copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Info

Lotus Driver Training Experience

Zondag 27 mei

We zijn vertrokken richting Lotus rond 07:45. De reis ging vrij vlot (we hebben maar 1 rotonde verkeer genomen), dus we kwamen net na achten aan. Nadat we ons hadden ingeschreven en onze badges hadden gekregen, konden we ontbijten.

Toen we binnenkwamen herkenden we gelijk een aantal gezichten uit de Lotus Elise video (project M1-11). Dave Minter was er (heeft heel veel testwerk verricht voor het Elise project) en Tony Shute (de project manager) was er ook. Na wat gebabbel was het tijd om eerst een korte video te kijken met een uitleg over wat er die dag stond te gebeuren. Daarna gingen we naar beneden voor een persentatie over de verschillende onderdelen van de dag en een gedetailleerd overzicht van het circuit:

Daarna kregen we een korte instructie hoe je in en uit de auto moet stappen, hoe je zitpostitie moet zijn en hoe je je veiligheidsgordel moest dragen. Dit werd gedemonstreerd in een open versie van het Elise chassis:

Iedereen moest een helm uitkiezen. De grootste maat was XL, dus ik was blij dat ik m'n eigen helm had meegenomen. Arno kon er gelukkig een vinden die redelijk zat.
Daarna zijn we naar buiten gegaan en werden we aan de instructeurs voorgesteld. Iedereen werd verdeeld in groepen van vier, waarbij elke groep de naam kreeg van een auto. Arno en ik zaten in de Eclat groep met als instructeur.... Dave Minter!

Alle Elise's die tijdens de cursus gebruikt worden hebben het stuur aan de rechter kant zitten. Dat vraagt enige gewenning. Vooral het schakelen is vreemd, aangezien je dat dus nu met links moet doen. Daardoor heb je toch wat minder gevoel met de auto. Het is natuurlijk gewoon iets waar je aan moet wennen, maar ik denk dat dat wat langer duurt dan een dag.

Onze eerste oefening was de cirkel. Daarop wordt over- en onderstuur geoefend. Dave deed eerste met iedereen een demonstratie zodat je kon zien (en voelen) wat de bedoeling was. Daarna ging hij in de passagiersstoel zitten en mochten we het zelf proberen.
De binnenkant van de cirkel was nat gemaaktn en de op de Elise waren achter ook voorwielen gemonsteerd, zodat het makkelijker was om over- en onderstuur te krijgen. Het krijgen van onderstuur was niet zo moeilijk. Je gaat gewoon steeds sneller de cirkel rond en op een gegeven moment voel je de auto over z'n voorwielen wegglijden. Dan moet je scherper insturen om je lijn te houden, maar voordat de banden weer grip krijgen moet je weer terugsturen, anders gaat het onderstuur ineens over naar overstuur.

Om overstuur te krijgen moet je snel rondrijden en dan ineens je gas loslaten. De achterkant gaat dan schuiven en dat moet je dan op zien te vangen door snel tegen te sturen. Voor mij was het moeilijkste aan dit onderdeel het sturen. Snel sturen zonder onderstussen het stuur los te laten was ff wennen. Een andere jongen bij ons in de groep gaf op het moment van overstuur mee gas. Dat is dus niet de manier om het te doen, maar het geeft wel een leuk plaatje:


(Heath, als je deze foto in het groot wil, gewoon op klikken ;-)

Na de cirkel gingen we de slalom doen. Hierbij hebben ze poortjes gemaakt met pilonnen, waar je tussendoor moet rijden (zonder ze te raken natuurlijk ;-). Het moeilijke is dat de poortjes niet op gelijke afstand van elkaar staan. Daardoor moet je dus goed vooruit denken om de ideale lijn door de poortjes te krijgen. Het balanceren van de auto is hierbij erg belangrijk. Dat houdt dus in dat je door de poortjes gaat zonder je gas te veranderen. Op die manier blijft de auto stabiel.

De volgende training was gelijk de laatste uit de ochtendsessie: remmen. Deze oefening bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant is er een ontwijkings remtest. Je moet hierbij door een poortje rijden (met ongeveer 80 km/u). Aan het einde van een poortje is een obstakel. Je kunt niet hard genoeg remmen om voor het obstakel te stoppen, dus je moet remmen, het obstakel ontwijken en daarna weer remmen. Aangezien de Else geen ABS of rembekrachtiging heeft moet je alles zelf doen ;-). Je moet remmen tot aan het blokkeren. Als de wielen blokkeren moet je een klein beetje remkracht terugnemen en daarna weer opbouwen (dus niet helemaal van de rem af). Op die manier kun je heel snel stilstaan. Klinkt makkelijk....
De andere test vraagt om goed inzicht. Je rijdt richting een pilon met 80 km/u. Je moet proberen zo dicht mogelijk naast de pilon te stoppen zonder ruimte of remweg over te laten. Dus zo laat mogelijk remmen, maar wel netjes naast de pilon staan. Bij deze oefening krijg je een goed idee over de remkracht van de Elise en hoe je je rempunten moet inschatten.

Natuurlijk is het exact goed krijgen van je rempunt vrij moelijk, wat als snel resulteerd in rokende banden ;-).

Na de remoefeningen was het tijd voor lunch (rond 13:00). Er was een televisie neergezet, zodat we naar de start van de Grand Prix van Monaco konden kijken en zagen hoe Coulthard zijn kans miste om van pole position te starten.

Na de lunch was het tijd om op het hele circuit te rijden. Tijdens de lunch waren de Elises naar de garage gegaan om af te tanken en om er nummers op te plakken. Iedereen kreeg twee sessie van 15 minuten met zijn of haar instructeur op het circuit.

Maar eerste werden we rond het circuit meegenomen in people carriers (ok, Opels ;-), zodat Dave ons kon laten zien welke lijnen we moesten volgen en we een beetje een idee kregen hoe het circuit eruit ziet.

Na het eerste rondje in de Opel werden de Elises neergezet, klaar om te vertrekken.

Het stabiel houden van de auto en het volgen van de juiste lijnen is erg belangrijk. Er staan pilonnen op het circuit die aangeven waar je de bocht in moet sturen en waar de apex van een bocht zit. Als je het goed doet voel je dat direct. De auto vloeit dan door de bochten, zonder dat je het erin moet "duwen".

Beide chicane's aan de west kan van het circuit waren "interessant". Het houden van voldoende afstand (zonder teveel te sturen) was vrij moelijk, aangezien ik aan de verkeerde kant van de auto zat. Gelukkig heb ik de chicane maar een keer licht geraakt, zonder echte schade aan de auto (alleen een beetje extra striping ;-)

Na de eerste 15 minuten werd er met de rode vlag gezwaaid. Alle auto's komen terug naar binnen. De instructeurs vullen hun beoordelingsformulieren in en de volgende coureurs staan klaar voor hun 15 minuten.

De eerste sessie vond ik vrij moelijk. Bekend worden met het circuit maar ook het schakelen kosten wat tijd. De tweede sessie ging heel wat beter. De woorden van Dave, schreeuwend over de intercom, zal ik nog wel een tijd onthouden:
"Brake, down to second, balance the car, go, Go, GO!"

Erg gaaf.

Gelukkig was er maar een ongeluk gedurende de dag. In de buurt van Clark Corner was er iemand die in de bocht van z'n gas af is gegaan, waarna de auto netjes gespind is en de banden in vloog. Gelukkig had alleen de Elise een klein beetje schade. Maar het geeft wel aan hoe makkelijk er iets mis kan gaan als je een foutje maakt op hogere snelheid.

Nadat iedereen klaar was met de tweede sessie van 15 minuten was het tijd voor de demonstratieronde. De Elises werden vol getanked en de instructeurs maakten zich klaar om iedereen twee rondjes mee te nemen en te laten zien hoe snel de Elise nu echt is.

Ik had gevraagd of ik mijn video camera mee mocht nemen tijdens de demo ronde en dat was geen probleem. Dus ik heb geprobeerd de camera zo stil mogelijk te houden, maar dat is vrij moelijk op snelheid. Ikzelf ging al dik over de 160 km/u op het rechte stuk, dus ga er maar vanuit dat Dave daar dik voorbij gaat. Het filmpje hobbeld dus wel een beetje, maar het geeft wel een idee hoe snel de auto (en de bestuurder) is.


Dit is een video van de demoronde.

Na de demo rondes kregen alle bestuurders een certificaat. Er waren ook prijzen voor het beste team, bestuurder die het meest verbeterd was gedurende de dag en prijzen voor elke trainings onderdeel.

Daarna zijn we terug gegaan naar Norwich om wat te eten, een filmpje te kijken (Jackie Chan rulez!) en te slapen.