copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Info

1st Lotus Airfield Dag

...hoe verlies je een paar mm rubber binnen een dag.

Arno en ik hebben ons ingeschreven bij 1st Lotus Driving School voor een Airfield Training Day.
Het is weer een reis geworden van drie dagen (net als de Lotus driver training experience die we een paar jaar geleden hebben gedaan), op de eeste dag naar engeland, de training op de tweede dag en de laatse dag de reis terug.

We zijn weer met de Stena Discovery gegaan. Met deze veerboot kost het maar 3.5 uur om naar Engeland te varen. De boot is vrij snel, met een kruissnelheid van 75km/u.Nadat we in Harwich waren aangekomen zijn we eerst opzoek gegaan naar een parkeerplaats zodat Arno de verlichting van z'n Elise kon aanpassen (die van mij had stickers op de lampen, met dank aan Chris voor het sjabloon!!).

Het weer leek in eerste instantie goed, maar na een paar uur begon het helaas te regenen. Maar dat bedorf de pret niet. We hadden een route uitgestippeld die alleen over binnendoorwegen ging, wat erg leuk was. Soms vroeg je je alleen of waarom ze op bepaalde wegen een maxiumum snelheid van 60 mijl per uur aanhouden, veel te hard. Het links rijden zelf viel, na wat gewenning, mee.We kwamen aan bij Northweald airfield rond 15:00. Daar zagen we Andrew lesgeven aan de groep die op deze dag stond ingepland.

Nadat we bij het vliegveld waren geweest zijn we richting ons hotel gegaan in Epping. Aangezien we nog redelijk wat tijd over hadden, zijn we opzoek gegaan naar een bioscoop in de buurt waar Garfield draaide. In Nederland draait deze film vrijwel alleen nagesynchroniseerd, wat erg jammer is. Helaas konden we geen bioscoop vinden waar de film draide. In de buurt vonden we een restaurant waar we een hapje hebben gegeten, waarna we terug zijn gegaan naar het hotel. Daar hebben we uiteindelijk de laptop maark gebruikt om een DVD te kijken.

De volgende dag was het tijd voor de rijtraining op het vliegveld. Voor de training hebben we eerst de auto's volgetankt en de bandenspanning gecontroleerd.

Andrew was al op het vliegveld toen wij net voor 09:00 aankwamen. Na een korte introductie begonnen we met wat testjes om te zien wat ons niveau was. Aangezien we beiden dezelfde type opleidingen hebben gedaan, kregen we ook beiden commentaar op onze stuurtechniek.

De techniek oefenen bleek wat moeilijker dan toen Andrew hem voordeed, maar het werkt uiteindlijk een stuk beter.

Na de stuurtechniek gingen we verder met The Corner. Het komt er op neer dat je snelheid maakt op een recht stuk weg waarna je langs een pilon rijdt met 80km/u (om te beginnen). Je stuurt langs de pilon om een bocht van 90 graden te maken, voordat je in de buurt komt van de water afvoer die midden op het terrein zit.. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Je moet heel voorzichtig zijn met het sturen op dit soort snelheden, anders sta je binnen de korste keren achterstevoren (zoals we meerdere keren hebben meegemaakt).


Wanneer je de nieuwe technieken oefent zit Andrew bij je in de auto, in iedergeval de eerst paar keren en rijdt daarna met de ander mee. Hij geeft je ook continue feedback over hoe je dingen beter kunt doen en hij is ERG geduldig :). We kregen elke keer ruim voldoende tijd om te oefenen, zonder dat er gejaagd werd om door te gaan met de volgende oefening.

Overigens, de pillonen op het vliegveld schijnen een speciale aantrekkingskracht te bezitten. Zowel Arno als ik hebben er een vol geraakt toen we The Corner aan het oefenen waren :). Best wel suf als je ziet hoeveel ruimte je hebt om ze te ontwijken.


Heel moeilijk te missen..

Gelukkig zijn de pillonen erg zacht en laten alleen wat vuil achter op de auto.

Na The Corner zijn we verder gegaan met een rem oefening. Hiervoor wordt het slechtste stukje asfalt gebruikt op het vliegveld. Er zitten BERGEN met hobbels in en het is ERG makkelijk om de wielen te laten blokkeren. Natuurlijk kreeg Andrew het voor elkaar om met Arno z'n Elise de auto te stoppen zonder de wielen te blokkeren. De ABS van mijn Speedster moest ook erg z'n best doen om de auto te stoppen. Zelfs Andrew z'n poging om sneller te remmen door het ABS net niet aan te spreken bleken niet te werken, de Elise stopte binnen een kortere afstand. Andrew vertelde ook dat de ABS in de Speedster erg snel ingrijpt. Op de nieuwe Elise 111R schijnt de ABS een stuk beter te zijn. Misschien iets om Opel eens over lastig te vallen.


Andrew demonstreert het remmen.

Arno doet de rem oefening.

Toen was het tijd voor thee (en een korte pauze)
Na de pauze was het tijd voor een onderstuur oefening. Hierbij zet je het stuur in z'n maximale uitslag en rij je rond in cirkels. Naarmate je harder gaat krijg je meer onderstuur. Deze techniek werd gebruikt in de volgende oefening, sturen zonder het stuur. Hierbij hou je het stuur in 1 stand en laat je de auto over het vliegveld bewegen met het gas.


let op, het stuur beweegt dus NIET.

Na nog wat meer oefenen was het tijd voor de lunch. Er is een goede kantine bij het vliegveld, waar het lijkt alsof je 50 jaar terug in de tijd gaat, erg leuk!

Rond 13:00 begonnen we met de middag sessie, The Circuit
Het circuit lijkt er erg simpel uit te zien, maar dat is niet zo. Met een paar pillonen wordt een circuit uitgezet op het vliegveld. Er zijn geen harde regels waar je precies moet rijden, dus er zijn veel variaties mogelijk. Sommigen zijn snel, de meeste zijn langzaam. Het mooie van deze oefening is dat je alles wat 's ochtends is behandeld nu in de praktijk kunt brengen. Andrew geeft steeds tips wat je zou kunnen doen om het rijden te verbeteren.
Om te beginnen heeft hij ons meegenomen voor een demonstratie ronde die hij ook heeft geklokt zodat we een referentie tijd hadden.(Met dank aan Andrew voor het flimen!).

Na de demonstratie zijn Arno en ik om en om gaan rijden op het circuit. Elk deed 3 of 4 rondes waarna gewisseld werd. In plaats van dat Andrew de hele tijd mee reed, moesten we met elkaar meerijden. Dat was erg interessant, je kon dan goed zien hoe de ander reed en daar dingen uit pakken om zelf te proberen of om wat ideeen te geven hoe het anders/beter zou kunnen.
Andrew hield ondertussen continue de rondetijden bij. De tijden werden steeds beter naarmate het later in de middag werd. Richting het einde van de middag zijn Arno en ik nog even van auto gewisseld, wat erg leuk was. Aan het einde van de training hebben we nog een opname gemaakt vanuit beide auto's op het circuit.


Arno in de Elise.

Mark in de Speester.

(Let niet op de rook in de laatste video, die bocht ging een beetje fout :)

Moe en blij hebben we Andrew bedankt voor de traning en zijn we terug gegaan naar het hotel. We heben de dag afgesloten met een goede curry in het lokale Indiaase restaurant.

De laatste dag hadden we een leuke binnendoor route gepland richting Colchester. Het duurde even voordat we daar aankwamen, maar we vonden er wel een Odeon bioscoop waar zowaar om 12:30 Garfield draaide. Nadat we even hadden geluncht bij de KFC konden we dan eindelijk toch Garfield kijken.
Na de film zijn we naar Indikart gegaan, een indoor kartbaan in Colchester. Op het website ziet het er allemaal goed uit, maar in het echt valt het erg tegen. De karts zijn vrij slecht (zittin staat scheef ten opzichte van het stuur, het stuur staat niet recht, banden zijn te zacht etc) en het circuit zelf is ERG glad. Het lijkt bijna op ijs. Ik raad deze kartbaan erg af.
Na de tegenvallende kartsessie hebben we wederom een binnendoor route geplanned richting Harwich. Nadat we daar even snel wat avondeten hebben genuttigd zijn we de veerpont opgegaan, terug richting Nederland.

Ik kan deze training erg aanraden. Het is de meest nuttige training geweest die ik tot nu toe heb gevolgd. Het mooie is dat je de training kan volgen met je eigen auto. Alles wordt gedaan op een zeer ruim vliegveld zonder risico dat je brokken rijdt. En alle oefeningen worden gedaan op volle snelheid, wat een stuk meer realistisch is dan op een gladde ondergrond met een tiende van de snelheid.