copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready RSS Feed Switch to English

Ga terug naar Nieuws

Boek: Four-stroke performance tuning

Naar blog index

Monday, 7 June, 2010

Boek: Four-stroke performance tuning

Na het lezen van de twee boeken door Greg Banish over kalibratie van ECU's, heb ik een aantal links gevonden naar een boek van A. Graham Bell, met erg goede recensies.

Zoals de titel al doet vermoeden gaat dit boek niet specifiek over ECU's. Maar het bevat wel een hoofdstuk over ECU's en hoe ze werken. Wat interessanter is aan dit boek is dat het ingaat al allerlei aspecten van een motor. Van de lucht inlaat tot de uitlaat, brandstof aanlevering d.m.v. carburateurs en injectie tot onderblok, smering, cilinder koppen en nokkenassen.

Het interessant is dat de auteur het onderwerp uitlegt, inclusief de achterliggende theorie met de bijbehorende formules. Daarna gebruikt hij voorbeelden uit zijn werk om uit te leggen hoe de theorie in de praktijk kan worden toegepast. Dit geeft veel nuttige houvast bij het maken van wijzigingen aan een motor. Er staan bijvoorbeeld verschillende formules m.b.t. de opbrengst van een injector in het boek. Met behulp van de formules is het vrij makkelijk om de benodigde opbrengst te berekenen en in te schatten of een bepaalde injector groot genoeg is voor een project.

Het boek is zo opgezet dat het prima mogelijk is om te beginnen in een hoofdstuk wat relevant is voor een probleem, zonder dat eerst de voorliggende hoofdstukken perse gelezen moeten worden.

Alhoewel ik nog geen van de theorie in de praktijk heb toegepast, lijkt dit boek een erg handige referentie bij het wijzigen of tunen van een motor en er meer dan voldoende in te vinden wat wel en niet te doen.