copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Prodrive training

Anderhalf jaar geleden heb ik voor het eerst een rijtraining gedaan bij Prodrive. Dat is erg goed bevallen. Ondertussen waren er meer mensen die geinteresseerd waren om toch een keer een rijtraining te doen, en ik wilde zelf ook wel weer een opfris cursus volgen, dus tijd voor een nieuwe training.

Deze keer waren we met z'n vijven, met de volgende auto's:

  • Lotus Elise S2
  • Audi A3 1.6
  • Nissan 100NX 1.6
  • Mercedes C270CDI
  • Ford Focus (leen auto van Prodrive)

's Ochtends om 09:00 zou het feest beginnen in Lelystad, dus dat was optijd vertrekken. Rond 08:30 waren we met z'n allen verzameld bij het tankstation aan de A6.


Aangekomen op het parkeerterrein.

Eenmaal aangekomen bij Prodrive was het eerst een bakje thee/koffie drinken en daarna tijd voor een stukje theorie.
Leuk om te zien dat er weer ander dingen werden behandeld. Natuurlijk was er veel overlap met de vorige keer, maar er waren ook een aantal nieuwe items. Wel vind ik het jammer dat er nog steeds weinig aandacht is voor de kwaliteit van banden. Er wordt wel verteld dat sportieve/brede banden slechter zijn voor de wegligging in slechte omstandigheden (regen, sneeuw). Maar er wordt eigenlijk weinig gezegd over de invloed van de kwaliteit van de banden op de wegligging. Later bleek dat weer bevestigd te worden tijdens de eland proef, maar daarover straks meer.

Na de theorie was het tijd voor het praktijk deel.

Bij het oprijden van het terrein was er een bord geplaatst (vorige keer niet gezien of het hing er nog niet) dat het niet toegestaan was foto's te nemen of te filmen! Dat was even een forse tegenvaller, ik had juist alle apparatuur bij me om een mooi verslag te maken.
Onze instructeur zou er even achteraan gaan, maar dat werd dan wel pas bij de lunch. Helaas dus van de ochtend sessie geen foto's!. En dat terwijl we begonnen bij mijn favoriete onderdeel: de rotonde!.
Gelukkig mocht er 's middags opnames gemaakt worden. Dus 's middags nog een keer een rondje gedaan, en wat foto's gemaakt.
Het doel van deze oefening is over- en onderstuur oefenen. In de praktijk is overstuur natuurlijk het spectaculairst, dus het was vooral veel met de handrem erop rijden of met gedoseerd gas in de achterwielaandrijvers.


Vaart maken, handrem erop...

...tegensturen...

...meer tegensturen...

...vol op de rem...

...achterstevoren, maar wel stil.

Zoals je ziet levert het wel spectaculaire acties op. Voor het netjes in een drift houden is vrij lastig (als je het de instructeur ziet doen niet, maar zelf doen is toch anders ;). 's Middags kon ik nog even een rondje rijden met de instructeur in de auto, hieronder het filmpje.


Rotonde van binnen gezien

Rotonde van buiten gezien

Na de rotonde was het tijd voor de elandproef. Deze uitwijkoefening moet eingelijk een beetje overdreven gedaan worden. In het echt zou je natuurlijk schrikken van een overstekende eland (of waarschijnlijk iets anders hier in Nederland :), maar bij deze proef zie je alles van te voren aankomen. Door wat meer overdreven te reageren zorg je ervoor dat de auto meer op de limiet komt.


Aanrijden en schrikken...

...uitwijken...

...tegensturen...

...te veel correctie...

...onder controle...

...en weer recht.

Voor Arno hadden ze een speciale actie. De snelste manier om stil te staan na zo'n uitwijk is om de handrem erop te zetten en 180 graden te draaien. Hieronder twee filmpjes, eentje normaal en eentje met handrem.


Eland proef normaal

Met handrem

Na de eland proef was het tijd voor lunch. Alles was netjes verzorgd en nadat iedereen weer was voorzien van extra energie en was bijgepraat over de ervaringen van de ochtend was het tijd voor het middag programma.

Als eerste was de slalom. Voordat we aan dit onderdeel begonnen kwam de zithouding en het sturen aan de beurt. Twee van de meest nuttige onderdelen uit deze hele training (wat mij betreft).
De slalom is zo uitgezet dat de eerste reeks pillonen genomen kan worden zonder de handen van het stuur te halen en voor de tweede moet er worden "doorgegeven".

De tweede oefening is interessanter, hetzelfde traject, maar nu achteruit, en zonder achterom te kijken, gewoon op de spiegels.


Met z'n allen achteruit.

Vooruit is toch makkelijker :)

Even snel van rijder wisselen

En soms even wat tips van de instructuer

Na de slalom was het tijd voor de remproef. Hierbij moet op aangegeven van de instructeur geremd worden. Je rijdt (of glijdt) op een stel pillonen af. Als je niet optijd kan stilstaan moet je uitwijken en zo snel mogelijk daarna stil komen te staan.
Bij deze proef merk je heel duidelijk het verschil tussen auto's met en zonder ABS. Bij ABS kun je gewoon zo hard als je kan op de rem stampen en nog steeds gewoon sturen, zonder ABS heeft dat niet echt het gewenste effect...


Zonder ABS, sturen, en nog steeds rechtdoor gaan.

En dan pak je soms wel eens een pilon mee!

De proef gezien vanuit de auto

Voordat we aan de laatste proef begonnen, kregen we nog even een lesje in het inschatten van de remweg. De eerste inschatting was voor een auto die 50km per uur rijdt en de tweede bij 100km per uur. En daar zit een heel groot verschil tussen. Hieronder filmpjes van de remweg bij beide snelheden. Houdt er rekening mee dat het tweede filmpje maar bij 80km per uur is, de remweg bij 100km per uur is dus nog een stuk langer...


Remmen bij 50km/u

Remmen bij 80km/u

De laatste proef was de Y splitsing. Hierbij kom je aanrijden, de instructeur geeft aan welke kan je op moet uitwijken, waarbij je moet zorgen dat je zo snel mogelijk stil moet staan. Snel reageren en goed remmen is dus belangrijk.


Op snelheid aanrijden...

...signaal van de instructuur...

...uitwijken...

...en stilstaan.

Gezien vanuit de auto

Gezien van buiten af

Net als de vorige keer mochten we nog een rondje doen op de kombaan voordat we terug zouden gaan voor de uitreiking van de certificaten. Het grappige aan de kombaan is dat je met je stuur recht de bocht door kan doordat de baan schuin staat.


Kombaan

Als laatste kregen we de certificaten uitgereikt:

De herhaling was voor mij zeker de moeite waard. De volgende keer zou ik graag een drift en dwars cursus doen, om zo wat meer ervaring te krijgen om met een auto op de limiet te rijden.