stoelen om het interieur te beschermen.

img

Daarna is het afplakken van de positie op het dak en 3 gaten boren. Door de gaten gaan bouten.

img

Met behulp van de bouten wordt een plaat aan de binnenkant op zijn plaats gehouden zodat netjes een stuk uit de hemel kan worden gesneden.

img

En dan gaan de eerste onderdelen de auto uit :)

img

Dan het spannende deel, met de metaal schaar het dak bewerken.

img

img

En weer wat afval erbij.

img

Dan is het een kwestie van het dakje (wat al voorzien is van kit) er in leggen.

img

Aan die binnenkant wordt de afwerking met een hele berg schroeven vast gezet. Elektriciteit wordt via de a-stijl aan de bestuurderskant afgetapt bij de tellerhuis, waarna het bedieningspaneel wordt gemonteerd.

img

En nog geen 2 uur na aankomst stond ik alweer buiten :) Snel werk en netjes.

Even wat fotootjes van het dak. Eerst van binnen met de zonnerollo dicht.

img

En een met de rollo open.

img

Van buiten met het dakje dicht.

img

En het bedieningspaneel.

img

De C knop helemaal rechts zorgt er altijd voor dat het dak dicht gaat.
Bij het kort indrukken van pijltje naar beneden schuift het dak dicht. Nogmaals kort indrukken zorgt ervoor dat het schuiven stopt.
Het pijltje omhoog werkt hetzelfde, maar dan om het dak open te doen.
De 1 en 2 toetsen zijn geheugen posities die zelf te programmeren zijn. Standaard is 1 de kantel stand, en 2 het dak gedeeltelijk open geschoven.

Een filmpje van het dak in actie op de verschillende standen van binnenuit gezien.


En eentje waarbij het dak helemaal open gaat van buiten gezien.

Al met al een geslaagde ombouw! Ik heb er nog maar kort mee gereden, maar de positie van het dak lijkt erg goed, het verschil tussen kantel stand en helemaal open is best groot, dus het dak is vaak te gebruiken. En de optie dat het dak automatisch dicht gaat op het moment dat het contact wordt afgezet is erg handig.

2010/05/01 update

Na wat meer te hebben gereden heb ik een irritant probleem gevonden. Wanneer het dakje helemaal open gaat, komt er een spoilertje omhoog. De hoogte van deze spoiler is natuurlijk erg algemeen. Maar bij de C1 komt ie niet goed uit. De spoiler staat te hoog. Hierdoor komt er lucht onder de spoiler door en wordt juist met veel kabaal de auto in gegooid.

img

Gelukkig hebben ze bij Auto RAS hier een oplossing voor gemaakt. Door het plaatsen van een kleine verdikking onder de achterste poot van de spoiler kan deze minder ver omhoog.

img

De paar milimeter dat de spoiler nu lager staat maakt al het verschil! Gewoon de lucht over de auto heen, helemaal geweldig :)

img