copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Citroen C1 1.0 12v

Inlaatspruitstuk luchtdruk

Na een tijdje de inlaatspruitstuk druk (map) in de gaten te hebben gehouden in de C1, heb ik besloten eens wat meer te gaan testen. Ik had het vermoeden dat er een restrictie zit in de doorstroming. Ergens voor de gasklep of in het spruitstuk zelf. De map waarde bij vol gas viel terug van 100kPa (buitenluchtdruk) tot een stukje lager.

Ik heb een klein programmaatje geschreven en 2 OBD2 PID's zo snel mogelijk gelogd. Ik heb zowel het toerental als de map gelogd tijdens 4 verschilende testruns. Aangezien beide waardes op verschillende tijden worden gelogd, heb ik het toerental waarop de MAP is gemeten geextrapoleerd. Na het converteren van alle gegevens heb ik de volgende grafiek gekregen.

img

Het lijkt er dus op dat de motor een doorstroom restrictie heeft aan de inlaat kant, en niet optimaal vermogen produceerd. Aangezien de gasklep vrij groot is voor een 1.0 (58mm als ik het goed heb), is het waarschijnlijk het inlaat deel ervoor of het spruitstuk. Ik vermoed zelf dat het de inlaat is voor de gasklep. Zelfs voor een 1.0 is de diameter nogal klein.

2009/09/07 Update

Om te testen of dit een probleem is met mijn auto of een meer generiek probleem, heb ik een test gedaan met een (veel nieuwere) Peugeot 107. Deze auto heeft net iets meer dan 2000km gereden, dus het luchtfilter is nog veel nieuwer. De grafiek van deze auto ziet er als volgt uit.

img

Het lijkt er dus op dat het een generiek probleem is.

2009/09/08 Update

Om te testen of het een probleem is met de luchtinlaat (voor de gasklep) heb ik een snelle installatie gedan van een Sparce luchtfilter op mijn C1. Daarna heb ik de test opnieuw gedaan om te zien wat de druk in het inlaatspruitstuk nu doet.

img

Het probleem is nu weg. De druk in het inlaatspruit stuk is nu altijd 100kPa of hoger. Het verlies wat duidelijk in de eerste grafiek te zien was voor dezelfde auto is weg. Voor de huidige configuratie van de motor is de luchtinlaat voor de gasklep geen beperking meer.