copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Nieuws

Motor vermogens meting

Naar blog index

Saturday, 16 April, 2011

Motor vermogens meting

Vandaag hebben we een vermogensmeeting gedaan van deze auto:

Een Golf VI 2.0 GTD.

Het basis idee achter een vermogensmeeting is om de versnelling te meten van een bekende massa. Wanneer deze twee variabelen bekend zijn is het mogelijk om te berekenen hoeveel energie er nodig is geweest voor de versnelling. Met nog wat extra reken werk is het mogelijk om een rollenbankgrafiek te maken :)

Om te beginnen moet de massa van de auto worden gewogen. Hiervoor hebben we mijn compuscales neergezet en de auto erop gerold.

Daarna is het alleen een kwestie van de gegevens op het display aflezen.

Nu de massa bekend is, moet de versnelling worden bepaald. Om het nog en beetje legaal te houden en de invloed van de luchtweerstand te verminderen doen we de test in de 3e versnelling. Maar voordat we de auto gaan versnellen monteren we eerst de datalogger.

Dit is een Race Technology DL1 datalogger. Deze heeft een 3 assen acceleratie meter, een gyroscoop sensor, 5Hz GPS en een hele berg andere kanalen. Alle gegevens kunnen 100 keer per seconde worden gelogd.

Met de auto in de 3e versnelling hebben we een aantal logs gemaakt van 1000 toeren tot aan de begrenzer. Hiermee hebben we de versnelling van de auto vastgelegd.

Maar voordat we hier een grafiek van kunnen maken, moeten we ook het toerental van de motor hebben. Aangezien dit even een snelle installatie van de datalogger was, hebben we geen toerental signaal uit bv. het dashboard gehaald. Om toch het toerental van de motor te kunnen bepalen hebben we een aantal metingen gedaan van de snelheid in de 3e versnelling op een vast toerental. Hiermee is de ratio van het toerental van de motor t.o.v. de snelheid van de auto te bepalen.

Met behulp van de gratis Analysis software van Race Technology hebben we de gegevens in de computer geladen en wat basis informatie over de auto ingevoerd:

  • gewicht
  • rolweerstand
  • luchtweerstand
De laatste twee kunnen worden bepaald door de auto te laten uitrollen bij verschillende snelheden en de tijd hiervan te meten.

Nadat de gegevens door de software zijn verwerkt hebben we een eerste tijd tegen vermogen grafiek.

Deze resultaten zien er goed uit. Maar aangezien we geen toerental signaal hebben in de datalogger, kan de software niet het koppel van de motor berekenen. Om dit toch voor elkaar te krijgen moeten we wat bewerking doe op de gevens. Dus we hebben de gegevens geexporteerd naar een csv bestand en gawk erbij gepakt voor wat bewerking.

In basis nemen we de verhouding van snelheid t.o.v. het toerental in de 3e versnelleing, lezen de snelheid van de auto uit het csv bestand en berekenen het toerental. Daarna lezen we het vermogen uit het csv betand en met behulp van het toerental berekenen we het koppel van de motor:

koppel = ((vermogen / 1.36) * 1000) / ( 2 * 3.14 * (toerental / 60))

Met behulp van de berekende informatie schrijven we dan een nieuw csv bestand waarin de missende velden zijn ingevuld. Dit bestand kan nu worden ingeladen in een stuk software wat ik geschreven heb op grafieken te maken. Het resultaat ziet er als volgt uit:

De grafiek ziet er goed uit, precies wat je verwacht van een turbo diesel.

Het interessante is dat deze motor binnenkort getuned gaat worden. Dus na het tunen kunnen we een tweede meting doen en het verschil bepalen.