copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Citroen C1 1.0 12v

Cruise control

Na wat getwijfel heb ik toch besloten een cruise control te bestellen. De keuze is uiteindelijk gevallen op een GoldCruise AP 300, specifiek voor de C1:

img

img

Als bediening heb ik gekozen voor de CM-25, hoofdzakelijk omdat deze 3 gemakkelijk te bedienen geheugen plaatsen heeft.

img

Dus dit moet allemaal de auto in:

img

Ik ben begonnen met het plaatsen van de koppelingschakelaar. Je moet hiervoor de standaard bout verwijderen die de hoogte van het koppelingspedaal regelt, en deze vervangen door de nieuwe waar een schakelaar in zit. Hierdoor kan de cruise control detecteren wanneer de koppling wordt ingedrukt en daarmee stoppen met het bedienen van de gasklep.

img

Het volgende punt is de rem detetectie. Op het rempedaal zit standaard al een schakelaar in de auto (voor de remlichten ;) ), dus hiervoor kan de extra kabel gewoon worden aangesloten op de standaard schakelaar. Even de stekker verwijderen en de nieuwe draad toevoegen.

img

Natuurlijk heeft de cruise control ook een snelheidssignaal nodig. Deze kan worden gevonden aan de achterkant van de klokkenunit op de multi connector. Verwijder deze van de tellerunit en solder de draad voor het snelheidssignaal erbij (dit zou de bruin/witte draad moeten zijn).

img

Aangezien dit een punt is waar ik vaak vragen over krijg, heb ik een foto toegevoegd uit de installatiehandleiding waarop de draad te zien is.

img

De controle unit heb ik aan de binnenkant van de voetenruimte bij de bestuurder geplaaatst (een beetje lastig te zien op de foot). Het is een handige plaats om alle bekabeling van te routeren, ook naar de motorruimte.

img

Nu de installatie van de gasklep bediening. Eerst heb ik de gasklep sturing opgehangen aan de linker veerpoot.

img

Dan kan de adapter worden aangesloten op het gasklepmechanisme, zodat hier de kabel van de cruise control op kan worden aangesloten. Verwijder hiervoor eerst de moer van de centrale as.

img

Plaats dan de verleng bout/moer.

img

Nu kan de extra hevel worden gemonteerd.

img

Als laatste kan de verlengplaat geplaatst wodren en de nieuwe gaskabel worden gemonteerd.

img

Het is verstandig om de extra gasklepkabel hier en daar vast te zetten, zodat deze niet in de buurt van de motor kan komen.

img

Nu kan de nieuwe vacuumslang naar de rechterkant van de motorruimte worden gerouteerd en worden aangesloten op de bestaande vacuumslang.

img

Snij de bestaande vacuum slang door midden.

img

Plaats de T splitter.

img

Verbind de vacuumslang aan de T splitter.

img

Als laatste moet de bediening worden geinstalleerd. Het lastigste is het maken van het gat op de juiste plek. Ik heb hiervoor een afdekkap op moeten offeren om de plaats helemaal goed te krijgen. Gelukkig zijn ze niet duur om te vervangen. Dus even de kap verwijderen, gat boren, en de bediening plaatsen. De laatste bekabeling aansluiten en klaar!

img

img

Voor gebruik moet de cruise control eerst ingeleerd worden. De documentatie is vrij goed dus dat is gewoon een kwestie van de procedure volgen. and you should be fine.

De cruise control werkt erg goed, vooral de voorkeuze snelheden (3 geheugen plaatsen). De reactie van de +/- regeling vind ik wat minder goed, maar de geheugens maken dit meer dan goed.