copyright 1998-2018 by Mark Verboom
ipv6 ready

Ga terug naar Info

Skûtsjesilen

Met de ICS en IT Unix afdeling van @Home (project waar ik op moment van schrijven werkzaam ben) zijn we wezen skûtsjesilen, op uitnodiging van Getronics.

's Ochtends zijn we rond 10:00 vertrokken richting Paviljoen Sneekermeer. Het was nog even twijfelen of het e.e.a. wel door zou gaan, aangezien er gezeild wordt tot windkracht 6. De reis ging vrij vlot (via de afsluitdijk), zodat we even na 11 uur in Offingawier aankwamen.

Daar stonden Peter van der Wel en Femke de Vries van Getronics ons al op te wachten. Eerst even wat gedronken en gelunched en daarna op naar het skûtsje. De bemanning was nog druk bezig de boot klaar te maken.

Dus we hadden nog tijd om wat andere fotootjes te nemen.


Tja, daar gaat het straks gebeuren

Toch redelijk veel wind

En natuurlijk hoopjes drijfseizen...

Waarom krijg ik het idee dat dit geen loodsboot is?

Toen was het iedereen aan boord en tijd om het sneekermeer op te varen. Enmaal de haven uit werd alleen het fok zeil gehesen. Er stond teveel wind voor de ander zeilen.


Alles goed aanspannen.

Daarna kwam er toch redelijk vaart in de boot. Nadeel was wel dat door de golfslag er nogal wat water aan boord kwam. Niet iedereen heeft het helemaal droog kunnen houden ;).


Toch al aardige golven.

Maar natuurlijk hadden we de echte jongens aan boord, die door weer en wind het altijd wel voor elkaar krijgen om peukje te roken.


Weer of geen weer, rokers...

En ook de drank was niet vergeten. Een glaasje beerenburg (of twee, he Randy?) ging er natuurlijk wel in.


Of je neemt er gelijk twee.

Bottom's up!

Op een gegeven moment werd het enige zeil wat in gebruik was ook maar gestreken en werd er besloten op de motor verder te gaan. Er stond te veel wind.
Er werd aangelegd bij een eilandje waar iedereen even aan wal kon voor een drankje en de benodigde pitstops.


Even bijpraten.

Na de tussenstop hebben we nog even een rondje om het eiland gevaren alvorens weer koers te zetten richting de haven.


Ff zonnen..

Het eilandje.
Er werd nog een poging gedaan een stukje door een sloot te varen. Helaas was dat niet mogelijk. Voordat we het bord goed en wel in de gaten hadden waren we al te ver. En ja, even slootje keren met zo'n skûtsje gaat toch niet zo erg makkelijk...


Zo op het eerste gezicht ziet het er wel tof uit.

Dan zie je het overduidelijke bord...

En vervolgens loop je met een stok te klooien.

Nadat we uit de val waren zijn we teruggevaren naar de haven (alleen op de motor), en kon iedereen weer terug het vaste land op.


Jan had zelfs nog een zwemvest gevonden.

Met dank aan kapitein en bemanning.

Het weer was best aardig, soms liet de zon zich zelfs zien, dus zijn we (uit de wind) op het terras gaan zitten. Drankje en hapje erbij (roggebrood met vis en uien).Blijkbaar waren de drijfseizen op de hoogte van de geserveerde hapjes, want ze kwam al snel kijken of er nog wat te eten was. Kieskeurig waren zo ook, want alleen het roggebrood ging erin.


Smile!

Op een gegeven moment begon het toch aardig donker te worden, dus zijn we maar naar binnen gegaan. Na wat gedronken te hebben was het tijd voor het diner. Tot vreugde van Jef niet alleen vis ;).
Na het eten kregen we nog een aardig presentje:


Getronics branded Beerenburg!

Daarna was het alweer tijd om richting huis te gaan. Al met al een geslaagde dag, ondanks de harde wind.